competenta rezolutiune contract vc

Discutii privind procedura civila
Luciann

Post by Luciann » 25 May 2005, 16:00

Nu se aplica art. 10 alin.1. Acolo se vorbeste de locul prevazut in contract pentru executare. Daca nu s-a prevazut un asemenea loc, art. respectiv nu este aplicabil, chiar daca din natura contractului e clar unde se va face executarea. Daca s-ar fi vrut sa se aplice si in aceste cazuri, s-ar fi formulat "instanta locului executarii" si nu instanta locului prevazut...
Eu nu inteleg de ce s-a calificat actiunea ca personala, cand Bproi si Ciobanu zic ca e mixta. Daca nici astia nu reprezinta o autoritate in procedura atunci nu mai stii dupa cine sa te iei. Si, care ar fi atunci un exemplu de actiune mixta?

Danana

Post by Danana » 25 May 2005, 17:36

Buna ziua! Ce spuneti de speta urmatoare?
A a chemat in judecata pe B,solicitand instantei sa dispuna rezolutiunea contr.v-c avand ca obiect o moara de piatra amplasata pe postament de beton,,situata in Buftea.In motivarea cererii de chemare in judecata reclamantul a aratat ca intre el si parat a intervenit un cont.de v-c prin care a transmis acestuia din urma dr. de proprietate asupra morii. Cu toate ca termenul convenit pt. plata pretului s-a implinit,paratul nu si-a indeplinit obligatia.
Judecatoria Pitesti,sesizata cu cererea de ch. in jud.,si-a declinat competenta in favoarea Jud.Buftea, cu motivarea ca bunul imobil prin destinatie ce face obiectul cererii este situat in o.Buftea.
Jud. Buftea si-a declinat competenta in favoarea Jud. Pitesti ,cu motivarea ca domiciliul paratului se afla in raza ter.a acestei instante.
Care este instanta competenta? :floare:

aho

Post by aho » 25 May 2005, 18:52

ptr.Danana: Actiunea vanzatorului ptr. rezolutiunea contr. de v-c. este o actiune reala prin vointa legii, resp. art. 1368 c.civ., competenta instantei se stabileste conf. art. 13 cpv, instanta de la locul situarii imobilului, judecatoria Buftea.
Ptr. Luciann: actiunea mixta este actiunea prin care se valorifica un drept real(proprietate sau dezmembramant) si un drept personal, de regula un drept de creanta nascut dintr-un contract .

Danana

Post by Danana » 25 May 2005, 18:59

Speta este dintr-o culegere avand drept colaboratori prof. Ciobanu si Boroi.
rezolvare:" Potrivit art.1368 C.civ.,actiunea vanzatorului pt. rezolutiunea vanzarii este reala .prin urmare, este aplicabil art.13 c.proc.civ."
Pt. cererile personale,art.10 pct.2 Cpr. civ. stabileste o competenta ter. alternativa,fara a face deosebire dupa cum cererea personala ar avea ca obiect un bun mobil sau imobil.
In speta de la examen cred ca avem o competenta altenativa,cererea fiind introdusa de cumparator. A avea competenta alternativa inseamna a putea alege intre art.5 si art.10. Pt toate cazurile in care legea stabileste comp.ter.alternativa,dr. sa decida ce anume instanta trebuie sesizata revine exclusiv reclamantului, instanta neputand sa dispuna din oficiu sau la cererea paratului declinarea competent(decizia nr.30/11.01.2003 C.S.J.).Exceptiile care nu au fost invocate potrivit art.115 si 132c.p.c. nu vor mai putea fi invocate in cursul judecatii.Instanta le va respinge ca tardiv introduse,fara a mai le analiza.Daca era invocata in termen exceptia ar fi fost respinsa ca inadmisibila.

Luciann

Post by Luciann » 25 May 2005, 21:43

AHO, eu intrebasem care ar fi un exemplu de actiune mixta

andreeact

Post by andreeact » 25 May 2005, 23:45

Deci:
Actiunea in rezolutiune este personala, cu singura exceptie a celei referitoare la contractul de vanzare-cumparare, cand este formulata de vanzatorul care invoca neplata pretului - art. 1368 C. civ.
Competenta alternativa inseamna 2 lucruri:
- ca reclamantul poate introduce actiunea la oricare dintre instantele alternativ competente, astfel incat paratul nu poate cere declinarea competentei in favoarea alteia dintre acestea;
- ca este vorba despre o competenta de ordine privata, astfel incat reclamantul poate introduce actiunea si la o instanta necompetenta teritorial. In acest caz, instanta nu poate invoca din oficiu exceptia de necompetenta, acest drept apartinand numai paratului, care trebuie sa-l exercite in limine litis.
Daca paratul invoca aceasta exceptie ulterior, instanta nu poate invoca tardivitatea acesteia, deci exceptia de decadere, pentru ca are de-a face cu o competenta de ordine privata si acest drept apartine numai reclamantului. Reclamantul poate invoca decaderea paratului din dreptul de a invoca exceptia necompetentei teritoriale de asemenea doar la ziua de infatisare respectiva, iar decaderea lui din acest drept nu poate fi invocata de adversar decat imediat ce are aceasta posibilitate si tot asa.
Prin urmare, daca decaderea este de ordine privata, cum este in cazul de fata, si dreptul de a invoca decaderea din dreptul de a invoca decaderea este tot de ordine publica si poate fi invocata numai in limine litis.
Instanta nu poate decat sa priveasca acest lung sir de decaderi, astfel incat va avea castig de cauza partea care cunoaste doua lucruri:
- sa stie sa invoce exceptiile relative a caror admitere ii este favorabila;
- sa stie sa invoce decaderea partii adverse din dreptul de a invoca decaderea din dreptul de a invoca exceptia relativa.

