spatiu ocupat abuziv

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
alians

spatiu ocupat abuziv

Post by alians » 14 Oct 2004, 14:33

Rog lamuriri pentru urmatoarea speta :
Apartamentul meu (proprietate personala ) este ocupat abuziv cu mobilier al fostului proprietar al imobilului. Acesta este plecat din tara si desi am somat in repetate randuri rudele acestuia sa elibereze spatiul , acestia nu s-au conformat .
Care este calea legala prin care pot cere despagubire pentru perioada cat nu am putut dispune de acest spatiu ? Unde pot soma vechiul proprietar daca acesta a figurat cu ultimul domiciliu la actuala mea adresa , iar domiciliul actual din strainatate nu se cunoaste ?
Apartamentul in speta a fost cumparat si intrarea in posesie s-a facut prin executor judecatoresc ! (deci nu exista capacitatea insusirii si bunurilor mobile din apartament )
Multumesc anticipat !

procurorul

Post by procurorul » 14 Oct 2004, 18:45

Eu zic ca cel mai bine este sa iei legatura tot cu un executor judecatoresc.Practic , ar fi vorba de o obligatie de a face a vanzatorului , care , vanzand bunul , se intelege , implicit , ca trebuie sa il predea cumparatorului in stare de a putea fi folosit ( in speta , eliberat de mobila).
prin urmare , eu zic ca trebuie , in lipsa de alta varianta , intentata o actinune in evacuare , iar vanzatorul citat prin procedura de citare internationala , care insa presupune , de regula ( din cate stiu) , termene de judecata din 6! in 6! luni.
Dupa aceea , cu hotararea de evacuare , te vei adresa unui executor judecatoresc . Eventual , se va acorda un termen vanzatorului ( chiar lipsa fiind) in care sa evacueze singur apartamentul , sub plata unor daune cominatorii stabilite pe zile , saptamani . Daca nu va executa obligatia ( macar prin intermediul rudelor) vei ajunge la executor.In baza hotararii investite cu titlu executoriu , acesta va ridica mobila , care , de obicei se depune in niste depozite speciale pentru asemenea situatii . Problema este ca onorariul acestuia si plata depozitului va fi platita efectiv de cumparator , pana cand vanzatorul va binevoi sa plateasca el si , eventual , sa isi ia mobila din aceste depozite.
E o situatie dificila...Eu stiu de aceasta procedura de la un executor , deoarece am avut , cand eram avocat , un asemenea dosar , din fericire rezolvandu-se fara a se mai ajunge la finalul acestei "proceduri"...Insa eu ma interesasem , ca sa stiu din timp...
Daca cineva stie alta modalitate...

andriipopa75

Post by andriipopa75 » 28 Oct 2004, 11:13

procedura normala era ca executorul sa numeasca un sechestru (custode), care sa pastreze mobilele, contra cost, iar ce-l care suporta cheltuielile sechestrului avea dreptul la despagubiri .
Poti cauta un loc de depozitare (garaj, beci,etc) , faci un contract de depozit cu respectivul proprietar, si speri sa-ti mai recuperezi banii platiti pt. depozit.

nu cred ca poti cere chiria neperceputa (din cauza mobilelor), deoarece un depozit platit te-ar fi costat mult mai putin.

alians

Post by alians » 28 Oct 2004, 15:50

Va multumesc mult pentru raspunsuri ! Totdeauna mai multe opinii sunt mai bune decat una singura !
Executorul care a facut intrarea in posesie mi-a predat mie in custodie bunurile prin proces verbal de predare -primire si , dupa opinia dumnealui , eu trebuie sa dau in judecata pe vechiul proprietar pentru ca nu-si ridica bunurile si imi ocupa spatiul abuziv si sa il oblig la plata chiriei pentru spatiul astfel ocupat. Dupa mai multe termene de judecata , se poate sa-mi fie adjudecate mie bunurile pentru a acoperi astfel prejudiciul adus.
Eu insa am mai primit ca opinie o solutie : sa evaluez bunurile cu ajutorul un evaluator legalizat !
Intrebarea este : In cazul in care vechiul proprietar ma va da in judecata peste 10 ani pentru revendicarea bunurilor , raportul de evaluare va fi recunoscut ca proba pentru vontravaloarea bunurilor respective ?????
Multumesc !

Krondet

Post by Krondet » 29 Oct 2004, 07:21

alians wrote:In cazul in care vechiul proprietar ma va da in judecata peste 10 ani pentru revendicarea bunurilor , raportul de evaluare va fi recunoscut ca proba pentru vontravaloarea bunurilor respective ?????
Multumesc !
:P contravaloarea actualizata, functie de interes si de modalitatea(leu sau valita) in care a fost cumparat bunul, cu cota de inflatie sau cursul euro...

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests