servitute de trecere

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
aiurel

servitute de trecere

Post by aiurel » 18 Oct 2004, 15:17

puteti sa-mi spuneti care sunt limitele legale ale unei cai de acces in cazul unei sevituti de trecere?

elis

Post by elis » 19 Oct 2004, 12:46

Ce anume te intereseaza in legatura cu servitutea de trecere?
Daca nu dai detalii nucred ca o sa ti se rasounda.

aiurel

Post by aiurel » 20 Oct 2004, 07:54

ma intereseaza latimea caii de acces, in cazul servitutii de trecere.
Codul civil prevede numai existenta unei astfel de servituti fara a delimita dimensiunile acesteia - ma refer la latimea caii de acces; din cate am mai citit aceasta ar trebui sa aiba o latime de 3,5 m.
O alta opinie a fost ca aceasta ar trebui sa fie de 3 m latime
:roll:
Concluzia ar fi ca acesta cale de acces ar trebui sa aiba o latime de ............ ?

elis

Post by elis » 20 Oct 2004, 08:54

Legislatia in vigoare nu stabileste o anumita latime a caii de acces, dar in practica se admite ca aceasta trebuie stabilita in asa fel incat beneficiarul sa aiba posibilitatea de a intra cu piciorul sau cu masina pe fondul sau (in functie de imprejurarile concrete).
Trecerea trebuie sa fie aleasa prin locul ce ar cauza cea mai mica paguba proprietarului fondului aservit.

Daca servitutea s-a stabilit prin conventie, latimea va fi cea convenita.

In proiectul noului cod civil, referitor la servitutea de trecere se arata ca:
"Dreptul de trecere
Art.478 - (1) Este recunoscut dreptul de a trece pe fondul vecin in favoarea proprietarului fondului care este in totalitate lipsit de acces la calea publica.
(2)Trecerea trebuie sa se faca in conditii de natura sa aduca o minima stanjenire exercitarii dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publica. Proprietarul fondului infundat este obligat la plata unei juste despagubiri.

Debitorii obligatiei de trecere si despagubiri
Art.479 - (1) Daca lipsa accesului provine din vanzare, schimb, imparteala sau dintr-un alt act juridic, trecerea nu va putea fi ceruta decat celor care au dobandit partea de teren pe care se facea anterior trecerea.
(2)Cand lipsa accesului este imputabila proprietarului care pretinde trecerea, proprietarul fondului care are acces la calea publica are alegerea intre a cere dublul despagubirii si a-l obliga pe vecinul sau la vanzarea fondului infundat"

aiurel

Post by aiurel » 20 Oct 2004, 10:19

interesant raspunsul!
mai ales cand il dai cu cartea in fata!!!!!!!!
diferenta dintre cele doua variante - cu piciorul si accesul cu masina este cam mare ?!?!
mai concret nu se poate?
in ceea ce priveste VIITORUL COD CIVIL nu prea are nici o relevanta; din putinele mele cunostiinte juridice stiam ca legea dispune pentru viitor, cu exceptia legii penale.

elis

Post by elis » 20 Oct 2004, 10:35

Am crezut ca vrei un raspuns si ti l-am dat asa cum m-am priceput. Daca te-a deranjat cu ceva formularea, te rog sa ma scuzi, dar astea sunt informatiile pe care ti le pot furniza cu sau fara carte in fata.
Personal, nu cred ca va putea cineva sa-ti spuna o anume latime atat timp cat nu exista o prevedere legala in acest sens (sau daca exista, nu o stiu eu).
Cu privire la proiectul de cod civil, intentia a fost de a-ti arata si cum s-au gandit specialistii care au redactat proiectul sa reglementeze servitutea de trecere.

aiurel

Post by aiurel » 20 Oct 2004, 17:21

multumesc pentru raspuns
si scuze pentru tonul folosit
nu eram intr-un moment foarte bun

redd

Post by redd » 20 Oct 2004, 20:40

....si eu sunt interesat de aceasta problema. De exemplu am un teren cu latimea de 4 m , ce trecere ar putea sa primeasca proprietarul fondului dominant ?

elis

Pentru aiurel

Post by elis » 21 Oct 2004, 09:24

Scuzele au fost acceptate.
As fi interesata sa vad care este parerea ta (sunt sigura ca ai studiat problema inainte de a pune intrebarea si ca ai o parere).

teo

Post by teo » 21 Oct 2004, 09:48

pote va lamuresc urmatoarele acte normative :
LEGE nr.350 din 6 iulie 2001
privind amenajarea teritoriului si urbanismul
Legea nr. 71/1996 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national - Sectiunea I - Cai de comunicatie;
Hotararea Guvernului nr. 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism, cu completarile si modificarile ulterioare;
Lege nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare:
- Legea nr. 453/2001 pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991

marriadellia

Post by marriadellia » 21 Oct 2004, 11:15

3,50-3,80 / HGR 525/96 R / Regulamentul General de Urbanism

sofia

Post by sofia » 21 Oct 2004, 11:30

Te referi cumva la prevederile referitoare la aleile de deservire locale?

aiurel

Post by aiurel » 21 Oct 2004, 12:25

in HG 525 scrie, din cate imi aduc aminte de o latime de 3,5 m a aleii de acces putand ajunge chiar pana la 7 m latime

de asemenea cred ca trebuie avute in vedere si aspectele legate de accesul pompierilor in caz de incendiu precum si de cel al ambulantei (in cazul la care ma refer este vorba de o curte comuna pe o distanta de cca 20 - 25 m urmata apoi de acea alee)

imaginati-va ce ar insemna o alee cu latimea de 80 cm si o lungime de cca 5-7m inchisa intre un zid al unei case cu etaj si un gard inalt de 2 m.

lasand aceasta situatie reala la o parte, sa incercam sa ne imaginam urmatoarea situatie:
-sa zicem ca fondul principal are o latime de 4 metri si o lungime de cca 50 m,iar cel care urmeaza sa beneficieze de servitute este handicapat si nu se poate deplasa decat cu ajutorul caruciorului, cam cat ar trebui sa fie latimea aleii?
-ar trebui sa tina cont instanta de situatia in care se afla - handicap fizic?
- daca in acest caz va tine cont de handicap iar in cel prezentat anterior nu, ce se va intampla daca dupa solutionarea cererii acesta va suferi un accident si nu se mai putea deplasa decat cu un carucior, trebuie sa aveti in vedere si distanta destul de mare - 50 metri a curtii, va trebui sa introduca o noua actiune pentru a i se largi calea de acces?!?!?!

teo

Post by teo » 21 Oct 2004, 12:49

cu valoare de principiu nici o constructie nu poate fii facuta fara autorizare de constructie in stricta concordanta cu PUG si de detaliu
din cate imi dau seama este o cladire veche. cauta o haotarare a consliului loc eventual cea prin care a fost aprobat planul de urbanism pt localitatea respectiva.
in privinta persanelor cu handicap trebuie sa li asigure accesul in conditii cat mai bune fara a le ingreuna situatia.Se are in vedere situatia existenta in momentul pronuntarii H.J.

elis

Post by elis » 22 Oct 2004, 07:54

Cred ca se cam confunda lucrurile.
Una este sa indeplinesti conditiile administrative pentru a ridica o constructie si alta este ca proprietarul fondului aservit sa fie obligat sa lase o cale de acces de 3,5 m.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 22 guests