Competenta divort,cetateni romani-casatorie inch.in Italia

Familiei
Post Reply
angel

Competenta divort,cetateni romani-casatorie inch.in Italia

Post by angel » 02 Jul 2010, 19:37

salutici tuturor! :grin:
vin si eu cu o problema,la care va solicit ajutorul :oops: si ofer multe... :cake: :cake: :cake: :sampanie: :sampanie: :sampanie: :bere: :cafea:

-cetateni romani,incheie casatoria in Italia in 2006;
- domiciliul comun in Italia :wall:
- casatoria se transcrie in Romania in 2008;
-cerere divort in 2007 in Romania la domiciliul reclamantei;
-jud. de la domiciliul reclamantei admite exceptia necomptentei generale, intrucat ambii au resedinta in Italia unde si locuiesc efectiv.
-tribunalul mentine hot. jud....deci, defintiva si irevocabila.

Bun, eu vin si zic ,caci jud. de la ultimul domiciliu din Romania a reclamantei, a gresit...deopotriva si Tribunalul.

In speta fiind aplicabil dreptul roman, intrucat ambii sunt cetateni romani,fiind incidente dispozitiile art. 3 alin. 1, lit. b din capitolul II, sectiunea I din Regulamentul 2201/2003-deci, este competenta instanta din statul de cetatenie a celor doi soti, deci...instanta romana.

Deci,Art.3 mai sus invocat nu se refera nicidecum la o competenta exclusiva a instantelor prevazute la litera a),asa cum gresit se interpreteaza de catre unele instante,ci este,dimpotriva, o competenta alternativa,care rezulta din interpretarea logica a dispozitiei legale. Daca ar fi o competenta exclusiva nu am mai avea lit.a si lit.b....ar fi fost doar a-ul.
Insa,nu exista o practica unitara in materie...zic si eu...

La prima vedere, competenta in desfacerea casatoriei ar avea-o Italia,tinand cont de ultimul domiciliu al sotilor...

de acest lucru fug cat pot, intrucat numai cand ma gandesc,la procedurile lor, ma apuca groaza...numai separatzione dureaza 2 ani...si apoi, nici nu-i pot rezolva problema clientei.

intrebarea mea intrebatoare ar fi:in baza carui temei legal, as putea sa investesc instanta Jud. Sector 1, Bucuresti(stiu mai am si pretentii :-P )in aceasta speta?! in conditiile in care paratul in veci n-o sa fie de acord cu desfacerea casatoriei, ba mai mult decat atat, imi va flutura in fata,atat mie, cat si Onoratei, hot.privind lipsa comptentei generale, deja existenta in speta...

multam mult anticipat :cake: :sampanie:

johei

Re: Competenta divort,cetateni romani-casatorie inch.in Italia

Post by johei » 03 Jul 2010, 16:09

Regulamentul 2201 prevede doar competenta internationala. Cf Art 6 competenta stabilita de art 3,4 si 5 este exclusiva, insa in aceste articole competenta este alternativa. Adica instantele competente international pot fi doar cele prevazute de art 3, indiferent ca e vorba de litera a, b etc!
Adica, Romania este fara indoiala competenta international cf art 3 lit. b. Iar competenta teritoriala (in interiorul Romaniei) este cea prevazuta de legislatia prcedurala romana (art 607, etc cpc cred).

Acum.. nu stiu ce or fi vrut sa zica instantele prin necompetenta generala... Era vorba de competenta materiala, internationala, teritoriala...?

Iar cu divortul in Italia... acolo se aplica procedura italiana, insa e posibil sa se aplice legea materiala romana. Asta inseamna ca toate cerintele alea privind separarea (daca nu ma inseala memoria e vorba de 3 ani) nu te intereseaza, intrucat sunt prevazute de legea materiala si nu de cea procesuala. Adica sunt necesare conditiile prevazute de codul familiei in privinta divortului, doar ca in procesul de divort se aplica procedura italiana (lex forii in Italia).

