pt 20.000euro

Ce vreti sa mai vedeti pe acest sit?
Post Reply
alessia

pt 20.000euro

Post by alessia » 28 Sep 2009, 06:59

Va rog ...ce inseamna legea 356 /2002 art 5 si cum se aplica? :-( :-( :-(

kinga

Post by kinga » 28 Sep 2009, 09:08

Legea 356 nu are art. 5

Esti sigur ca e vorba de legea 356? Din 2002???


Lege nr. 356/2002 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 9/2000 privind nivelul dobânzii legale pentru obligaţii băneşti

vulpacris

Post by vulpacris » 28 Sep 2009, 14:11

Art. 5 din OG nr. 9/2000 aprobata prin Legea nr. 356/2002:

"În raporturile civile dobânda nu poate depăşi dobânda legală cu mai mult de 50% pe an. Dobânda trebuie să fie stabilită prin act scris. În lipsa acestuia se datorează numai dobânda legală."

Acum depinde nu numai de suma ci, si de cuantumul dobanzii legale stabilita de BNR, deci am inteles ca pentru 20.000 euro, dar depinde si perioada, de cand au fost imprumutati.

Daca in actul de imprumut scrie dobanda aceasta nu poate sa fie mai mare decat dobanda legala (de referinta) stabilita de BNR decat cu maxim 50% decat aceasta.

Daca in actul de imprumut nu scrie cuantumul dobanzii, atunci se datoreaza dobanda legala.

Aici gasesti istoricul dobanzii legale

:cafea:

alessia

Post by alessia » 28 Sep 2009, 21:05

va rog sa ma ajutati...este vorba de CONTRACT DE IMPRUMUT CU GARANTIE IMOBILIARA...am garantat cu un teren din Bucuresti pentru suma de 20 000 euro . la data de 15 iunie 2009 trebuia sa-i dau banii ,m-am prezentat cu 3 zile inainte la executor...l-a notificat sa vina si nu a vrut....Au trecut 3 luni de atunci ..si acum imi cere 35 000 spunand ca am intarziat.ACUM NU MAI AM BANI DAR AM CLIENTI PENTRU A VINDE ACEST TEREN.... NU POT VINDE PENTRU CA ACEASTA PERSOANA NU VINE SA SCOATA IPOTECA... CE TRBUIE SA FAC SA SCOT IPOTECA,SA-I DAU BANII FARA SA INCEAPA NICI UN PROCES? .gif 17.gif 17.gif

vulpacris

Post by vulpacris » 28 Sep 2009, 22:48

Ai o dovada ca te-ai prezentat la data stipulata in contract sa restitui suma de 20.000 euro ?

O copie dupa notificarea facuta de executor ?

Daca ai, poti face o plangere penala pentru camatarie si ceri sa se organizeze un flagrant.

Altfel, nu scapi decat cu plata celor 50.000 pe care o sa-i ceara pentru ca sa ridice ipoteca.

Legea este clara, nu are voie sa ceara mai mult decat 7% pe an, de unde ar rezulta (pentru ca nu ai scris nici acum de cand ai luat suma), o dobanda pentru un an, aferenta celor 20.000 euro, ar fi de 1.400 euro, maxim, daca era prevazut in contract, daca nu era, atunci trebuie sa platesti o dobanda egala cu cea legala minus 20% din aceasta, de unde rezulta ca ar trebui sa platesti 3,84% din 20.000 = 768 euro.

:cafea:

alessia

Post by alessia » 29 Sep 2009, 22:06

Multumesc mult ca-mi raspundeti.DA am acte ca l-am notificat cu executor la data scadentei si anume 15 iunie 2009 .nu a venit ,nici nu l-a interesat... am incercat de mai multe ori sa-i dau banii[fara alta notificare]de ficare data a inceput sa spuna ca vrea mai mult .unii din cumparatori au mers cu mine au auzit cerintele lui sau speriat si au renuntat.Acum incerc sa vand casa in care locuiesc pentru ai returna banii.INcontractul de imprumut cu garantie imobiliara scrie....;Inprumutul se face in conditiile art.1587 cu dobanda moratorie majorata cu 50% pe an,calculata potrivit art.3 si art 5 din legea356/2002 si mai scrie ..ca ,dupa trecerea unui an de la scadenta dobanda la suma imprumutata sa se capitalizeze ,sa se aplice dobanda art.8 din o.g. 9/2000 si ca daca nu platesc fara chemare,fara somatie,fara punere in intarziere comform art 1718 si 1719 sa solicite executare silita. MULTUMESC MULT . .APRECIEZ DIN SUFLET CA-MI RASPUNDETI...

