art. 1587 Cod civil:
"
Se poate stipula dobanzi pentru un imprumut de bani [...] "
Asa cum ti-a spus si kinga, legea nr. 356/2002 nu are decat 4 articole, deci nu se refera la lege ci la Ordonanta Guvernului aprobata prin aceasta lege.
Deci art. 3 din OG nr. 9/2000 asa cum a fost aprobat prin Legea nr. 356/2002:
"
Dobânda legală se stabileşte, în materie comercială, la nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României.
Potrivit art. 7 din Codul comercial, sunt comercianţi cei care fac fapte de comerţ, având comerţul ca o profesiune obişnuită, şi societăţile comerciale.
În toate celelalte cazuri dobânda legală se stabileşte la nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, diminuat cu 20%.
Nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, în funcţie de care se stabileşte dobânda legală, este cel din prima zi lucrătoare a anului, pentru dobânda legală cuvenită pe semestrul I al anului în curs, şi cel din prima zi lucrătoare a lunii iulie, pentru dobânda legală cuvenită pe semestrul II al anului în curs. Dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României se calculează ca medie, ponderată cu volumul tranzacţiilor, între dobânda la depozitele atrase de Banca Naţională a României şi vânzările reversibile de titluri de stat efectuate de aceasta în luna anterioară celei pentru care se face anunţul.
Nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin grija Băncii Naţionale a României"
Doar ce este subliniat se aplica in cazul tau.
art. 5:
"
În raporturile civile dobânda nu poate depăşi dobânda legală cu mai mult de 50% pe an. Dobânda trebuie să fie stabilită prin act scris. În lipsa acestuia se datorează numai dobânda legală."
Dobanda legala este cea de la art. 3 subliniata.
art. 8:
"
Dobânda se va calcula numai asupra cuantumului sumei împrumutate.
Cu toate acestea, dobânzile se pot capitaliza şi pot produce dobânzi în temeiul unei convenţii speciale încheiate în acest sens, după scadenţa lor, dar numai pentru dobânzi datorate pe cel puţin un an. [...] "
Sa nu-mi spui ca ai facut actul la notariat ?!
Pentru ca ceea ce scrie este perfect legal si dobanda se calculeaza conform cu modul cum ti-am calculat in postul de mai sus.
A uitat camatarul sa-ti spuna si de articolul 9 din OG 9/2000 care spune ceva foarte diferit de ceea ce cere nenorocitul:
"
În raporturile civile obligaţia de a plăti o dobândă mai mare decât cea stabilită în condiţiile prezentei ordonanţe este nulă de drept."
Art. 5 din OUG 99/2006 aprobata prin Legea nr. 227/2007
“
Se interzice oricărei persoane fizice [...] acordării de credite/imprumuturi din fondurile astfel acumulate pentru achizitionarea de bunuri si/sau servicii de catre membrii acestora”.
Art. 410:
“
Desfasurarea de activitati interzise potrivit art. 5 de catre o persoana, pe cont propriu sau pe contul unei entitati care nu este institutie de credit constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani”.
Asa ca ai de ales.
Ori te duci la politie si arati ceea ce ti se intampla, se organizeaza flagrantul si scapi.
Ori te duci la un avocat, ceri sa deschida sa deschida actiune in constatare si ceri instantei de judecata sa constate imprumutul, sa constate dobanda aferenta acestuia si sa constate reaua credinta a creditorului prin refuzul explicit al acestuia de a-si incasa la data scadenta banii datorati, numai cu scopul de a se imbogati fara justa cauza .
Daca nu faci asta cat mai repede o sa ai si picioarele rupte, ca te-a pus dracun si, nici ceea ce dau astia la televizor nu-ti intra in cap, ca voi sunteti mai smecheri si nu vi se poate intampla.
