violarea secretului corespondentei

Discutii privind Dreptul Penal
sebi77

Post by sebi77 » 15 Apr 2005, 16:33

Cumintzica wrote:Art. 195: Violarea secretului corespondentei
Deschiderea unei corespondente adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicari efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanta, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
de acord cu art. 195 acolo scrie deschiderea unei corespondente convorbiri sau comunicari "fara drept". Pai daca sunt administrator pe acel server "sunt in drept" garantat prin dreptul de proprietate... Daca ma supar fac si plangere penala in baza legi 161/2003 ca imi ataca serveru cu SPAM si mailuri nesolicitate... (na SIC!)

Apropo croc:

Daca vrei mail pe : valcea.ro sau luxorcomp.ro sa ma cauti ... Dar te avertizez ca ma uit peste emailuri... E treaba mea ca administrator sa veghez la buna functionare a serverului si nu pot tolera virusi si spam pe server.....

cumintzica

Post by cumintzica » 15 Apr 2005, 17:45

Legea nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice

Art. 4: Confidentialitatea comunicarilor:
(1) Confidentialitatea comunicarilor transmise prin intermediul retelelor publice de comunicatii electronice si a serviciilor de comunicatii electronice destinate publicului, precum si confidentialitatea datelor de trafic aferente sunt garantate.
(2) Ascultarea, inregistrarea, stocarea si orice alta forma de interceptare ori supraveghere a comunicarilor si a datelor de trafic aferente sunt interzise, cu exceptia cazurilor urmatoare:
a) se realizeaza de utilizatorii care participa la comunicarea respectiva;
b) utilizatorii care participa la comunicarea respectiva si-au dat, in prealabil, consimtamantul scris cu privire la efectuarea acestor operatiuni;
c) se realizeaza de autoritatile competente, in conditiile legii.

....Si sa nu zici ca in calitate de administrator esti "autoritate competenta, in conditiile legii", ceea ce in mod evident face referire la autoritatile statului.
Asa cum am spus deja, dreptul de proprietate asupra spatiului virtual (serverul) in care aterizeaza e-mail-ul nu are relevanta. am facut deja paralela cu inchirierea unei casute postale obisnuite la posta romana. si ei au drept de proprietate asupra casutei, dar daca se baga in corespondenta mea comit o infractiune. ce-i ofera administratorului virtual mai multe drepturi decat are posta romana ?
Asa cum arata si art. 4 alin. 2, daca utilizatorii isi dau prealabil consimtamantul, discutia este inchisa. dar daca nu exista consimtanantul prealabil, cu tot dreptul tau de proprietate asupra serverului, nu esti in drept sa deschizi corespondenta altuia.

cumintzica

Post by cumintzica » 15 Apr 2005, 17:51

Revin cu o precizare: cnf legii 506/2004, nerespectarea art. 4 alin. 2 constituie contraventie.

sebi77

Post by sebi77 » 15 Apr 2005, 17:57

Cand ajunge mesajul la mine pe server nu mai e retea publica.... ci o retea privata....Asa ca .... n-ai dreptate... (Inca o data SIC!)

In ceace priveste posta... iara nu ai dreptate ...Tu platesti niste bani pentru casuta posta.... si ti se transfera temporar dreptul de proprietate asupra casutei cel putin asa vad eu problema... La email nu platesti nimic in consecinta furnizorul nu are obligatii ci doar drepturi.....

Sebi

constable

Post by constable » 15 Apr 2005, 21:52

Eu cred ca discutia este pur teoretica. Interpretarea voastra a juristilor mi-a dat de lucru si cred ca putem discuta la infinit. Si atunci de ce sa nu luam de bun ce se intampla in SUA ? Ca pilda si practica ...
Practic Sebi77 are dreptate cu conditia ca, fiind un om care se respecta, sa pastreze confidentialitatea mesajelor de care are cunostinta.
Cred ca in cazul unei sesizari este aproape imposibil de dovedit un asemene act.

cumintzica

Post by cumintzica » 16 Apr 2005, 07:40

sebi77 wrote:Cand ajunge mesajul la mine pe server nu mai e retea publica.... ci o retea privata....Asa ca .... n-ai dreptate... (Inca o data SIC!)In ceace priveste posta... iara nu ai dreptate ...Tu platesti niste bani pentru casuta posta.... si ti se transfera temporar dreptul de proprietate asupra casutei cel putin asa vad eu problema... La email nu platesti nimic in consecinta furnizorul nu are obligatii ci doar drepturi.....
:-D :-D :-D
intr-adevar, argumentele tale "juridice" m-au dat gata...

