de ce nu concurs?

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
sechmet

de ce nu concurs?

Post by sechmet » 11 Nov 2005, 14:54

Am citit o speta in care inculpatul a furat de pe plaja 3 telefoane mobile care apartineau unor persoane diferite dar erau pe acelasi prosop.
Eu am spus ca este concurs dar cand m-am uitat la solutie era o singura infractiune de furt.
De ce?

gstefan5

Post by gstefan5 » 11 Nov 2005, 15:01

Se lezeaza o singura valoare sociala - patrimoniul - iar din modul in care a actionat rezulta unitatea de rezolutie infractionala. Corect = infractiune unica.

sechmet

Post by sechmet » 11 Nov 2005, 15:06

Dar sunt trei persoane deci trei patrimonii.
Daca telefoanele erau pe trei cearsafuri diferite era concurs?

gstefan5

Post by gstefan5 » 11 Nov 2005, 15:15

Daca erau pe 3 cearsafuri diferite, dar apropiate nu cred ca era concurs, pentru ca avem in continuare unitatea de rezolutie infractionala (depinde de modul cum actioneaza infractorul).
Suntem in prezenta unitatii naturale de infractiune, infractiunea simpla. Conform Mitrache, in cazul infractiunilor contra patrimoniului numai in cazul talhariei si a pirateriei pluralitatea de persoane vatamate determina pluralitate de infractiuni.

sechmet

Post by sechmet » 11 Nov 2005, 16:18

Tot Mitrache spune si ca daca se fura din autobuz de la mai multe persoane, cu aceeasi ocazie, avem concurs.
Care-i diferenta?

mariusms

Post by mariusms » 11 Nov 2005, 16:34

Trebuie avute in vedere conditiile si modul in care au fost savarsite actele de sustragere. In speta avem o actiune de sustragere a mai multor bunuri aflate "la gramada", spre deosebire de activitatea din exemplu unde sunt mai multe acte facute sub aceeasi rezolutie infractionala (infractiune continuata sau concurs, dupa caz). Deci va fi unitate naturala de infractiune.

dricaru

Post by dricaru » 11 Nov 2005, 16:57

O sg infractiune si terminatzi cu discutiile!
Azi oricum st prost dispus.
:-x :-x :-x

denominatus

Post by denominatus » 11 Nov 2005, 16:57

deci daca iau rezolutiunea criminala unica de a fura toate hainele din garderoba de la opera, iar pentru asta tre sa fac vreo 3 drumuri pana la camion, si avand in vedere ca am furat 100 de haine, aflate cate 20 pe fiecare cuier, ce-am facut? concurs de cate? 3, 5, 100? sau e una singura?

sechmet

Post by sechmet » 11 Nov 2005, 17:17

dricaru wrote:O sg infractiune si terminatzi cu discutiile!
Azi oricum st prost dispus.
:-x :-x :-x
Daca esti prost dispus du-te sa bei o bere.
Regulile pe forum le face administratorul, asa ca o sa discut cat o sa am eu chef. :-P

excalibur

Post by excalibur » 11 Nov 2005, 17:31

In cazul furtului din autobuz avem concurs pentru ca actiunile sunt multiple si nu exista unitate de rezolutie.
Daca se fura din acelasi loc, cu aceeasi ocazie dar in realizarea unei rezolutii unice atunci avem o singura infractiune.

sechmet

Post by sechmet » 12 Nov 2005, 11:19

Am cautat in arhiva si am gasit o discutie mai veche pe tema asta care m-a mai lamurit.
Greu inteleg insa cand infractiunea de furt este unica, cand este concurs si cand este continauata.

flaviusnet

Post by flaviusnet » 15 Nov 2005, 21:45

e clara diferenta.cine fura din autobuz,stie ca savarseste infr fata de mai multe persoane,insa cand fura la gramada nu poate sa stie ca a furat de la o persoana sau de la mai multe.este si exemplul ala cu furtul portofelului:este furt calificat daca in portofel se aflau si actele de identitate?trebuie sa presupuna hotul ca actele se afla in acel portofel?

Post Reply