Persoana juridica- parte vatamata in plangerea prealabila

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
Lola

Persoana juridica- parte vatamata in plangerea prealabila

Post by Lola » 02 Dec 2005, 16:34

Pentru penalisti: o persoana juridica poate formula plangere prealabila pt infractiunea de "abuz de incredere" prev. de art.213 Cod penal?

wittmann

Post by wittmann » 02 Dec 2005, 17:14

Da.

elena_av

Post by elena_av » 02 Dec 2005, 20:15

da, e o infractiune contra patrimoniului

nu poate sa faca plangere la o infractiune contra persoanei

elena_av

Post by elena_av » 02 Dec 2005, 20:16

da, e o infractiune contra patrimoniului

nu poate sa faca plangere la o infractiune contra persoanei

valigeapana

Re: Persoana juridica- parte vatamata in plangerea prealabil

Post by valigeapana » 03 Dec 2005, 15:43

Lola wrote:Pentru penalisti: o persoana juridica poate formula plangere prealabila pt infractiunea de "abuz de incredere" prev. de art.213 Cod penal?
Persoana juridica nu poate fi parte vatamata in procesul penal; ea se poate constitui insa parte CIVILA.
In dreptul procesual penal roman partea VATAMATA poate fi numai o persoana fizica.

mariusms

Post by mariusms » 03 Dec 2005, 15:59

Daca furi dintr-un magazin, cine este partea vatamata? Magazinul sau administratorul? Eu cred ca persoana juridica, iar aceasta va fi constituita parte civila prin administrator care o reprezinta.

Lola

Post by Lola » 03 Dec 2005, 16:58

Pt. mariusms: cred ca faci o confuzie. In exemplul tau, partea vatamata este societatea, care poate alege daca participa in procesul penal fie ca parte vatamata,fie ca parte civila. Intrebarea mea se refera strict la infractiunea de abuz de incredere, unde actiunea penala se pune in miscare prin plangere prealabila.

mariusms

Post by mariusms » 03 Dec 2005, 17:04

Antevorbitorul zicea ca pers. jur. nu poate fi parte vatamata in procesul penal. I-am dat un exemplu banal si la intamplare ca sa-i arat contrariul.
Referitor la intrebarea ta, ti-au raspuns deja corect Herr Wittmann si elena_av.

elena_av

Post by elena_av » 03 Dec 2005, 23:01

Lola wrote:Pt. mariusms: cred ca faci o confuzie. In exemplul tau, partea vatamata este societatea, care poate alege daca participa in procesul penal fie ca parte vatamata,fie ca parte civila. Intrebarea mea se refera strict la infractiunea de abuz de incredere, unde actiunea penala se pune in miscare prin plangere prealabila.
ce importanta are modul de sesizare a instantei?
persoana juridica poate fi parte vatamata la 213, se poate constitui si parte civila. NU poate solicita daune morale (se acorda doar pt persoane fizice, din cate stiu eu)

De unde ti-a venit ideea ca nu ar putea sa faca plangere pe 213?

Post Reply