vulpacris

Post by vulpacris » 30 Sep 2009, 00:14

art. 1587 Cod civil:

"Se poate stipula dobanzi pentru un imprumut de bani [...] "

Asa cum ti-a spus si kinga, legea nr. 356/2002 nu are decat 4 articole, deci nu se refera la lege ci la Ordonanta Guvernului aprobata prin aceasta lege.

Deci art. 3 din OG nr. 9/2000 asa cum a fost aprobat prin Legea nr. 356/2002:

"Dobânda legală se stabileşte, în materie comercială, la nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României.

Potrivit art. 7 din Codul comercial, sunt comercianţi cei care fac fapte de comerţ, având comerţul ca o profesiune obişnuită, şi societăţile comerciale.

În toate celelalte cazuri dobânda legală se stabileşte la nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, diminuat cu 20%.

Nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, în funcţie de care se stabileşte dobânda legală, este cel din prima zi lucrătoare a anului, pentru dobânda legală cuvenită pe semestrul I al anului în curs, şi cel din prima zi lucrătoare a lunii iulie, pentru dobânda legală cuvenită pe semestrul II al anului în curs. Dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României se calculează ca medie, ponderată cu volumul tranzacţiilor, între dobânda la depozitele atrase de Banca Naţională a României şi vânzările reversibile de titluri de stat efectuate de aceasta în luna anterioară celei pentru care se face anunţul.

Nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin grija Băncii Naţionale a României
"

Doar ce este subliniat se aplica in cazul tau.

art. 5:

"În raporturile civile dobânda nu poate depăşi dobânda legală cu mai mult de 50% pe an. Dobânda trebuie să fie stabilită prin act scris. În lipsa acestuia se datorează numai dobânda legală."

Dobanda legala este cea de la art. 3 subliniata.

art. 8:

"Dobânda se va calcula numai asupra cuantumului sumei împrumutate.

Cu toate acestea, dobânzile se pot capitaliza şi pot produce dobânzi în temeiul unei convenţii speciale încheiate în acest sens, după scadenţa lor, dar numai pentru dobânzi datorate pe cel puţin un an. [...]
"

Sa nu-mi spui ca ai facut actul la notariat ?!

Pentru ca ceea ce scrie este perfect legal si dobanda se calculeaza conform cu modul cum ti-am calculat in postul de mai sus.

A uitat camatarul sa-ti spuna si de articolul 9 din OG 9/2000 care spune ceva foarte diferit de ceea ce cere nenorocitul:

"În raporturile civile obligaţia de a plăti o dobândă mai mare decât cea stabilită în condiţiile prezentei ordonanţe este nulă de drept."

Art. 5 din OUG 99/2006 aprobata prin Legea nr. 227/2007

Se interzice oricărei persoane fizice [...] acordării de credite/imprumuturi din fondurile astfel acumulate pentru achizitionarea de bunuri si/sau servicii de catre membrii acestora”.

Art. 410:

Desfasurarea de activitati interzise potrivit art. 5 de catre o persoana, pe cont propriu sau pe contul unei entitati care nu este institutie de credit constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani”.


Asa ca ai de ales.

Ori te duci la politie si arati ceea ce ti se intampla, se organizeaza flagrantul si scapi.

Ori te duci la un avocat, ceri sa deschida sa deschida actiune in constatare si ceri instantei de judecata sa constate imprumutul, sa constate dobanda aferenta acestuia si sa constate reaua credinta a creditorului prin refuzul explicit al acestuia de a-si incasa la data scadenta banii datorati, numai cu scopul de a se imbogati fara justa cauza .