cumintzica

Post by cumintzica » 16 Apr 2005, 07:46

constable wrote:Eu cred ca discutia este pur teoretica. Interpretarea voastra a juristilor mi-a dat de lucru si cred ca putem discuta la infinit. Si atunci de ce sa nu luaam de bun ce se intampla in SUA ? Ca pilda si practica ...
nu iau automat de bun ceea ce se intampla in SUA pt ca avem alte legi, si atunci este posibil ca practica din SUA sa nu fie aplicabila si la noi.
din punctul meu de vedere, contraargumentele in ceea ce priveste existenta infr de violare a secretului corespondentei trebuie cautate in scopul pentru care e-mail-lul este pus la dispozitie si in faptul ca o astfel de corespondenta este practic, in subsidiar adresata institutiei, prin intermediul celuia caruia i se trimite nemijlocit.

sebi77

Post by sebi77 » 16 Apr 2005, 10:58

Cumintzica in baza "a ce beneficiezi tu de casuta de email"? Ai vre-un document ceva?
Prin bunavointa adminului sau a firmei respective? Pai buna vointa asta are si ea limite.... Cred ca sti ce s-a intamplat cu Miron Cosma....

Sigur ca daca tu ai contract ceva si acolo spune a adminu nu are voie sa se uite peste mailurile care ii vin pe server iti dau dreptate... si aplicam legile pe care le invoci....La fel daca ti-a fost lezat un drept contractual...

constable

Post by constable » 16 Apr 2005, 14:49

Dar eu ma refer la CONFIDENTIALIATE. Vreau sa spun Sebi ca ai dreptate. Si nu cred ca tu cand citesti un mail pe server te duci si-l postezi pe scara blocului sa afle toti vecinii. Sunt situatii in care luand cunostinta de un anumit continut chiar legea te obliga sa-l faci cunoscut autoritatilor. Astfel incalci tu legea (omisiunea sesizarii...)
In ceea ce priveste practica SUA eu spuneam doar ca consider ca trebuie luata drept pilda. Dar sa avem legi in acest sens. Pe care acum nu le avem.

sebi77

Post by sebi77 » 16 Apr 2005, 22:17

Normal ca nu public, poate nici nu ma intereseaza ce scrie pe acolo si nici nu citesc .... Dar domnisoara voia sa nu ma uit pe mailurile care imi vin pe server, chipurile ca incalc legea....Eu spun ca am acest drept ... Mai spun ca in primul rand un mesaj este adresat intai serverului si dupa aia serverul il trimite utilizatorului... Daca asa este legea consider ca e aberanta si ilogica....
Apropo daca aveti nevoie de consultanta in domeniu asta ma ofer voluntar ... ? :)

scribul

la concret...

Post by scribul » 18 Apr 2005, 11:25

textele de lege inserate aici .... desi reale.... nu sunt nici cunoscute, nici apreciate, nici aplicate de catre cei mai multi administratori de server
de ce? - simplu! au prea multa treaba in incercarea lor de a apara compania de spam-uri, virusi, etc, ca sa le mai pese de anumite drepturi ale bietilor utilizatori
dar daca: serverul companiei e "pastorit" de catre o alta companie, iar in contractul dintre parti sunt inserate doua clauze prin care: 1)compania beneficiara a serviciului (proprietara serverului) imputerniceste pe compania prestatoare (administrator al serverului) sa opreasca/ modifice/ stearga/ ...orice mail crede ca ar putea pune in pericol integritatea fizica a retelei/ informatiile comerciale care nu sunt publice/ etc si 2)compania prestatoare este tinuta sa nu divulge absolut nici o informatie provenita din corespondenta de pe acest server (un soi de clauza de confidentialitate prezenta si in fisa postului oricarui angajat al prestatorului)
in acest caz mai subzita vreo infractiune?
concret:
1)nu cred ca astfel de clauze exista in contractul cu administratorul retelei
2)mail-urile mi-au fost interceptate si mi s-a indicat limpede sa incetez a trimite mail-uri care nu au legatura cu sarcinile de servici -era vorba despre mail-uri "fun" inclusiv unele cu continut explicit sexy;
ce conteaza ca astfel de mail-uri informale ma ajuta sa pastrez anumite relatii ce-mi folosesc in domeniu sau ca ma ajuta sa - mi imbunatatesc caliatea vietii prin ras
3)lunar sunt monitorizate site-urile vizitate si se trimite un raport
desi nu afecteaza in nici un fel nota de plata a companiei sunt un instrument bun de transmitere de date tendentioase, barfe, etc la un nivel inalt in functie de interesele celui care avizeaza plata facturilor catre acest prestator
4)nu am fost informat in nici un fel despre caracterul datelor sau regulile ce trebuiesc respectate atunci cand folosesc mail-ul sau internetul puse la dispozitie
5)dupa baietii administratori, in afara de situl BNR-ului nimeni nu are ce cauta pe alte adrese...
6)drepturile titularului dreptului de proprietate asupra retelei si adreselor de mail nu este total, fiind o chestiune diferita de drepturile utilizatorului respectivei adrese , drepturi care desi exista sunt in permanenta nesocotite, incalcate
7)pe de o parte imi tinem viziunea asupra acestei chestiuni si mai ales rapoartele tendentioase la adresa mea intocmite in baza datelor astfel optinute in vederea unei aparari pe dreptul muncii subsecvente concediere mele, concediere care e tot mai aproape si se datoreaza, in principal, faptului ca nu semnez "ca primarul" actele ce mi se pun sub nas
8)persoana care a semnat un contract cu administratorul de retea, fara clauze de tipul celor de mai sus, raspunde, in opinia mea, pentru orice efect negativ asupra companiei sau a oricarui angajat, inclusiv material
9)evident, si acest mail imi este monitorizat........
am dreptate?

