contract de distributie

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
croc

contract de distributie

Post by croc » 10 Jul 2005, 13:46

am un contract de distributie incheiat pentru 1 an;
conform clauzelor contractuale, distribuitorul se obliga sa plateasca prima transa de marfa cumparata, in termen de x zile;
trec multe zile peste x, iar distribuitorul nu plateste;
la conciliere imi ridica o problema pe care eu initial nu am luat-o in serios, dar vad ca insista :-x

printre obligatiile distribuitorului, se afla si una care suna dupa cum urmeaza: sa asigure in teritoriu, pe cheltuiala furnizorului, reclama/ publicitatea produselor cumparate de la acesta.

acum, la mult timp dupa expirarea termenului de plata, in cadrul concilierii initiata de mine, vine si imi spune ca doreste un nou termen de plata, dar ca isi va indeplini obligatia de plata in cadrul noului termen, evident, numai odata cu indeplinirea si obligatiei de publicitate pe cheltuiala mea; ma instiinteaza asadar ca va efectua publicitate, asa cum s-a obligat dar ca eu trebuie sa-i platesc cheltuiala cu publicitatea, cheltuiala care se ridica la................. de trei ori pretul contractului.

eu sunt inca blocata:(

cum sa-i spun ca este dobitoc si ca eu nu m-am angajat sa-i platesc publicitate intr-o suma tripla fata de ceea ce ar fi trebui sa-mi plateasca el?

imi dau seama ca suna stupid, dar efectiv nu-mi gasesc temeiul pentru a-i spune asta!

ma ajuta cineva? :(

practic el vine acum ca o floare si imi zice ca nu conteaza ca a intarziat cu mult peste termenul asumat, si ca va executa contractul, dar numai daca eu ii suport publicitatea in cuantum aprox. triplu peste pretul pe care trebuie sa mi-l plateasca pentru prima transa!

croc

Post by croc » 10 Jul 2005, 13:53

nu am nici un fel de pact comisoriu in contract, am in schimb posibilitatea denuntarii unilaterale cu un preaviz de 30 de zile;
ma gandesc sa pronunt denuntarea, mergand pe ideea ca obligatiile deja scadente urmeaza a fi indeplinite;
obligatia lui de a plati marfa cumparata este scadenta, deci trebuie sa o indeplineasca, cred ca a mea de a-i plati publicitatea nu este inca scadenta, deci nu ar mai avea motiv sa-mi faca publicitate, pe banii mei evident! :-x

ce ziceti?

croc

Post by croc » 10 Jul 2005, 14:01

mie mi-e teama de urmatorul aspect:
contractul fiind de distributie, se poate aprecia ca produsele vor fi mult mai multe decat prima transa, deci ca suma petru publicitate nu este chiar asa de mare raportat la intreg contractul;
de asta am zis ca ar fi bine sa-l denunt;

contractul nu ma ajuta deloc, a fost incheiat pur si simplu, fara a fi citit de vreun avocat;

danutza

Post by danutza » 11 Jul 2005, 09:04

eu cred ca nu are dreptate distribuitorul; sunt doua obligatii diferite; el plateste marfa; tu platesti publicitatea; in ce termen ai tu obligatia sa platesti? poate opera compensatia legala? cata publicitatea ar fi trebuit/putut sa faca?

eu zic sa denunti contractul, caci altfel distribuitorul iti va face o publicitate de numa-numa...

botexe

Post by botexe » 11 Jul 2005, 12:55

Obligatiile de plata deja scadente trebuie achitate de distribuitor.

Obligatia ta de a achita cheltuielile de publicitate trebuie de asemenea achitate. Daca in contract nu se prevede suma maxima ce va fi cheltuita pentru reclama si publicitate asta este in avantajul distribuitorului, putand cheltui cat vrea de mult pana se va stabili un pret maxim. Daca in contract nu se prevede scadenta obligatiei de plata pentru reclama si publicitate, atunci suma este scadenta din momentul facturarii.

Asa cum ai prezentat situatia, contractul este in defavoarea ta, distribuitorul avand toate atuurile.

Este indicat sa denunti contractul daca nu se poate renegocia clauza privind cheltuielile de publicitate.

Daca distribuitorul poate dovedi cu acte suma cheltuita, va avea castig de cauza in instanta.

Se poate realiza compensatia legala.

norocel

Post by norocel » 12 Jul 2005, 11:32

croc wrote:obligatia lui de a plati marfa cumparata este scadenta, deci trebuie sa o indeplineasca, cred ca a mea de a-i plati publicitatea nu este inca scadenta, deci nu ar mai avea motiv sa-mi faca publicitate, pe banii mei evident! :-x

ce ziceti?
Zic ca daca denunti unilateral contractul, el nu mai are de ce sa-ti faca acum publicitate (decat negativa :grin: , asta a fost o gluma! :-D ).
Prin urmare nu vad ce publiciatate sa-i platesti (pana acum am inteles ca nu ti-a facut publocitate).
Cred ca ar fi bine chiar sa-l instiintezi CA NU MAI VREI SA-TI FACA PUBLICIATE.

croc

Post by croc » 12 Jul 2005, 11:39

da, l-am instiintat ca denunt contractul si ca orice act efectuat este in afara termenilor contractuali si pe spezele sale;
ideea este ca eu am clauza de denuntare, dar cu preaviz de 30 de zile;
deci eu i-am dat previzul, dupa 30 de zile practc inceteaza contractul;
insa cred ca va fi evidenta reaua credinta daca imi face publicitate in perioada de preaviz; :roll:

norocel

Post by norocel » 12 Jul 2005, 11:47

Ai dreptate, reaua credinta ar fi evidenta.
In plus, daca pana acum nu si-a indeplinit obligatiile si tu l-ai informat ca nu intentionezi sa-i achiti prestatiile viitoare, cred ca nu mai ai nici o problema.

Keyro

Post by Keyro » 12 Jul 2005, 11:55

si vine si iti arata o factura pt servicii de publicitate pe care el a platit-o fix cu o zi inainte sa primeasca instiintarea ta de denuntare a contractului...

croc

Post by croc » 12 Jul 2005, 12:07

pai vineri m-a instiintat ca intentioneaza sa incheie un contract pentru suma de________ si ca asteapta raspunsul meu, iar luni eu i-am trimis denuntarea!
luni dupa amiaza, ce-i drept! :?
voi vorbiti serios? :?

Keyro

Post by Keyro » 12 Jul 2005, 12:12

nuuuuu...glumim....am patit cam asa cu un contract de mandat comercial...dupa ce i-am comunicat ca pa pa...mi-a incheiat bajatul niste contracte cu niste clienti, de abia am scapat de ei...pe ideea ca acele contracte erau semnate inainte sa primeasca instiintarea mea...

alrofa

Post by alrofa » 12 Jul 2005, 14:55

in conditiile in care in procesul verbal de conciliere tu ai consemnat ca nu mai vrei sa-ti faca publicitate avand in vedere ca pana la acel moment el nu si-a indeplinit aceasta obligatie, nu ar mai avea sanse in fata instantei fiind evidenta reaua credinta.

croc

Post by croc » 12 Jul 2005, 17:49

nu am facut asta in procesul verbal; :(
am facut-o prin notificare!

Post Reply