AJUTOR-URGENT!!!

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
rosia_montana

AJUTOR-URGENT!!!

Post by rosia_montana » 23 Aug 2005, 08:29

zilele de concediu conferite de stat, de exemplu cele 5 zile pt nastere de copil trebuie cerute in scris si aprobate de ctare conducerea firmei? Daca da sau nu, va rog sa-mi spuneti textul de lege care prevede asta. Multumesc mult!

danutza

Post by danutza » 23 Aug 2005, 08:39

iaca si textul legal:

Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei

Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2005-2006 nr. 2001/2005
din 31/01/2005

Publicat in Monitorul Oficial, Partea V nr. 1 din 22/02/2005

Art. 61. - (1) Salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza:
a) casatoria salariatului - 5 zile;
b) casatoria unui copil - 2 zile;
c) nasterea unui copil - 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura;
d) decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor - 3 zile;
e) decesul bunicilor, fratilor, surorilor - 1 zi;
f) donatorii de sange - conform legii;
g) la schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului in alta localitate - 5 zile.

rosia_montana

Post by rosia_montana » 23 Aug 2005, 08:41

asta stiam, merci

dar cererea scrisa pt acordarea acestor zile trbuie APROBATA de ocnducerea firmei, sau aceste zile se acorda in baza legii?

danutza

Post by danutza » 23 Aug 2005, 08:42

concluzie:

trebuie cerute in scris, anexata dovada (certificat nastere copil); conducerea nu poate sa refuze;

rosia_montana

Post by rosia_montana » 23 Aug 2005, 08:49

merci de raspuns

dar daca eu, in calitate de responsabil resurse umane, nu am dus cererea spre aprobare conducerii firmei, pot sa fiu sanctionata din acest motiv? mentionez ca sotia colegului a nascut in 11.08, el la acea data a lasat cererea si a plecatm deoarece sotia a avut complicatii.

rosia_montana

Post by rosia_montana » 23 Aug 2005, 08:53

mai mentionez ca este vorba despre un mecanic auto, care are sef direct un maistru de grupa, si un sef de service (seful sefilor de grupa) si ca cererile de concediu au fost aprobate de ambii sefi directi, doar de directorul general nu. Unde este prevazut ca directorul general trebuie sa aprobe toate concediile? In ROI-ul nostru nu este prevazut asa ceva? Prevede vreo lege asta?

croc

Post by croc » 23 Aug 2005, 08:55

imi pare rau dar eu cred ca da, ai gresit.

insa nu e vorba aici de aprobare, ca nu putea sa refuze, ci de faptul ca un director trebuie sa aiba cunostinta de ceea ce se intampla oamenilor sai, si unde sunt acestia.

nu cred ca exista act normativ in acest sens, eventual act intern;

insa stii ca sanctiunile sut si urmare a nerespectarii unui act intern.

sorry pentru acest raspuns

rosia_montana

Post by rosia_montana » 23 Aug 2005, 09:34

croc, merci de raspuns.

am citit acum legea 210/99. Cererea se adreseaza in primle 8 sapt de la ansterea copilului....dar presupun ca asta nu se aplica la mine, deoarece el si-a luat deja concediul. Nasol.

asta este, o sa sarbatorim prima mea sanctiune

danutza

Post by danutza » 23 Aug 2005, 09:41

rosia_montana wrote: Unde este prevazut ca directorul general trebuie sa aprobe toate concediile?

incearca sa vezi in actul constitutiv, coroborat cu L 31/1990, in fisa postului etc.

in plus, cum am zis si eu si croc, conducerea/directorul general nu aproba, ci doar ia act de astfel de cereri

rosia_montana

Post by rosia_montana » 23 Aug 2005, 10:59

pai de luat act, a luat, dar verbal, nu in scris.

Post Reply