marexim

Post by marexim » 18 Apr 2005, 12:29

Ma bag si eu in discutie pt ca ma intereseaza in mod deosebit.
ideea mea e urmatoarea, facem distinctie intre o casuta de e-mail pe care mi-o pune la dispozitie un furnizor de servicii internet printr-un contract de furnizare de servicii internet si cea pe care mi-o da unitatea la care lucrez pe servarul ei??

Probabil ca da desi nu sunt de acord cu asta. Chiar am la fabrica niste norme si proceduri cu privire la accesul Internet prin care mi se spune ce anume am voie si ce nu sa fac si sa transmit prin casta postala si prin reteaua lor, cu sanctiuni pina la desfacerea CM.
Bineinteles sunt convins ca s-a ajuns aici din cauza placerii pe care o da puterea de a contola pe care o are unui administrator de retea, care a conceput o astfel de procedura si a nestiintei celui care a aprobat-o.

Pe servarul pe care am casuta postala privata la furnizorul de servicii internet si pe care o folosesc acasa in scop personal, credeti ca administratorul de acolo ar putea avea dreptul sa-mi controleze mailul?
Presupun ca nu, sau sper ca nu.

Dar stiti ca as putea sa folosesc casuta pe servarul furnizorului si din alta locatie eventual chiar din unitatea la care lucrez, nu?!?! :)) atunci ce rost ar mai avea sa facem diferente intre casutele postale, dreptul la secretul corespondentei nu ar trebui sa fie diferentiat in functie de felul in care se face aceasta corespondenta, cel putin asa cred eu, iar argumentele lui sebi77 nu mi se par decit niste argumente ale unui admin ce isi vede amenitata pozitia privilegiata pe care o are.

O alta chestiune, intradevar pe servarele publice gen yahoo, hotmail etc. iti spun ca e proprietatea lor si isi rezerva dreptul de a iti inchide oricind accesul la aceste servicii cu pierderea mail-urilor dar, in nici un caz nu isi vor permite sa-ti citeasca corespondente si mai ales sa o foloseasca cumva. Chiar, daca ati observat cumva, daca ai uitat parola si incerci sa o aflii, servarul printr-o procedura automata iti trimite o parola noua si nu cea pe care ai avut-o, asta inseamna ca practic daca cineva chiar adminul cel ghidus a citi casuta de e-mail ar ramine scris intr-un log fapta sa, pt ca el nu va putea accesa casuta de email cu parola mea ca sa nu fie prins ci cu o alta care e a unui cont cu drepturi mai mari decit ale mele.

Poate s-a mai schimbat ceva acum cu lupta impotriva terorismului, dar oricum se joaca la limita legii si cred ca se foloseste mai mult ca informatie si in nici un caz ca dovada.

Oricum pe servarele publice nu imi fac probleme pt ca nu se justifica cheltuiala sa imi monitorizeze mie mailurile, un biet utilizator din romania dar, pe cel din fabrica ma cam deranjeaza tupeul adminului si al conducerii care nu vrea sa inteleaga ca tot corespondenta este si sa-si bage nasul in corespondenta mea.

marexim

Post by marexim » 18 Apr 2005, 12:54

A si sa va mai spun o intimplare pe care nici nu ma deranjez sa o cataloghez.

Vazind baiatii astia adminii ca angajatii au si e-mailuri pe site-uri publice iar majoritatea au pe yahoo o minte bolnava s-a gindit sa restrictioneze acea adresa internet. :))
Astfel ca servarul public yahoo nu mai poate fi accesat, pt ca asa s-a trezit cu fatza la perna adminu intr-o dimineata.

