art.195 privind VIOLAREA SECRETULUI CORESPONDENTEI

Discutii privind Dreptul Penal
marlen77

art.195 privind VIOLAREA SECRETULUI CORESPONDENTEI

Post by marlen77 » 21 Jul 2005, 17:28

printre cele specificate in art.195 (deschiderea unei corespondente adresate altuia; interceptarea unei convorbiri sau comunicari efectuate prin telefon, telegraf, sau prin alte mijloace de transmitere la distanta, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani)....intra si violarea de e-mail pe internet ???
Spre exemplu, daca cineva mi-a aflat parola de e-mail si-mi citeste zilnic mesajele primite....se incadreaza in art.195 ??? :cafea:

wittmann

Post by wittmann » 21 Jul 2005, 17:32

Corect. E-mail-ul este o comunicare efectuata printr-un mijloc de comunicare la distanta, deci se bucura de protectia art. 195 din Codul Penal.

ADR

Post by ADR » 21 Jul 2005, 22:11

asta vreau sa vad si eu o condamnare pt cineva care citeste e-mail-uri si as vrea sa vad si dovezile ce se vor administra

fira

Post by fira » 22 Jul 2005, 00:51

nu inteleg de ce tii asa mult sa vezi o condamnare pe tema asta.E banal sa-ti tii conturile ferite de ochii altora iar cine-o pateste o merita. Situatia e mult diferita fata de interceptarea mijloacelor traditionale de comunicatii (telefon, posta), unde controlul tau asupra confidentialitatii mesajului este foarte limitat si astfel se impune incriminarea unor fapte de natura a viola secretul corespondentei.

sansiro

Post by sansiro » 22 Jul 2005, 11:13

Cred ca ADR nu contesta legitimitatea unei asemenea condamnari ci scepticismul sau viza posiblitatea dovedirii unei asemenea infractiuni in circumstantele date. Cred ca dovada se va putea face prin utilizarea mijloacelor informatice specifice (cu care Hacker-ii sunt foarte la curent). Din cate stiu eu exista servicii specilaizate care se ocupa de criminalitatea informatica. Cunostintele mele in domeniu sunt extrem de aproape de 0 (zero) insa stiu ceva de genul ca te poate identifica dupa IP, Acesta este un indicativ pe care il are fiecare computer iar cercul suspectilor se restrange la cei care au acces la computerul respectiv.
Sa-l intrebam pe Costi, "Hackeul-ul" nostru cu norma intreaga: se poate identifica autorul unei violari a corespondentei electronice?

inconnu

Post by inconnu » 22 Jul 2005, 11:38

Dupa parerea mea de necunoscator in ale justitiei, conditiile din Art 55 pct 3 sunt imposibil de indeplinit, indeosebi in cazul mailurilor

Spicuiri lege:

Legea 161 din 19/04/2003, Monitorul Oficial, Partea I nr. 279 din 21/04/2003

Art. 54. - (1) In cazuri urgente si temeinic justificate, daca exista date sau indicii temeinice cu privire la pregatirea sau savarsirea unei infractiuni prin intermediul sistemelor informatice, in scopul strangerii de probe sau al identificarii faptuitorilor, se poate dispune conservarea imediata a datelor informatice ori a datelor referitoare la traficul informational, fata de care exista pericolul distrugerii ori alterarii.
(2) In cursul urmaririi penale conservarea se dispune de procuror, prin ordonanta motivata, la cererea organului de cercetare penala sau din oficiu, iar in cursul judecatii, de instanta prin incheiere.
---------
(6) Pana la terminarea urmaririi penale, procurorul este obligat sa incunostinteze, in scris, persoanele fata de care se efectueaza urmarirea penala si ale caror date au fost conservate.

Art. 55. - (1) In termenul prevazut la art. 54 alin. (3) procurorul, pe baza autorizatiei motivate a procurorului anume desemnat de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel sau, dupa caz, de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, ori instanta de judecata dispune cu privire la ridicarea obiectelor care contin date informatice, date referitoare la traficul informational sau date referitoare la utilizatori, de la persoana sau furnizorul de servicii care le detine, in vederea efectuarii de copii, care pot servi ca mijloc de proba.
-------
3) Copiile prevazute la alin. (1) se realizeaza cu mijloace tehnice si proceduri adecvate de natura sa asigure integritatea informatiilor continute de acestea.

Art. 58. - Dispozitiile prezentului capitol se aplica in urmarirea penala sau judecarea cauzelor privind infractiunile prevazute in prezentul titlu si a oricaror alte infractiuni savarsite prin intermediul sistemelor informatice.

inconnu

Post by inconnu » 22 Jul 2005, 12:29

Si imi face placere sa lamuresc si chestiunea cu IP-urile

In unele state prelevarea si stocarea IP-ului e ilegala de catre persoane particulare. Deci, te duci si depui plangere impotriva unei persoane necunoscute si politia vine si citeste IP-ul ca sa identifice persoana. Daca il citesti tu, se cheama ca ai calcat legea cu privire la protectia datelor personale, intrucat se considera ca -- IP -- ca si adresa, nume, telefon etc. constituie -- date personale --.

Exista si in Romania lege de protectie a datelor personale si lege a telecomunicatiilor. In legea telecomunicatiilor se prevede ceva de genul ca un partener la o comunicatie poate sa stocheze comunicatia respectiva doar cu aprobarea celuilalt partener. Cred ca un avocat abil poate sa apere inculpatul motivand ca s-au incalcat cele doua legi amintite daca stochezi e-mail, sms sau convorbire telefonica fara acordul scris al celuilalt partener, dar asta ramane sa-mi confirmati voi.