In legatura cu Judecatoria Sectorului 1... vezi si tu ce gasesti prin cpc... art 607 si urmatoarele...

angel

Post by angel » 03 Jul 2010, 22:44

Multumesc frumos Johei! :bere:
n-am inca hotararea...mi s-a citit telefonic...asa ca necomptenta generala mi s-a spus,fara alte detalii..o sa vad hotararea curand...

separarea e 2 ani sigur in legislatia intaliana in materie de divort.

angel

Post by angel » 04 Jul 2010, 22:42

si-n rest, nimeni nu mai are nici o opinie :roll: ?!
Jojo, Razmanucu,Vulpita, Agenduta & Co? :-P

agenda

Post by agenda » 05 Jul 2010, 10:58

:-D :floare:

tocmai pe mine ai gasit sa intrebi asa ceva? habar nu am.

zic asa: ambii cetateni romani. adica legea nationala comuna a sotilor este legea romana. asadar, legea aplicabila este clar legea romana.

acu, referitor la jurisdictionala ... este art. 150 pct. 1. eu zic ca este are competenta instanta romana. cetatean roman, casatorie inregistrata in romania.

si conform regulamentului are competenta insanta romana. sunt de acord cu johei ref la compet. alternativa de la art. 3.

la teritoriala aici chiar ca nu stiu :floare:

angel

Post by angel » 05 Jul 2010, 12:53

Multumesc Agenduta :kiss:

@Johei :bere:
nu pot invoca art 607 Cpc, intrucat:
acesta zice:
"Cererea de divort este de comptenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu al sotilor(in speta noastra, este in Italia).
Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca nici unul din sori numai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla in cel din urma domiciliu comun, judecatoria comptenta este aceea in circumscriptia caruia isi are domiciliu paratul(ultimul domiciliu al paratului in tara, ar fi fost pe undeva prin Brasov,dar sigur nu mai locuieste efectiv la adresa de f multi ani, si chiar daca as investi aceasta instanta, vine paratul cu proba,ca el are domicilul in Italia...deci, cade varianta asta)
..iar cand paratul nu are domiciliul in tara, este comptenta judecatoria in circumscriptia careia isi are domiciliul reclamantul(exact speta noastra...insa, aceasta judecatorie a fost deja investita si avem hotararea defintiva si irevocabila pe lipsa comptentei materilale...deci n-am cum o mai investi)

Bun, ramane J1...in baza carui temei investesc eu J1...ca-mi scapa tare...si am dat textul de lege de "n"ori pe for, pentru cei interesati si nu-l mai gasesc nici macar in ce l-am postat eu...

:bere: :cake: :cake: :vin: :vin: :sampanie: :sampanie: :bere:

la alegere, ce va pofteste inima.

agenda

Post by agenda » 05 Jul 2010, 13:58

dar in hotarare nu se arata care este instanta competenta?

ref la jud sect. 1 este din 105:

Art. 155. - În cazul în care instanţele române sînt competente, potrivit dispoziţiilor prezentului capitol, şi nu se poate stabili care anume dintre ele este îndreptăţită să soluţioneze procesul, cererea va fi îndreptată, potrivit regulilor de competenţă materială, la Judecătoria sectorului 1 al municipiului Bucureşti sau la Tribunalul municipiului Bucureşti.

ma gandesc ca ...poate ...poate ...reclamanta desi are domiciliul aici locuieste efectiv tot in italia. in cazul asta poate ai mai putea merge la jud. 1...caci 607 nu reglementeaza asta.

nu stiu cum ar ramane ref la hot def. si irev.

johei

Post by johei » 05 Jul 2010, 14:16

Se poate incerca in mai multe feluri...

Practic, in privinta competentei internatioanale, Legea 105 nu se aplica atunci cand exista norme speciale. In domeniu, legea speciala e regulamentul 2201! Acum.. ramane de discutat... si de argumentat!

Art 155 spune: daca instantele romane sunt competente potrivit prezentului capitol... Ele nu mai sunt competente protrivit prezentului capitol, ci potrivit regulamentului. Pentru o aplicare a art 155 in cazul de fata ar putea servii o interpretare prin analogie! Contra lui vorbeste litera legii!!! In functie de argumentele aduse si de deschiderea judecatorului se poate argumenta asta cu sanse mai mari sau mai mici!

