Restrangere drepturi arestati

Discutii privind procedura penala
sofia

Post by sofia » 24 Jul 2005, 12:20

Ar trebui sa contesti masurile restrictive daca ai convingerea ca nu exista un temei legal.

wittmann

Post by wittmann » 24 Jul 2005, 14:26

Asa este, dar as vrea sa fiu sigur. De aceea am intrebat.

constable

Post by constable » 24 Jul 2005, 19:54

Pana in prezent pentru arest preventiv s-au emis multe si foarte multe dispozitii interne ale MAI si MJ , evident neaduse de multe ori la cunostinta publicului, din care eu precizez cateva :

Instructiunilor M.A.I. nr.901/1999 privind organizarea si functionarea locurilor de retinere si arest preventiv

D I S P O Z I T I E Nr.106.474 din 24.05.2002 privind organizarea si functionarea camerelor de retinere administrativa

D I S P O Z I T I E Nr.323/09.06.2005 -privind transferul arestatilor si condamnatilor din reteaua Administratiei Nationale a Penitenciarelor in centrele de retinere si arestare preventiva apartinand Politiei Romane-

D I S P O Z I T I E Nr. 379312/06 ianuarie 2004

In prezent se lucreaza la REGULAMENT
privind organizarea si functionarea centrelor de retinere si arestare preventiva din unitatile de politie ale Ministerului Administratiei si Internelor

structurat destul de bine pe urmatoarele capitole (si spun eu si foarte, foarte interesant)
:

CAPITOLUL I
DISPOZITII GENERALE
CAPITOLUL II
ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA CENTRELOR DE RETINERE
SI ARESTARE PREVENTIVA
CAPITOLUL III
Drepturile retinutilor, arestatilor preventivi si condamnatilor aflati in aresturile politiei
CAPITOLUL IV
Obligatiile si interdictiile persoanelor supuse masurilor privative de libertate
CAPITOLUL V
Recompense si sanctiuni
CAPITOLUL VI
Dispozitii referitoare la persoanele supuse masurilor privative de libertate care presteaza activitati gospodaresti
CAPITOLUL VII
Liberarea conditionata
CAPITOLUL VIII
Transferarea persoanele supuse masurilor privative de libertate
CAPITOLUL IX
Cercetarea evadarilor din aresturi precum si a altor evenimente negative

CAPITOLUL X
Refuzul de hrana
CAPITOLUL XI
Intocmirea unor acte juridice
CAPITOLUL XII
Paza si supravegherea retinutilor, arestatilor preventiv si condamnatilor.
CAPITOLUL XIII
Dispozitii finale

nicuvar

Post by nicuvar » 24 Jul 2005, 20:32

Am tot cautat si eu, si mereu am dat de rapoarte APADOR-CH. Ce baza de date aveti toti din conducere, noi, forumistii de rand, nu avem acces?
Si nu poti sa ii comunici lui wittmann :
CAPITOLUL III
Drepturile retinutilor, arestatilor preventivi si condamnatilor aflati in aresturile politiei ?
Am inteles ca inca se lucreaza la ele ... dar lui wittmann poate ii folosesc.

wav

Post by wav » 25 Jul 2005, 11:40

Or fi "de uz intern" si "secrete" ca si urmarirea penala.
Ce nu intelegi tu, Nicuvar, este ca tocmai pentru ca le-ar putea folosi unora ca Wittman aceste reglementari nu sunt facute publice.
Daca, Doamne fereste, se desteapta romanul (cum ne putem astepta daca studiem utin CEDO) si incepe sa-si ceara drepturile pe la instantele nationale si de aiurea?
pe ce sa-si mai bazeze atunci organele statului atitudinea sfidatoare?

wittmann

Post by wittmann » 25 Jul 2005, 14:18

Daca aceste regulamente, dispozitii, instructiuni sunt secrete, este ca si cum nu ar exista. In cazul unui litigiu sau plangeri, nu ar putea fi invocate in instanta.

constable

Post by constable » 25 Jul 2005, 21:23

Nu sunt secrete. Dar nici autoritatile nu au facut nimic pentru a le aduce la cunostinta publica.
WITTMANN daca iti pot fi de ajutor trimite un MP.

sofia

Post by sofia » 26 Jul 2005, 06:18

constable wrote:Nu sunt secrete. Dar nici autoritatile nu au facut nimic pentru a le aduce la cunostinta publica..
Prin aceste acte se restrang drepturi protejate de Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Pentru a putea fi aplicate, fara a se considera ca s-a incalcat Conventia, ar trebui ca actele respective sa fie accesibile (adica publicate in Monitorul Oficial) si previzibile (adica sa aiba o exprimare clara, nesusceptibila de interpretari contradictorii).
Daca nu indeplinesc aceste conditii, instantele nationale trebuie sa le ignore, apreciind ca nu exista un temei legal pentru restrangerea drepturilor.

wav

Post by wav » 26 Jul 2005, 11:25

corect, Sofia.
dar crezi ca instantele nationale stiu chestia asta?
sau ca macar le pasa?

sofia

Post by sofia » 27 Jul 2005, 12:22

wav, esti un mos tare simpatic! :kiss:
In rest...sa le invatam si sa le facem sa le pese! :-x

nicuvar

Post by nicuvar » 27 Jul 2005, 12:25

Am observat si eu ca wav a imbatranit. Sper ca nu din cauza forumului.

wav

Post by wav » 27 Jul 2005, 12:43

Sofia: multumesc. cat despre invatat...... asta cred ca m-a imbatranit
Nicuvar; desi cred ca voi starni hohote de ras pe aici si poate si remarci acide totusi nu pot sa ma abtin de la a-ti marturisi ca Mos Craciun este un personaj central al vietii mele. Dreptu-i ca se situeaza pe locul 2 dupa copilul meu insa tot central ramane.

nicuvar

Post by nicuvar » 27 Jul 2005, 12:58

wav, nu cred ca vei starni hohote de ras. Poate o mica glumita...
Sunt fericit sa aflu ca ai un copil.
Cat despre locul 2, cam asa ceva patesc eu spre seara. Cand apare "copilul meu" de 24 de ani si 1,92 m, ma cam scoate de pe forum. Trebuie sa mai negociez, dupa 10-11 seara, macar zece minute ...

freedom

unde pot gasi pe net...

Post by freedom » 31 Jul 2005, 20:20

:bye:

wittmann

Post by wittmann » 31 Jul 2005, 20:49

Google.... 8-) N-ai sa le gasesti nici in Monitorul Oficial. Poate ne ajuta Constable.... :?:

Post Reply