Tehnic. Daca cineva vrea sa-si ascunda IP-ul, si-l ascunde imposibil de detectat, si doar cu minime cunostinte informatice.

Iata un exemplu de program care anonimizeaza ip-ul : http://www.sockschain.com/socks/

Si imposibil de detectat. Concret, pote sa reruteze comunicatia prin diverse servere, numite proxy, care ascund adresa. In plus creaza lanturi de astfe de proxy-uri absolut la intamplare. De exemplu, un lant de trei servere : tu esti fizic in Romania, el ruteaza printr-un server din Spania, apoi prin China si in cele din urma Columbia. Destinatarul vede ultima adresa, adica cea din Columbia chiar daca tu esti fizic in Romania. Partea faina este ca programul poate sa genereze astfel de lanturi absolut aleator, la o frecventa impusa, de exemplu 1 minut .

Daca cineva e interesat de mai mult poate cauta pe google : anonymizer

sansiro

Post by sansiro » 22 Jul 2005, 14:28

multumesc pentru lamuririle de ordin tehnic. Ai cumva numarul legii informatice si celei a telecomunicatiilor?
Multumesc

mystique

Post by mystique » 22 Jul 2005, 14:43

Cred ca se pune vorba aici de o interpretare evolutiva a textului din COdul penal. Era clar ca legiutorul nu putea prevede la data aparitiei Codului, 1968, ca vor exista astfel de mijloace.

Si sincer am vazut decizii de condamnare in dreptul englez si american. Nu bag mana in foc, dar cred ca ar trebui sa gasim si in dreptul european.

sansiro

Post by sansiro » 22 Jul 2005, 14:47

vorbesti de o analogie in plan evolutiv in interpreatrea codului. Ideea am prins-o si eu la un master. SUnt de acord. Problema era dovada acestei infractiuni.

procurorul

Post by procurorul » 22 Jul 2005, 14:59

Sunt de acord cu fira...Impaciuitor mereu ...

inconnu

Post by inconnu » 22 Jul 2005, 15:06

Lege nr.161 din 19 aprilie 2003 :
Lege privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor
publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea
coruptiei

Pentru informatica trebuie cautat titlul III : Prevenirea si combaterea criminalitatii informatice, incepe la articolul 34

Textul complet il gasiti in monitorul oficial 279 din 21 aprilie 2003, in pdf, adica aici :
http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.frame

---------

pentru protectia datelor personale sunt multe, dar ultma pare sa fie:

LEGE nr. 506 din 17 noiembrie 2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice

O gasiti in monitorul 1101 din 2004, pe acelasi site

Spuneti-mi si mie daca am interpretat bine Articolul 4 - Confidentialitatea comunicarilor

Cu placere

sansiro

Post by sansiro » 22 Jul 2005, 15:26

Art. de care vorbesti nu constituie o incriminare penala conform legii. Legea nr. 506 se refera la retelele si sserviciile de comunicare electronica de interes public si destinate publicului, afalte sub controlul autoritatilor de stat competente, nu la serviciul de e-mail sau alte servicii care implica un caracter privat al comunicarilor. O eventuala interpretare in sensul in care l-ai precizat este de natura sa conduca la concluzia ca eu nu pot sa stochez in inbox mail-urile tale sub sanctiunea penala a legii. Acest lucru nu se poate accepta.

inconnu

Post by inconnu » 22 Jul 2005, 15:40

Da, e adevarat si logic, si legea e cam aiurea mi se pare ca trateaza totul la gramada

Mie imi venise in cap ce mi se intampla . De cate ori ma suna consilierul meu de la banca de exemplu, sau sun eu la cutare sau cutare serviciu, sau pur si simplu ma suna vreo firma sa-si faca reclama prin telefon, ma anunta dinnainte ca convorbirea o sa fie inregistrata, si-mi cere acordul sa inregistreze. Ma gandesc ca de inregistrat pot sa inregistreze si daca nu-mi cer mie acordul, dar cred ca nu se pot folosi de inregistrare, ca proba, in caz de litigiu decat daca mi-au cerut acordul prealabil.

Si banuiesc ca un articol asemanator trebuie sa fie si-n legea romana, si credeam ca l-am gasit aici&...

fira

Post by fira » 25 Jul 2005, 02:52

inconnu wrote:Si imi face placere sa lamuresc si chestiunea cu IP-urile

In unele state prelevarea si stocarea IP-ului e ilegala de catre persoane particulare. Deci, te duci si depui plangere impotriva unei persoane necunoscute si politia vine si citeste IP-ul ca sa identifice persoana. Daca il citesti tu, se cheama ca ai calcat legea cu privire la protectia datelor personale, intrucat se considera ca IP ca si adresa, nume, telefon etc. constituie date personale .
sincer ma indoiesc de asa ceva, ar insemna ca programe de gen firewall sau name resolution sa fie ilegale ceea ce e absurd. Orice aplicatie networked implica stocarea, printre altele si a adresei ip si a altor date asociate. Mai mult, in atributiile celui mai filfan administrator de retea intra si supravegherea integritatii retelei, ceea ce inseamna o monitorizare activa si agresiva a intregului trafic, deci inclusiv web, messaging si ce-i mai trece secretarei prin cap sa faca :). Daca aplici orbeste codul penal ar trebui sa-l termini pe saracul om.

In legatura cu dovada, probatio diabolica. Orice pustan de 10 ani stie cum sa iasa mai mult sau mai putin anonim pe net. In concluzie, marlen77, in loc sa aglomerezi inutil rolul instantelor, mai bine schimba-ti parola. E mult mai simplu si in acelasi timp si eficient :)

Post Reply