Cat despre aplicabilitatea art. 10, ea mi se pare evidenta in cazul cererii de declarare sau de constatare a rezolutiunii, care are drept cauza tocmai neexecutarea culpabila a contractului.
"Locul prevazut pentru executare" inseamna locul unde urmeaza a se executa obligatia respectiva, adica locul prevazut de parti sau in lipsa stipulatiei exprese, locul prevazut de lege (care are caracter supletiv).
Intr-un curs recent de civil al lui Boroi se arata de altfel ca normele supletive sunt incorporate in contract, astfel incat chiar in cazul modificarii lor printr-o lege noua, ele continua sa se aplice, fiind de ordine privata.

andreeact

Post by andreeact » 25 May 2005, 23:58

Exemple de actiuni mixte:
- cererea de declarare a nulitatii sau a rezolutiunii unui contract prin care s-a transmis (de catre reclamant) dreptul de proprietate asupra unui bun, cu consecinta repunerii in situatia anterioara, adica restituirea bunului.
- cererea de obligare a paratului la incheierea unui contract avand ca obiect transmiterea dreptului de proprietate asupra unui bun, cu consecinta obligarii la predarea acelui bun.
Este deci vorba despre alaturarea unei cereri personale cu o cerere reala, cererea reala fiind accesorie celei personale. Raportul de accesorialitate dintre cele doua cereri determina aplicarea dispozitiilor de procedura care privesc cererea personala, care este principala. Pentru acest motiv, cererilor mixte li se aplica art. 10 C.p.cv.

Luciann

Post by Luciann » 26 May 2005, 09:51

Intai scrii ca"actiunea in rezolutiune este personala, cu SINGURA EXCEPTIE..." si, mai jos, scrii ca exemplu de actiune mixta "cererea de declarare a nulitatii sau a rezolutiunii..."
Mai tragi concluzia ca daca reclamantul poate alege dintre doua instante deopotriva competente, competenta este de ordine privata, deci el poate sa introduca actiunea la orice instanta vrea, chiar alta decat cele doua.
Apoi zici ca daca paratul invoca exceptia tardiv, instanta nu poate constata tardivitatea decat daca reclamantul o invoca. Deci, presupunand ca reclamantul nu invoca tardivitatea ce se va intampla?
Cred ca este oportuna introducerea testului LSAT la admiterea in magistratura

Danana

Post by Danana » 26 May 2005, 10:36

"In lit. se disting doua categorii de actiuni mixte: - -act. ce urmaresc executarea unui act juridic,care a creat sau transferat un drept real asupra unui imobil,dand nastere totodata unor oblig. personale cum ar fi actiunea in predare a unui bun imobil,intemeiata pe contr. de vanzare consensual,deoarece din momentul acordului de vointa cumparatorul devine titularul dr.real de proprietate,dar si creditor al obli.de predare si deci el sesizeaza instanta in dubla calitate;
- actiunile in anulare sau rezolutiune a unui act jur.prin care se transmite sau se constituie un dr.real imobiliar,ca de ex.actiunea in revocarea donatiei unui imobil pt. neexecutare de sarcini,cand reclamantul isi valorifica un dr.personal,decurgand din contract,dar in acelasi timp urmareste si revendicarea bunului,ca o consecinta a admiterii laturii personale a actiunii."

Pt. andreeact,
Actiunea prin care se urmareste executarea unui antecontract de vanzare -cumparare sub aspectul oblig.de a face asumata de promitentul vanzator este calificata drept o actiune personala pt. ca dr. de proprietate asupra imobilului in cauza nu se afla in patrim. reclamantului,iar efectele hot.se vor produce numai pt viitor. :?:

botexe

Post by botexe » 26 May 2005, 17:27

Norocel wrote:Asa arata speta copiata chiar acum de pe site-ul INM-ului

"A, mostenitorul defunctului X, cheama in judecata pe C si D, solicitand rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare prin care X a cumparat un teren de la parati.
Actiunea este introdusa la judecatoria de la locul situarii imobilului.
Dupa administrarea probelor, C solicita declinarea competentei la judecatoria locului sau de domiciliu.
Ce va decide instanta ? Argumentati."


A introdus actiunea la judecatoria de la locul situarii imobilului, PUNCT

Deci, se aplica art. 10 pct. 1 (care are in vedere competenta alternativa) sau art. 5 (care are in vedere competenta de drept comun) ?