Iar art 607... poate fi si el interpretat ca fiind vorba despre ultimul domiciliu comun din tara!!! Pentru ca daca ambele instante ar spune ca nu sunt competente teritorial ar fi un conflict negativ de competenta.

Si aici depinde de deschiderea judecatorului...

Eu personal cred ca as merge pe art 155 din legea 105 (stiam ca exista pe undeva un astfel de text, insa am uitat unde.. :| :| :| :| multam agendo :floare: :floare: :floare: !!!

agenda

Post by agenda » 05 Jul 2010, 16:31

uffffff johei.... :floare:

stai sa fac o salata especially for you :grin:

ma uit in 2201/2003 si nu gasesc ...
ma uit apoi in 607 (stabileste compet in cazurile acestea)...nu gasesc...pt ca desi am domiciliul in buletin aici eu de fapt traiesc in italia...

unde ma mai uit apoi? nu ma uit in 105/1992? singura lege care reglementeaza raporturile de drept int. privat? si care in acest sens nu este in conflict cu 2201/2003.
si ref la art 155 ... instantele romane sunt competente SI potrivit "prezentului capitol" :mrgreen:

o sa o incasez acum acum? yep..... :-D

angel

Post by angel » 05 Jul 2010, 17:23

neee,nu incasezi decat :kiss: :floare: :floare: :floare: :cake: pentru cercetare :kiss:

johei

Post by johei » 05 Jul 2010, 17:35

agenda wrote:uffffff johei.... :floare:

si ref la art 155 ... instantele romane sunt competente SI potrivit "prezentului capitol" :mrgreen:

o sa o incasez acum acum? yep..... :-D
Sincer nu inteleg ce vrei sa spui... :shock: :shock: :shock:

Insa e o interpretare... si ar putea tine!
:floare:

angel

Post by angel » 05 Jul 2010, 17:43

agenda wrote:dar in hotarare nu se arata care este instanta competenta?

ref la jud sect. 1 este din 105:

Art. 155. - În cazul în care instanţele române sînt competente, potrivit dispoziţiilor prezentului capitol, şi nu se poate stabili care anume dintre ele este îndreptăţită să soluţioneze procesul, cererea va fi îndreptată, potrivit regulilor de competenţă materială, la Judecătoria sectorului 1 al municipiului Bucureşti sau la Tribunalul municipiului Bucureşti.

ma gandesc ca ...poate ...poate ...reclamanta desi are domiciliul aici locuieste efectiv tot in italia. in cazul asta poate ai mai putea merge la jud. 1...caci 607 nu reglementeaza asta.

nu stiu cum ar ramane ref la hot def. si irev.
:floare: :floare: :floare: :floare: :floare:

m-ai salvat pe partea asta... :kiss:

angel

Post by angel » 05 Jul 2010, 17:49

johei wrote:Se poate incerca in mai multe feluri...

Practic, in privinta competentei internatioanale, Legea 105 nu se aplica atunci cand exista norme speciale. In domeniu, legea speciala e regulamentul 2201! Acum.. ramane de discutat... si de argumentat!

Art 155 spune: daca instantele romane sunt competente potrivit prezentului capitol... Ele nu mai sunt competente protrivit prezentului capitol, ci potrivit regulamentului. Pentru o aplicare a art 155 in cazul de fata ar putea servii o interpretare prin analogie! Contra lui vorbeste litera legii!!! In functie de argumentele aduse si de deschiderea judecatorului se poate argumenta asta cu sanse mai mari sau mai mici!

Iar art 607... poate fi si el interpretat ca fiind vorba despre ultimul domiciliu comun din tara!!! Pentru ca daca ambele instante ar spune ca nu sunt competente teritorial ar fi un conflict negativ de competenta.

Si aici depinde de deschiderea judecatorului...

Eu personal cred ca as merge pe art 155 din legea 105 (stiam ca exista pe undeva un astfel de text, insa am uitat unde.. :| :| :| :| multam agendo :floare: :floare: :floare: !!!
:bere: :bere:

Post Reply