recuzarea judecatorilor unei instante

Discutii privind procedura civila
Post Reply
magnolia

recuzarea judecatorilor unei instante

Post by magnolia » 20 Jul 2003, 22:10

In ce conditii pot fi recuzati toti judecatorii unei instante? Si in aceasta situatie se cere recuzarea pentru fiecare judecator in parte?
8O :( :(

juristu

Post by juristu » 27 Aug 2003, 11:49

Cititi Titlul V din Codul de procedura civila, in cazul in care este vorba de o instanta civila, dar este foarte greu de dovedit si de admis o asemenea cerere.

michell

Post by michell » 28 Aug 2003, 08:41

Despre recuzarea unuia sau a cel mult doi judecatori am mai auzit, dar sa se ceara recuzarea tuturor judecatorilor dintr-o instanta nu am mai auzit .. Este imposibil asa ceva ... Daca Dvs considerati ca judecatorii nu sunt compatibili, ceea ce este imposibil ca toti sa fie intr-o asemenea stare, de ce nu cereti stramutarea cauzei?

Altavilla

E posibila relatia N recuzari(admise)=stramutare!

Post by Altavilla » 28 Aug 2003, 16:26

In primul rand nu se poate cere dintr-o data recuzarea tuturor judecatorilor unei instante.Din ce spune negru pe alb Codul civil procesual,recuzarea se cere si se solutioneaza ca o procedura distincta pentru fiecare judecator recuzabil si care n-a declarat,din proprie initiativa,ca se abtine de la judecarea pricinii respective.
In al doilea rand,e intru-totul posibil (de ce ne-am opune si,mai ales,cu ce temei legal?)sa se ajunga la recuzarea tuturor judecatorilor,pe de o parte pentru ca intr-un proces pot intra pe diferite cai mai multe parti,care-si pot angaja nu unul,ci mai multi avocati( ori cabinete/societati avocatiale),iar pe de alta parte, judecatorii pot fi in numar prea mic,unii antepronuntatori,altii cu interese familiale ,astfel incat sa constituie cazuri(motive) de recuzare,ce pot "decapita" intreaga structura civila/comerciala a instantei investite.
In al treilea rand,daca sunt intrunite exigentele legii de fiecare data,nu vad de ce nu s-ar ajunge,fortat,impropriu si cu lunga taraganare, la o stramutare,derogandu-se de la principiul competentei teritoriale,din moment ce n-a mai ramas nimeni competent sa judece acea cauza la instanta initial investita.

norocel

Re: E posibila relatia N recuzari(admise)=stramutare!

Post by norocel » 06 May 2005, 17:49

Altavilla wrote:In primul rand nu se poate cere dintr-o data recuzarea tuturor judecatorilor unei instante...
De obicei o astfel de cerere are caracter abuziv.
Exista practica judiciara in acest sens pe site-ul ICCJ.

Luciann

Post by Luciann » 06 May 2005, 18:06

[quote="michell"]Despre recuzarea unuia sau a cel mult doi judecatori am mai auzit, dar sa se ceara recuzarea tuturor judecatorilor dintr-o instanta nu am mai auzit .. Este imposibil asa ceva ... Daca Dvs considerati ca [u]judecatorii nu sunt compatibili[/u], ceea ce este imposibil ca toti sa fie intr-o asemenea stare, de ce nu cereti stramutarea cauzei?[/quote]

Ce are incompatibilitatea cu recuzarea sau cu stramutarea? Motivele pentru care se pot cere sunt diferite.
Se pot recuza toti judecatorii unei instante, art. 30(2) C. pr. civ se refera la o asemenea situatie. Am vazut si in practica, dar nu s-au solutionat favorabil.

norocel

Post by norocel » 06 May 2005, 18:15

Luciann wrote: Ce are incompatibilitatea cu recuzarea
Poate se gandea la procedura penala!

Luciann

Post by Luciann » 06 May 2005, 18:25

Poate da, dar in cadrul sectiunii "procedura civila" e ciudat sa scrii in aceeasi propozitie ceva de genul "daca sunt incompatibili, decat sa-i recuzi mai bine ceri stramutarea".

norocel

Post by norocel » 06 May 2005, 18:33

Da. cred ca ai dreptate.

Post Reply