Bineinteles la o intrebare " Ce o sa faci cind toata lumea isi va face e-amil pe alte servar o sa limitezi accesul si catre acela? " a ridicat din umeri dar, probabil asa vede el solutia ca sa poata totusi sa citeasca e-mailurile incontinuare. :)) Pe cele de pe yahoo nu putea :)) si bineinteles nu va putea nici pe alte milioane de servere pe care nu e admin :)), ii ramine solutia sa blocheze accesul catre ele.

Bineinteles solutia era de asteptat atit timp cit calculatorele au CD-ROM-urile si floapele blocate pe toate calculatoarele din unitate de frica virusilor. :)))
Asta explica mai mult incompetenta lor decit valoare de admini dar, nu mai conteaza, ideea este cine detine controlul.
Si fizic, in fapt ei il detin, ar fi totusi destul de aiurea sa-l detina si in drept.

marexim

Post by marexim » 18 Apr 2005, 13:08

sebi77 wrote:
Cumintzica wrote:Art. 195: Violarea secretului corespondentei
Deschiderea unei corespondente adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicari efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanta, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
de acord cu art. 195 acolo scrie deschiderea unei corespondente convorbiri sau comunicari "fara drept". Pai daca sunt administrator pe acel server "sunt in drept" garantat prin dreptul de proprietate... Daca ma supar fac si plangere penala in baza legi 161/2003 ca imi ataca serveru cu SPAM si mailuri nesolicitate... (na SIC!)

Apropo croc:

Daca vrei mail pe : valcea.ro sau luxorcomp.ro sa ma cauti ... Dar te avertizez ca ma uit peste emailuri... E treaba mea ca administrator sa veghez la buna functionare a serverului si nu pot tolera virusi si spam pe server.....

Da, exact daca esti furnizor de servicii internet nu ai nici un drept sa te uiti in corespondenta mea, cum nu are nici oficul postal sa se uite in corespondente pe care o primesc intr-o casuta postala pe care o am la ei si pe care dulap in care e casuta intradevar este proprietara POSTA.

Binentels nici pe POSTA nu o opreste nimeni sa-mi scaneze corespondenta cu raxe X sau altceva sa descopre eventuale bombe :)) cum nici pe tine sa scanezi e-mailul de virusi. Dar ce-ti foloseste sa-mi citesti mailul? Asa il scanezi? Citind mesajul? Il scanezi cu un antivirus, are virus il stergi dar, nu ai nici un drept sa citesti un mesaj ce nu iti e adresat ba mai mult ii e adresat privat altcuiva. Daca ar fi criptat ai incerca sa spargi si cheia ca sa verfici daca cumva nu e un virus ce te amentinta de sub cheia de criptare??? :))) sau l-ai sparge sa-l citesti?

marexim

Post by marexim » 18 Apr 2005, 13:24

sebi77 wrote:Normal ca nu public, poate nici nu ma intereseaza ce scrie pe acolo si nici nu citesc .... Dar domnisoara voia sa nu ma uit pe mailurile care imi vin pe server, chipurile ca incalc legea....Eu spun ca am acest drept ... Mai spun ca in primul rand un mesaj este adresat intai serverului si dupa aia serverul il trimite utilizatorului... Daca asa este legea consider ca e aberanta si ilogica....
Apropo daca aveti nevoie de consultanta in domeniu asta ma ofer voluntar ... ? :)

Mai vrei sa mai dai si consultanta?!?! :))) La ce? La citit mailuri pt ca tu ai putere sa de deschizi casuta mea postala? Nu vrei sa pricepi ca ideea este ca nu ai ce cauta in mesajele mele? Ce bunovointa, prin bunavointa ta de admin am acces la Internet? Te inseli, tu trebuie sa veghezi sa am acces la Internet, sa ma protejezi de virusi, cu softuri adecvate, sa mearga reteaua bine, sa protejezi reteaua de atacuri dinafara, in nici un caz sa scormonesti prin e-mailurile mele care sunt angajat ca si tine la unitatea respectiva. Nu faci parte dintr-o structura interna de control al angajatilor, sau ma insel? Asta ai tu in fisa postului? :))

Sa sti ca mai exista inca niste servicii chiar interne in unele unitati care se pot ocupa cu clasificarea informatiilor, secret de servicu etc. si care poate in anumite conditii ar putea avea dreptul sa se uite daca o anumita informatie este sau nu secret dar, in nici un caz un simplu admin de retea nu poate fi impovarat cu asemnea probleme care sunt mult mai delicate decit par.

Post Reply