Sau ti se pare nesemnificativa diferenta ?
Din cate am inteles eu, solutia ar fi fost respingerea exceptiei ca tardive.

Poate este o problema prosteasca dar la mine acasa, invocarea unei astfel de exceptii, in 90% din cazuri nu este respinsa ca tardiva.

Aceasta exceptie trebuie invocata, conform art.136, pana cel mai tarziu la prim azi de infatisare..

Solutia data este corecta numai daca se considera ca la termenul invocarii exceptiei trecuse prima zi de infatisare.
Totul se invarte deci asupra expresiei "dupa administrarea probelor".
Daca dupa dministrarea probelor inseamna acelasi termen in care s-au administrat ultimele probe, solutia nu mi se pare corecta.
Daca insa insemna urmatorul termen sau mai tarziu solutia este corecta.

Luciann

Post by Luciann » 26 May 2005, 20:55

prima zi de infatisare inseamna chiar prima zi de infatisare si nu urmatoarea zi de infatisare

aho

Post by aho » 27 May 2005, 08:15

Prima zi de infatisare este ziua in care partile legal citate pot pune concluzii-134 cpc, adica procedura de citare indeplinita si partile sau una din parti sa nu formulat cerere legala ptr. amanarea judecatii ptr. lipsa aparare(cit. nu a fost comunicata in termen sau se cere T ptr. angajarea unui aparator).
Cred in continuare, in ciuda celor enuntate, ca respingerea ca inadmisibila a exceptiei nu este solutia logica din art. 12 cpv ptr ca art. se refera la 2 instante deopotriva competente iar daca se ridica exceptia necompetentei, fie ea si relativa, instanta este obligata potr. 158 sa stabileasca " instanta competenta" exceptand situatia cand exceptia relativa nu a fost ridicata la prima zi de infatisare- cand exceptia relativa se resinge ca tardiva, 136 cpc; in opinia mea respingerea exceptiei necompet. terit . alternative inv. in termen se face ptr. netemeinicie si nu inadmisibilitate, legea conferind partilor dreptul de a ridica exceptii si de a fi puse in discutia partilor(pr. contradictorialitatii) iar daca exceptia este neantemeiata solutia este respingerea ca netemeinica si nu ca inadmisibila.
Luciann, dupa ce ma contrazici, pui aceeasi intrebare care justifica solutia aratata de mine, adica daca reclamantul introduce cerere la o instanta care nu este competenta nici potr. art. 10 si nici potr. art.5, instanta va respinge exceptia legala si invocata in termen de parat ca inadmisibila? Nu ar fi legal.

botexe

Post by botexe » 27 May 2005, 09:39

Cunosc ceea ce insemna "prima zi de infatisare" .

Ceea ce am afirmat cu privire la admiterea exceptiei dupa administrarea probelor se bazeaza pe observatiile din practica instantelor.

Imi este destul de greu sa imi spun parerea doar din carti, sa dau raspunsuri pur teoretice.. Cu ceva ani in urma urmaream acest lucru si-mi doream ca solutiile instantelor sa coincida cu ceea ce citeam in coduri sau diverse carti....numai ca minunea tine trei zile...

Acest exercitiu de intelegere a unei spete, este benefic pentru minte, pentru spirit, mai ales in contextul in care se urmareste intrarea in magistratura. Multi dintre actualii judecatori insa, au uitat teoria pura. Spun acest lucru din observatiile luate la cald in cursul a peste 300 de cauze civile si comerciale finalizate.

Revenind acum la speta propusa spre rezolvare si intelegere de catre Norocel, imi schimb pozitia si dau urmatorul raspuns:

Exceptia invocata de C va fi respinsa ca tardiva.
Argumente: Exceptia de necompetenta relativa invocata de C, in calitate de parat, poate fi invocata numai pana la prima zi de infatisare, fiind o exceptie de procedura ce intra sub incidenta art. 136 Cpc.
Paratul invocand exceptia dupa administrarea probelor, deci dupa prima zi de infatisare, in acel moment era decazut din dreptul de a mai invoca exceptia si astfel solutia instantei nu poate fi decat respingerea ca tardiva a exceptiei..

Teoretic....

aho

Post by aho » 27 May 2005, 10:02

Dar respingerea ca inadmisibila a aceleasi exceptii, daca prin ipoteza ar fi fost ridicata in termen?
Dar solutia ce trebuie data daca exceptia necomp. teritoriale relative este ridicata in termen si este si intemeiata, adica instanta sesizata nu este competenta nici potr. art. 5 si nici potr. art.10?

Luciann

Post by Luciann » 27 May 2005, 11:40

Eu zic ca neintemeiata, nu inadmisibila daca era invocata in termen. Neintemeiat ptr ca nu ai nici un temei sa ceri declinarea competentei, instanta fiind una din cele 2 competente. Inadmisibil nu, pentru ca trebuie sa se verifice oricum daca instanta este una din cele 2.
Aho, intrebasem care ar fi un exemplu concret de actiune mixta, nu definitia, avand in vedere ca actiunea din speta a fost calificata (si de catre comisie) drept personala, desi conform Boroi si Ciobanu ar fi mixta.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 31 guests