art. 182 alin. 3 sau art. 20 rap. la art. 174 Cod penal?
art. 182 alin. 3 sau art. 20 rap. la art. 174 Cod penal?
In alin. 3 al art. 182 se arata, printre altele, ca va constitui infractiune de vatamare corporala grava si punerea in primejdie a vietii unei persoane chiar si atunci cand s-a urmarit acest scop.
Cum distingem in acest caz vatamarea corporala grava de tentativa la infractiunea de omor?
Cum distingem in acest caz vatamarea corporala grava de tentativa la infractiunea de omor?
Pe criteriul elementului subiectiv se va deosebi tentativa de omor de vatamare corp. grava. In cazul tentativei trebuie sa se constate intentia de a ucide pe cand la cealalta infractiune trebuie sa se probeze ca faptuitorul a exercitat actele de violenta cu intentia de a vatama integritate orporala a victimei. Mai concret pt. a se incadra la art. 183 alin 3, faptuitorul, cu intentie, trebuie sa urmareasca producerea uneia din consecintele exemplificate la alin. 1 si 2 din art.183 CP
Iata o speta: S-a retinut ca fapta de vatamare corporala s-a savarsit in scopul producerii consecintelor prevazute in norma de incriminare in cazul in care, inculpatul, vrand sa se razbune pe concubina sa infidela, i-a provocat o slutire a fetei, taindu-i nasul, buza superioara si obrajii; Trib Jud. SV, dec.pen.nr. 24/1996, RDP nr. 3/1996, pag. 132-133
Iata o speta: S-a retinut ca fapta de vatamare corporala s-a savarsit in scopul producerii consecintelor prevazute in norma de incriminare in cazul in care, inculpatul, vrand sa se razbune pe concubina sa infidela, i-a provocat o slutire a fetei, taindu-i nasul, buza superioara si obrajii; Trib Jud. SV, dec.pen.nr. 24/1996, RDP nr. 3/1996, pag. 132-133
Trebuie sa tinem cont si de elementul material cand vrem sa facem diferenta intre cele 2.Un alt exemplu:daca faptuitorul loveste victima cu un topor si ii provoaca o vatamare grava,avem tentativa de omor.Daca vroia doar sa-i aplice o "corectie" pentru ce i-a facut acum nu stiu cat timp il lovea cu un bat sau cu pumnii.
"Plenul fostului Tribunal Suprem, prin decizia de indrumare nr. 6 din 7 dec. 1974, a dat instantelor indrumarea de a califica drept tentativa de omor fapta de vatamare corporala grava prin care s-a pus in primejdie viata unei persoane, atunci cand faptuitorul, prevazand ca prin aceasta s-ar putea produce si moartea victimei, a urmarit sau acceptat acest rezultat, care nu s-a produs din cauze independente de vointa sa. Daca insa faptuitorul, punand in mod obiectiv in primejdie viata persoanei vatamate, nu a avut reprezentarea mortii victimei sau, desi a prevazut-o, nu a urmarit-o sau acceptat-o, fapta sa constituie infractiunea de vatamare corporala grava prevazuta in art. 182 C. Pen."
Bulai, Filipas, Mitrache: Institutii de drept penal, ed. Trei, 2001, pg. 313
Bulai, Filipas, Mitrache: Institutii de drept penal, ed. Trei, 2001, pg. 313
uite o alta speta ...
instanta a decis ca inculpatul, lovind victima cu cutitul in atebratul stang, sectionandu-i arteara radiala (ceea ce datorita hemoragiei produse i-a pus viata in pericol), spre a putea desprinde pe prietenul sau trantit la pamant si imobilizat de victima, a savarsit infractiunea de vatamare corporala grava si nu tentativa de omor, deoarece nu a actionat cu intentia de a omori victima. (Trib. Suprem sect.pen. dec. nr. 2825/1984 RRDnr. 12/1985, pag. 75)
se impune ca in ficare caz concret sa se examenineze starea de fapt , practic ce a urmarit concret inculpatul, in vederea unei calificari corecte a faptei.
p.s. prima speta postata era ca exemplu genereral acum uite ca am gasit una care te intereseaza direct....
instanta a decis ca inculpatul, lovind victima cu cutitul in atebratul stang, sectionandu-i arteara radiala (ceea ce datorita hemoragiei produse i-a pus viata in pericol), spre a putea desprinde pe prietenul sau trantit la pamant si imobilizat de victima, a savarsit infractiunea de vatamare corporala grava si nu tentativa de omor, deoarece nu a actionat cu intentia de a omori victima. (Trib. Suprem sect.pen. dec. nr. 2825/1984 RRDnr. 12/1985, pag. 75)
se impune ca in ficare caz concret sa se examenineze starea de fapt , practic ce a urmarit concret inculpatul, in vederea unei calificari corecte a faptei.
p.s. prima speta postata era ca exemplu genereral acum uite ca am gasit una care te intereseaza direct....
Nu a actionat cu intentia de a ucide dar nici cu intentia de a pune in pericol viata victmei nu a actionat.
Nu stiu daca m-am facut bine inteles, intrebarea mea se limita la faptul ca in alin. 3 al art. 182 (care trimite la alin. 2) se arata ca daca s-a actionat cu intentia de a pune in pericol viata victimei avem totusi vatamare corporala grava.
Nu stiu daca m-am facut bine inteles, intrebarea mea se limita la faptul ca in alin. 3 al art. 182 (care trimite la alin. 2) se arata ca daca s-a actionat cu intentia de a pune in pericol viata victimei avem totusi vatamare corporala grava.
Ai dreptate, Sechmet. Se pare ca nu a inteles nimeni dintre cei de mai inainte. Daca fapta a fost savarsita in scopul de a pune in primejdie viata cuiva, este clar ca e vorba de tentativa de omor!!! Asa incat alin. 3 ar fi trebuit sa aiba forma: "daca fapta s-a savarsit in scopul producerii rezult. de la alin. 2 (si nu si 1) cu exceptia ultimei consecinte - punerea in primejdie a vietii.
Cu alte cuvinte, nu se va putea retine art. 182 alin. 3 - fapta s-a savarsit in scopul punerii in primejdie a vietii, ci se va retine tentativa de omor.
Corect, Sechmet, o observatie pertinenta.

Cu alte cuvinte, nu se va putea retine art. 182 alin. 3 - fapta s-a savarsit in scopul punerii in primejdie a vietii, ci se va retine tentativa de omor.
Corect, Sechmet, o observatie pertinenta.