Daca nu faci asta cat mai repede o sa ai si picioarele rupte, ca te-a pus dracun si, nici ceea ce dau astia la televizor nu-ti intra in cap, ca voi sunteti mai smecheri si nu vi se poate intampla. :-D

:cafea:

ignite

Post by ignite » 30 Sep 2009, 09:01

vulpacris are dreptate...in tot...si mai ales in ultima parte.

e ca si cum as merge eu sa mi incerc norocul la alba-neagra.

trebuia facuta o consemnare la cec pe numele dobitocului a sumei respective.

pe de alta parte, ai facut acea notificare...si nu stiu ce valoare are.

camatarie se cheama, dar nu stiu daca vreun procuror are bile de asa ceva...ca daca ar fi nu s ar mai povesti.

alessia

Post by alessia » 30 Sep 2009, 18:50

Am facut notificare la Biroul Executorului Judecatoresc Tanase Gheorghe Bucuresti si am platit 1666 ron...Am imprumutat bani crezand ca-mi voi salva fratele de 35 de ani de la moarte dar....SUNT DISPERATA sper sa vand... ce vand sa-i dau banii 20.000 care scrie pe actul notarial...am fost de acord,eu am fost cea care a cautat-0 cu lumanarea nu am stiut si nu mi-am imaginat ca exista astfel de oameni...DAR..trebuia sa ma astept EL de fapt mi-a dat 14 700 euro am fost de acord sa scrie 20.000 pentru 6 lUNI... 15 IUNIE A FOST DATA SCADENTA.

ignite

Post by ignite » 30 Sep 2009, 20:51

eu zic...să-i faci ofertă urmată de consemnaţiune.

adică iei legătura cu un avocat bun...nu cel mai bun...ci doar unul care să se ocupe şi să ştie naiba ce face...şi deschizi un cont...într-o anumită procedură...îi pui dracului acolo cei 20. de mii...şi-l bagi în mă-sa

vezi dacă s-a mai ocupat cu chestii din astea. fă-o acum daca la început nu ai făcut-o

spune ne cine e asta? nu numele...ci cu ce se ocupa şi daca a mai facut...

e foarte important...asa stim cu cine ai de-a face.

că dacă e cămătar profesionist...trebuie să abordezi într-un anumit mod problema asta.

ceilalti...ce parere aveti? despre ce spun eu? ar fi bine?

Veronica

Post by Veronica » 30 Sep 2009, 21:57

Da, si eu vad o solutie viabila in oferta reala urmata de consemnatie. Gaseste-ti un avocat si un executor. O rezolva ei repede. Mai bine dai bani la avocat, decat sa-i dai camatarului. Cu procesul-verbal incheiat de executor si ordinul de incasare de la o unitate bancara aleasa de tine, te prezinti la Oficiul pt cadastru si publicitate imobiliara si soliciti radierea ipotecii. Cel mai probabil registratorul de serviciu te va trimite acasa, pentru ca nu va avea incredere ca oferta reala a fost intocmita in mod valabil. De aceea dupa ce indeplinesti procedura de oferta reala si consemnatie te poti adresa judecatoriei de la domiciliul camatarului cu o actiune in constatarea valabilitatii ofertei reale urmate de consemnatie. Cu hot jud def si irev te duci la registru si scapi de ipoteca.

kinga

Post by kinga » 01 Oct 2009, 10:30

Veronica wrote:. Cel mai probabil registratorul de serviciu te va trimite acasa, pentru ca nu va avea incredere ca oferta reala a fost intocmita in mod valabil. De aceea dupa ce indeplinesti procedura de oferta reala si consemnatie te poti adresa judecatoriei de la domiciliul camatarului cu o actiune in constatarea valabilitatii ofertei reale urmate de consemnatie. Cu hot jud def si irev te duci la registru si scapi de ipoteca.
de ce complicam lucrurile??

daca io insist ca registratul sa preia actele. este obligat sa preia..domle.. eu vreau sa radiati, sa notati, sa faceti...

nu are decat sa dea o incheiere de respingere.. iar io atac la judecatorie incheierea si am castigat timp..

sau imi scapa ceva?? :lol: :lol: :lol:

alessia

Post by alessia » 01 Oct 2009, 21:50

DACA INTARZII INCA 2 SAPTAMANI SA-I PUN BANII E PROBLEMA?[ va multumesc tare ca mi-ati raspuns...]

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 23 guests