procedura concilierii prealabile si la arbitraj?

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
lex68

procedura concilierii prealabile si la arbitraj?

Post by lex68 » 15 Aug 2007, 08:08

In contract este inserata clauza potrivit careia competenta de solutionare.......apartine arbitrajului camerei de comert.......Intrebare.In aceasta situatie mai este necesara procedura concilierii de la 720 cpc ?

kinga

Post by kinga » 15 Aug 2007, 08:11

categoric NU

lex68

Post by lex68 » 15 Aug 2007, 08:25

de ce atit de categoric?E adevarat ca 720 spune ca inainte de a introduce cererea de chemare in judecata....Dar daca este vorba de tribunal arbitral si introduci cerere de arbitraj ( echivalenta pina la urma cu cererea de ch in jud,si care contine aceleasi date) nu poate fi interpretata ca fiind necesara concilierea?

agenda

Post by agenda » 15 Aug 2007, 08:49

cpc Art. 341. - (1) Arbitrajul se organizeaza si se desfasoara potrivit conventiei arbitrale, incheiata conform cu prevederile cap. II.
(2) Sub rezerva respectarii ordinii publice sau a bunelor moravuri, precum si a dispozitiilor imperative ale legii, partile pot stabili prin conventia arbitrala sau prin act scris incheiat ulterior, fie direct, fie prin referire la o anumita reglementare avand ca obiect arbitrajul, normele privind constituirea tribunalului arbitral, numirea, revocarea si inlocuirea arbitrilor, termenul si locul arbitrajului, normele de procedura pe care tribunalul arbitral trebuie sa le urmeze in judecarea litigiului, inclusiv procedura unei eventuale concilieri prealabile, repartizarea intre parti a cheltuielilor arbitrale, continutul si forma hotararii arbitrale si, in general, orice alte norme privind buna desfasurare a arbitrajului.

kinga

Post by kinga » 15 Aug 2007, 11:25

Multam Mirabela..eu nu am avut timp sa postez spete..

Dar, lex 68 te intreb si eu... daca am o somatie de plata, si in contractul meu incheiat cu debitorul, am stipulat o cluza compromisorie, pot sa introduc somatie de plata sau nu???

PS
Agenda...

am avut multe cauze de arbitraj. La primul termen se incearca o conciliere.... dar nu se confunda cu concilierea prevazuta de art. 720 si urm.

agenda

Post by agenda » 15 Aug 2007, 11:35

da asa este kinga!
si da de obicei se incearca ceva...unii din buna credinta altii probabil din cauza clauzei de rezolvare pe cale amiabila bla bla bineinteles daca nu cumva este stipulata direct procedura prealabila in clauza compromisorie.

lex68

Post by lex68 » 15 Aug 2007, 13:17

somatie de plata ? probabil nu...

kinga

Post by kinga » 15 Aug 2007, 13:29

pot lex.. pentru ca este o procedura speciala.. si nu are nimic cu clauza compromisorie.

:razz:

mirabela

Post by mirabela » 15 Aug 2007, 14:17

kinga, uite o speta care afirma contrariul.
http://spete.avocatura.com/speta.php?pid=11797

lex68

Post by lex68 » 15 Aug 2007, 14:30

asadar ce ma sfatuiti sa fac??

kinga

Post by kinga » 15 Aug 2007, 14:45

mirabela wrote:kinga, uite o speta care afirma contrariul.
http://spete.avocatura.com/speta.php?pid=11797
stiu Mirabela... pracftica neunitara...
dar am avut cauze concrete, am prieteni care vineri a avut proces la Arad, instanta a invocat din oficiu exceptia si a si respins.
Au mai existat discutii pe aceasta tema..

http://www.avocatura.com/modules.php?na ... opic&t=239

eu spun ca este procedura speciala., necontencioasa..... nu are nimic de a face cu clauza compromisorie..

mirabela

Post by mirabela » 15 Aug 2007, 15:03

de acord cu tine in ceea ce priveste calificare somatiei de plata ca fiind o procedura speciala, insa practica tribunalului competent in cazul lui LEX68 poate nu este aceeasi cu cea de la Arad.

acasa, am niste carti cu practica judiciara si voi cauta ceva referitor la somatia de plata si clauza compromisorie.

krisstina

Post by krisstina » 15 Aug 2007, 18:20

Depinde ce scrie in clauza compromisorie. In functie de aceasta, avem solutiile de la art. 343 ind.4. De asemenea, instanta isi declara necompetenta numai la cererea uneia dintre parti, ceea ce inseamna ca, atata vreme cat litigiul nu a fost inaintat tribunalului arbitral, poate avea loc un mutuus dissensus referitor la conventia arbitrala.

mirabela

Post by mirabela » 15 Aug 2007, 21:22

procedura somatiei de plata are un caracter derogator procedurii ordinare de judecata a litigiilor si nu este incompatibila cu existenta unei clauze copromisorii in contractele partilor. Sentinta com. 4376/26.10.2005 - Trib. Buc.

Post Reply