auto furat

Discutii privind Dreptul Penal
comisar

auto furat

Post by comisar » 14 Jul 2005, 09:33

Un tinar priceput fura cu chei potrivite un auto marca Renault megane,si il duce in garajul unchiului sau,fara ca acesta sa stie.In noaptea imediat urmatoare un alt tinar sustrage aceasta masini din acest garaj si este prins de politie cu ocazia unui control filtru.
Care este incadrea juridica a celor doi tineri pentru faptele savirsite,cei doi nu s-au cunoscut si nu au avut nici o intelegere.
cu stima,

alin_2003

Post by alin_2003 » 14 Jul 2005, 10:48

Fiecare dintre cei doi va raspunde pentru o infractiune distincta de furt. Un bun furat poate face obiectul unei noi infractiuni de furt, in masura in care un tert (altul decat proprietarul) il sustrage de la hot.

flaviusnet

Re: auto furat

Post by flaviusnet » 14 Jul 2005, 17:31

Primul faptuitor raspunde pt infractiunea de furt calificat.
Al doilea raspunde pt furt in varianta simpla-tind sa cred,pt ca masina este furata in scopul folosirii ei.nu sunt sigur..poate alte pareri

mariusms

Post by mariusms » 14 Jul 2005, 20:39

Si cel de al doilea, tot furt calificat savarseste. In primul rand, pentru ca orice masina se deschide cu cheia, fie mincinoasa, fie adevarata.

dellutza

Post by dellutza » 14 Jul 2005, 20:42

Va fi furt calificat pentru ca s-a savarsit in timpul noptii

dellutza

Post by dellutza » 14 Jul 2005, 20:44

O masina poate fi deschisa si prin spargerea geamului sau fortarea portierei, nu neaparat cu o cheie.
Oricum tot furt calificat este

ADR

Post by ADR » 14 Jul 2005, 21:09

cred ca luate combinat raspunsurile sunt argumentate corect desi eu am o speta un pic mai ciudata decat asta dar o sa o prezint mai tarziu

cred ca totusi se poate argumenta ca inttrucat posesia primului hot asupra masinii nu era licita lipseste un element constitutiv si anume ca posesia sa fie legitima dar nu cred ca tine acesta argumentatie

dellutza

Post by dellutza » 14 Jul 2005, 21:15

" Luarea unui bun mobil din posesia dau detentia altuia........." Despre ce posesie legitima vorbesti??????

constable

Post by constable » 14 Jul 2005, 22:05

Intr-adevar exista doua infractiuni de furt distincte,fara nici un fel de legatura intre ele.

flaviusnet

Post by flaviusnet » 14 Jul 2005, 22:07

alin 4 de la ar.208 spune ca exista infr de furt si cand s-a efectuat luarea unui vehicul cu scopul de a-l folosi de nedrept.ma gandesc ca in aceasta situatie nu poate fi decat furt in varianta tip,pt ca n-avem de unde sa prezumam ca al doilea furt s-a facut noaptea sau prin efractie.putea sa fie deschisa,na!autorule,lumineaza-ne! :lol:

mariusms

Post by mariusms » 14 Jul 2005, 22:21

Ma rog, o fi fost deschisa usa. Dar noaptea tot a fost, asa a zis Comisar.
Oricum, mai este de discutat daca garajul era intr-o curte, curte ce avea porti la intrare etc. :lol:

flaviusnet

Post by flaviusnet » 14 Jul 2005, 22:27

mariusms wrote:Ma rog, o fi fost deschisa usa. Dar noaptea tot a fost, asa a zis Comisar.
Oricum, mai este de discutat daca garajul era intr-o curte, curte ce avea porti la intrare etc. :lol:
:-D bun,atunci ce avem:doua infractiuni de furt calificat?una prin efractie si tot tacamul si una pe timp de noapte,nu?
in al doilea caz poate fi vb chiar de un concurs de infractiuni...ma gandesc daca infr de violare de domiciliu este absorbita in cea de furt..din ce-mi aduc aminte parca nu.pareri?
bafta

ADR

Post by ADR » 14 Jul 2005, 22:49

sa inteleg ca proprietarul care ia bunul de la hotul pe care l-a descoperit este furt daca nu conteaza daca detentia este licita sau nu

violarea de domiciliu se absoarbe in aceasta infractiune de furt calificat
nu este obligatoriu ca un garaj sa se afle intr-o curte poate sa fie si pe domeniul public cum sunt multe in orase fara gard fara porti si nici nu poate fi considerata o dependinta a avand in vedere ca se afla la o distanta relativa de domiciliu.

mariusms

Post by mariusms » 14 Jul 2005, 23:26

Ai dreptate, ADR. Insa trebuie sa fim siguri unde era situat garajul, deci daca garajul era intr-o curte-loc imprejmuit. Violarea de domiciliu este absorbita numai in varianta de la art. 209. alin1 lit.i (infractiune complexa-varianta agravatna, cand in continutul sau contine ca varianta agravata o alta infractiune cum este si violarea de domiciliu).
Respecte.

sansiro

Post by sansiro » 15 Jul 2005, 11:31

In nici un caz furtul prin efractie, escaladare sau folosirea fara drept a unei chei mincinoase nu absoarbe violarea de domiciliu. Absorbtia presuppune ca in nici o imprejurare infractiunea nu se poate comite fara ca in elementul ei constitutiv si comisiv sa existe o alta infractiune. Eu pot sa va spun ca infractiunea de la 209 lit i se poate comite si fara violare de domiciliu. Daca sar gardu la S.C Avantun Prabusirea S.R.L., in timpul noptii, distrug lacatun de la hambar si fur 50 de saci cu ciment/paie/grau/ingrasamant natural/ nu vad nicaieri violarea de domiciliu. Va fi concurs de infractiuni de fiecare data cand furtul este din locuinta. Punct.

Post Reply