Greseala provine nu atat din felul in care este redactata grila, cat din greseala de conceptie, anume ca pentru a invoca exceptia de neexecutare simultaneitatea executarii obligatiilor nu trebuie sa fi fost inlaturata. Fals in opinia mea si a mai multor altora mai competenti decat mine cu 13 capete. Unicul fundament al exceptiei este reciprocitatea si interdependenta, nu simultaneitatea.
Kinga, ziceai ca, fiind termen doar pentru UNA dintre obligatii, cealalta e executata deja. Atunci exceptia nu se mai invoca, pentru ca creditorul nu mai are interes s-o faca, din moment ce si-a executat obligatia, iar nu pe motiv ca lipseste simultaneitatea.
La fel, pe exemplul dat de mine, daca clientul trebuia sa plateasca la data incheierii antreprizei si nu o face, deci obligatia sa este pura si simpla, fara termen, scadenta inca de la nastere si doar cea a antreprenorului are termen, antreprenorul va putea sa invoce exceptia de neexecutare daca clientul ii cere la scadenta de 2 saptamani sa inceapa lucrarile, cu toate ca el n-a catadicsit inca sa plateasca.
Exceptia de neexecutare izvoraste si in cazul asta tot din lege, iar nu din conventia partilor. Deci nu ai o exceptie de la regula simultaneitatii. Sa-mi arati mie kinga in contractele care instituie obligatii la termen unde scrie ca debitorul-creditor isi rezerva dreptul de a ridica exceptia de neexecutare daca cocontractantul nu-si executa obligatia la randul sau. Si-n cazul asta izvorul exceptiei e tot legea, nu contractul. Contractul nu prevede nimic in sensul asta. Dar partile totusi folosesc exceptia iar instantele o recunosc.
Eu din realitatea asta nu pot sa deduc decat ca simultaneitatea asta este o prostie iar grila e gresita. :) Si daca as gasi-o la examen inca odata, tot asa as alege.