Cineva ,sa zicem A ,se trezeste peste noapte inculpat conf. art.213 C.p., abuz de incredere. Citatia se pare ca s-a ratacit ,ajungand in cutia postala abia azi, iar maine la ora 8 trebuie sa se prezinte in instanta.
Am mai multe nedumeriri atat sub aspect penal cat si procedural penal, va rog sa fiti rabdatori si va rog inca o data ,sa ma ajutati!
Despre ce ar fi vorba: B declara in plangere ca, in anul 2002 i-ar fi imprumutat lui A suma de 19.800.000 lei vechi pe care acesta nu i-a mai restituit. In 22.06.2005 ar fi reusit sa-l contacteze telefonic pe A , iar acesta a refuzat sa-i restituie suma. nici o proba propusa, nici martori nici inscrisuri, nimic. Doar ca se constituie si parte civila. In fapt este vorba de un imprumut cu camata, 400.000/luna la suma de 14.000.000 lei, consemnat intr-un inscris sub semnatura privata .A nu mai are exemplarul sau si nici chitantele de restituire a imprumutului ( a restituit imprumutul, dar se pare ca problema vine da la diferenta de camata si curs leu-valuta), in schimb are martori.
1.Dupa mine nu este vorba de abuz de incredere, nici intr-un caz. E vorba de bani care, nu pot reprezenta obiectul material al infractiunii din art.213. Ar fi o cauza de civil si nici acolo , raspundere contractuala pentru o suma mai mare de 250 lei fara inscris, inscrisul nu vad cum l-ar putea folosi cand se prevede clar dobanda , camata .
2.Cred ca unica solutie ar fi pronuntarea incetarii procesului penal ,
pentru ca fapta nu intruneste elementele constitutive ale abuzului, plangerea nu a fost introdusa in termen si nici nu indeplineste conditiile de continut.A nu este in tara, lucreaza fara contract in Italia.Deci,nici nu se pune problema de venire in tara chiar daca ar fi timp.Sotia sa este (ea a luat citatia) are o procura notariala
Doar ca in acest caz reprezentarea nu este admisa , conf.art.174 lit.a,C. pr.p. Deci , sa se prezinte totusi ea sau nu?
Ce credeti voi c-ar fi de facut? Scuze daca v-am plictisit cu amanunte.