furt - problema teoretica
furt - problema teoretica
Credeti ca exista concurs de infractiuni in cazul in care faptuitorul fura o masina pe care o abandoneaza la 5 kilometri, si din care fura bani. Adica el fura masina in scopul de a putea fura banii din ea. Sa zicem ca acolo unde era masina ... putea fi prins repede, asa fura masina, o "suteste" intr-un loc abandonat .. si de unde poate controla masina in voie dupa bani sau alte valori.
Astept pareri argumentate ..
PS: o sa spun si parerea mea dupa ce sunt postate mai multe mesaje ...
Astept pareri argumentate ..
PS: o sa spun si parerea mea dupa ce sunt postate mai multe mesaje ...
furtul este o infractiune cu continuturi alternative nu cu continut alternativ; de aceea in cazul celui ce comite furt simplu si furt de folosinta se retine concurs; fara indoiala ca se nasc inechitati, in sensul ca, dc faptuitorul ar fi furat masina intreaga, cu tot cu bani, s-ar fi retinut o singura infractiune, de unde inechitati privind acordarea suspendarii, gratierii, etc. dar, problema e doar aparenta intrucat la individualizare judiciara se vor avea in vedere imprejurarile mentionate iar instanta va aplica o pedeapsa mai mare celui care a furat masina cu tot cu bani.
iti recomand un articol poate mai convingator: delimitarea concursului real omogen de unitatea naturala colectiva, f.streteanu, Studia ubb, nr.1-2/1996
iti recomand un articol poate mai convingator: delimitarea concursului real omogen de unitatea naturala colectiva, f.streteanu, Studia ubb, nr.1-2/1996
io tind sa cred ca este vorba de un concurs omogen de infractiuni mai exact despre concurs real de conexitate etiologica - cand infractiunea savarsita constituie cauza savarsirii altei infractiuni (in speta furtul masinii constituie cauza savarsirii altei infractiuni - furtul banilor, valorilor existente in acea masina)
concurs real de infractiuni....prima intentie a individului a fost sa fure masina...dupa care a decis sa o abandoneze si apoi a furat banii. intervine aici si chestia cu abandonatul masinii...dar sunt prea putine date pt a da o solutie.instanta ar retine in sarcina inculpatului savarsirea infractiunii de furt pt masina si savarsirea infractiunii de furt a banilor si va aplica regulile de la concursul real de infractiuni.
Precizari :
minodora : de la cafea e !!
Speta aceea e inventata, bineinteles, de mine ( doar scrisesem ca e problema teoretica) ... iar masina am scris ca nu a fost furata in scopul insusirii pe nedrept, ci a fost un mijloc doar pt. a fura valorile din masina, cu alte cuvinte un furt de folosinta. Pe mine ma interesa daca credeti ca acolo este o singura infractiune sau daca e cumva un concurs ...
minodora : de la cafea e !!

Speta aceea e inventata, bineinteles, de mine ( doar scrisesem ca e problema teoretica) ... iar masina am scris ca nu a fost furata in scopul insusirii pe nedrept, ci a fost un mijloc doar pt. a fura valorile din masina, cu alte cuvinte un furt de folosinta. Pe mine ma interesa daca credeti ca acolo este o singura infractiune sau daca e cumva un concurs ...
O cunostinta sustine ca e concurs de infractiuni ( intre alin1. si alin. 4 al art. 208 - furtul .. simplu) si spune ca exista si in jurisprudenta o hotarare asemanatoare a ICCJ ... (insa eu nu am vazut respectiva hotarare).
(spuneti-mi ce elemente lipsesc. Pot intregi imediat speta ! :) Vreau sa clarific acest aspect)
(spuneti-mi ce elemente lipsesc. Pot intregi imediat speta ! :) Vreau sa clarific acest aspect)