procedura concilierii prealabile si la arbitraj?
de ce? clauza compromisorie elimina in totalitate competenta instantei.Intrebarea era daca ceea ce va dispune trib.arbitrar va fi emiterea som de plata sau obligarea debitorului la plata debitului prin alt mijloc decit somatie.
In ceea ce priveste competenta m/am lamurit din unele lucrari pe tema somatiei de plata si este clar ca poate fi competent trib.arbitral.
In ceea ce priveste competenta m/am lamurit din unele lucrari pe tema somatiei de plata si este clar ca poate fi competent trib.arbitral.
intr/adevar din nefericire trib arbitral poate solutiona si somatii de plata.practic clauza inlatura total competenta oricarei instante judecatoresti.Am cercetat acest lucru si am gasit un tratat pe ecasta tema ( a somatiei de plata) unde se dezvolta acest subiect.de altfel si mai sus apare o decvizie a trib Buc in acest sens.nici mie nu mi se pare normal,dar...
am io lex cateva, insa intr-atat is de nasoale incat mi-i si cumva sa le postez. :(
Tribunalul Bucuresti, in baza art. 137 alin 1 Cpc, rap la art. 2/1 din OG 5/2001, retinand ca art. 2/1 stabileste competenta exclusiva a instantei-respectiv judecatorie/tribunal-in solutionarea somatiilor de plata, vizand principiul general de drepr civil, specia generalibus derogant, a respins ca neintemeiata 8O eexceptia necompetentei materiale a instantei invocate de debitoare, instanta apreciind ca fata de dispozitiile de exceptie si, prin urmare, restrictive, ale art. 2 din OG 5, Curtea de Arbitraj nu are in competenta sa solutionarea cererilor in somatie de plata.
T. B., s.com., sc. nr. 6005/2002
Tribunalul Bucuresti, in baza art. 137 alin 1 Cpc, rap la art. 2/1 din OG 5/2001, retinand ca art. 2/1 stabileste competenta exclusiva a instantei-respectiv judecatorie/tribunal-in solutionarea somatiilor de plata, vizand principiul general de drepr civil, specia generalibus derogant, a respins ca neintemeiata 8O eexceptia necompetentei materiale a instantei invocate de debitoare, instanta apreciind ca fata de dispozitiile de exceptie si, prin urmare, restrictive, ale art. 2 din OG 5, Curtea de Arbitraj nu are in competenta sa solutionarea cererilor in somatie de plata.
T. B., s.com., sc. nr. 6005/2002