furt - problema teoretica

Discutii privind Dreptul Penal
gavril

furt - problema teoretica

Post by gavril » 27 Feb 2005, 23:47

Credeti ca exista concurs de infractiuni in cazul in care faptuitorul fura o masina pe care o abandoneaza la 5 kilometri, si din care fura bani. Adica el fura masina in scopul de a putea fura banii din ea. Sa zicem ca acolo unde era masina ... putea fi prins repede, asa fura masina, o "suteste" intr-un loc abandonat .. si de unde poate controla masina in voie dupa bani sau alte valori.

Astept pareri argumentate ..

PS: o sa spun si parerea mea dupa ce sunt postate mai multe mesaje ...

cardozzo

Post by cardozzo » 28 Feb 2005, 01:02

furtul este o infractiune cu continuturi alternative nu cu continut alternativ; de aceea in cazul celui ce comite furt simplu si furt de folosinta se retine concurs; fara indoiala ca se nasc inechitati, in sensul ca, dc faptuitorul ar fi furat masina intreaga, cu tot cu bani, s-ar fi retinut o singura infractiune, de unde inechitati privind acordarea suspendarii, gratierii, etc. dar, problema e doar aparenta intrucat la individualizare judiciara se vor avea in vedere imprejurarile mentionate iar instanta va aplica o pedeapsa mai mare celui care a furat masina cu tot cu bani.
iti recomand un articol poate mai convingator: delimitarea concursului real omogen de unitatea naturala colectiva, f.streteanu, Studia ubb, nr.1-2/1996

mariuca

Post by mariuca » 28 Feb 2005, 10:52

io tind sa cred ca este vorba de un concurs omogen de infractiuni mai exact despre concurs real de conexitate etiologica - cand infractiunea savarsita constituie cauza savarsirii altei infractiuni (in speta furtul masinii constituie cauza savarsirii altei infractiuni - furtul banilor, valorilor existente in acea masina)

gavril

Post by gavril » 28 Feb 2005, 12:54

care sunt momentele la care se consuma cele 2 infractiuni n?

minodora

Post by minodora » 28 Feb 2005, 17:28

Gavril, de ce te holbezi la noi?? :lol: :lol: :lol:

comisar

furt

Post by comisar » 28 Feb 2005, 17:38

speta nu este completa pentru a ise da o incadrare juridica corecta,cum s-a intrat in masina,locul unde era parcata masina,nu este concurs de infractiuni

solomon

Post by solomon » 01 Mar 2005, 02:30

si eu sunt de parere ca e un concurs real de infractiuni si nu o unitate .in speta cred ca e vorba de un "sut" incepator ca de obicei "maestrii" lucreaza rapid si te controleaza si la pneuri..iar daca mai gasesc si niscaiva acte dnale masinii pa si pusi!

judge

Post by judge » 01 Mar 2005, 09:06

concurs real de infractiuni....prima intentie a individului a fost sa fure masina...dupa care a decis sa o abandoneze si apoi a furat banii. intervine aici si chestia cu abandonatul masinii...dar sunt prea putine date pt a da o solutie.instanta ar retine in sarcina inculpatului savarsirea infractiunii de furt pt masina si savarsirea infractiunii de furt a banilor si va aplica regulile de la concursul real de infractiuni.

raluy

Post by raluy » 01 Mar 2005, 11:23

Inclin si eu sa cred ca din moment ce vorbim depre furtul masinii si apoi de furtul banilor din masina suntem in prezenta unui concurs real de infractiuni si ca atare se vor aplica regulile acestuia. :bye:

wittmann

Post by wittmann » 01 Mar 2005, 20:04

O singura infractiune de furt. Parerea mea... :? :?

minodora

Post by minodora » 02 Mar 2005, 11:09

Iep, de acord cu Wittman!

gavril

Post by gavril » 02 Mar 2005, 15:33

Precizari :

minodora : de la cafea e !! :grin:

Speta aceea e inventata, bineinteles, de mine ( doar scrisesem ca e problema teoretica) ... iar masina am scris ca nu a fost furata in scopul insusirii pe nedrept, ci a fost un mijloc doar pt. a fura valorile din masina, cu alte cuvinte un furt de folosinta. Pe mine ma interesa daca credeti ca acolo este o singura infractiune sau daca e cumva un concurs ...

minodora

Post by minodora » 02 Mar 2005, 17:10

Cand furi o geanta si apoi o arunci si pastrezi banii, e concurs?

virtual

Post by virtual » 02 Mar 2005, 23:01

Mindora, divaghezi. Pai geanta este bun mobil, sa se poate vb de furt de folosinta?

In practica va fi infractiune unica.

Speta e cam incompleta pentru a ma pronunta teoretic.

gavril

Post by gavril » 02 Mar 2005, 23:56

O cunostinta sustine ca e concurs de infractiuni ( intre alin1. si alin. 4 al art. 208 - furtul .. simplu) si spune ca exista si in jurisprudenta o hotarare asemanatoare a ICCJ ... (insa eu nu am vazut respectiva hotarare).

(spuneti-mi ce elemente lipsesc. Pot intregi imediat speta ! :) Vreau sa clarific acest aspect)

Post Reply