In ce conditii pot fi recuzati toti judecatorii unei instante? Si in aceasta situatie se cere recuzarea pentru fiecare judecator in parte?
8O :( :(
recuzarea judecatorilor unei instante
Despre recuzarea unuia sau a cel mult doi judecatori am mai auzit, dar sa se ceara recuzarea tuturor judecatorilor dintr-o instanta nu am mai auzit .. Este imposibil asa ceva ... Daca Dvs considerati ca judecatorii nu sunt compatibili, ceea ce este imposibil ca toti sa fie intr-o asemenea stare, de ce nu cereti stramutarea cauzei?
E posibila relatia N recuzari(admise)=stramutare!
In primul rand nu se poate cere dintr-o data recuzarea tuturor judecatorilor unei instante.Din ce spune negru pe alb Codul civil procesual,recuzarea se cere si se solutioneaza ca o procedura distincta pentru fiecare judecator recuzabil si care n-a declarat,din proprie initiativa,ca se abtine de la judecarea pricinii respective.
In al doilea rand,e intru-totul posibil (de ce ne-am opune si,mai ales,cu ce temei legal?)sa se ajunga la recuzarea tuturor judecatorilor,pe de o parte pentru ca intr-un proces pot intra pe diferite cai mai multe parti,care-si pot angaja nu unul,ci mai multi avocati( ori cabinete/societati avocatiale),iar pe de alta parte, judecatorii pot fi in numar prea mic,unii antepronuntatori,altii cu interese familiale ,astfel incat sa constituie cazuri(motive) de recuzare,ce pot "decapita" intreaga structura civila/comerciala a instantei investite.
In al treilea rand,daca sunt intrunite exigentele legii de fiecare data,nu vad de ce nu s-ar ajunge,fortat,impropriu si cu lunga taraganare, la o stramutare,derogandu-se de la principiul competentei teritoriale,din moment ce n-a mai ramas nimeni competent sa judece acea cauza la instanta initial investita.
In al doilea rand,e intru-totul posibil (de ce ne-am opune si,mai ales,cu ce temei legal?)sa se ajunga la recuzarea tuturor judecatorilor,pe de o parte pentru ca intr-un proces pot intra pe diferite cai mai multe parti,care-si pot angaja nu unul,ci mai multi avocati( ori cabinete/societati avocatiale),iar pe de alta parte, judecatorii pot fi in numar prea mic,unii antepronuntatori,altii cu interese familiale ,astfel incat sa constituie cazuri(motive) de recuzare,ce pot "decapita" intreaga structura civila/comerciala a instantei investite.
In al treilea rand,daca sunt intrunite exigentele legii de fiecare data,nu vad de ce nu s-ar ajunge,fortat,impropriu si cu lunga taraganare, la o stramutare,derogandu-se de la principiul competentei teritoriale,din moment ce n-a mai ramas nimeni competent sa judece acea cauza la instanta initial investita.
Re: E posibila relatia N recuzari(admise)=stramutare!
De obicei o astfel de cerere are caracter abuziv.Altavilla wrote:In primul rand nu se poate cere dintr-o data recuzarea tuturor judecatorilor unei instante...
Exista practica judiciara in acest sens pe site-ul ICCJ.
[quote="michell"]Despre recuzarea unuia sau a cel mult doi judecatori am mai auzit, dar sa se ceara recuzarea tuturor judecatorilor dintr-o instanta nu am mai auzit .. Este imposibil asa ceva ... Daca Dvs considerati ca [u]judecatorii nu sunt compatibili[/u], ceea ce este imposibil ca toti sa fie intr-o asemenea stare, de ce nu cereti stramutarea cauzei?[/quote]
Ce are incompatibilitatea cu recuzarea sau cu stramutarea? Motivele pentru care se pot cere sunt diferite.
Se pot recuza toti judecatorii unei instante, art. 30(2) C. pr. civ se refera la o asemenea situatie. Am vazut si in practica, dar nu s-au solutionat favorabil.
Ce are incompatibilitatea cu recuzarea sau cu stramutarea? Motivele pentru care se pot cere sunt diferite.
Se pot recuza toti judecatorii unei instante, art. 30(2) C. pr. civ se refera la o asemenea situatie. Am vazut si in practica, dar nu s-au solutionat favorabil.