Intrebari divort

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
valiana

Intrebari divort

Post by valiana » 01 Oct 2004, 14:37

V-am descoperit de curand si felicit pe toti acei profesionisti de aici care,iata, pot acorda si consultanta gratuita.Mai rar am intalnit astfel de gesturi.Am ajuns aici cautand un avocat in Craiova si poate il voi gasi...
Ce as vrea sa stiu:
-exista posibilitatea divortului cu acordul partilor in situatia in care avem un copil minor?Daca da,cam cat dureaza un astfel de divort?
-se poate intenta proces de stabilire a pensiei alimentare inaintea celui de divort in situatia in care suntem despartiti in fapt?
-venitul net la care se calculeaza pensia alimentara include si ratele care se platesc la un credit?

dellutza

Post by dellutza » 01 Oct 2004, 15:34

Pentru ca instanta sa poata pronunta divortul prin acordul ambelor parti sunt necesare a fi indeplinite 2 conditii:
- de la incheierea casatoriei sa fi trecut cel putin un an
- sa nu existe copii minori rezultati din casatorie.
In ceea ce priveste a doua intrebare, pe tot timpul procesului instanta poate lua prin ordonanta presedintiala masuri vremelnice referitoare la incredintarea copiilor minori, obligatia de imtretinere, alocatia pentru copii si folosirea locuintei.

elis

Post by elis » 02 Oct 2004, 09:29

Dellutza v-a raspuns la prima intrebare dar m-am gandit ca va mai pot ajuta daca va spun ca exista posibilitatea de a scurta procesul daca incheiati o tranzactie in privinta cererilor accesorii (mai ales cu privire la partajul bunurilor comune pentru care dosarul va sta mult pe rol avand in vedere probatiunea necesara).
Mai exista posibilitatea si sa rezolvati separat problema partajului (printr-o alta actiune sau, daca deja s-a formulat un capat de cerere in acest sens, sa cereti disjungerea si judecarea separata).
In privinta motivelor de divort, administrarea probelor nu necesita foarte mult timp decat daca va sicanati unul pe altul.
Avand copii minori, este necesara si ascultarea autoritatii tutelare, ceea ce iarasi va duce la prelungirea procesului.
Copii care au implinit 10 ani sunt ascultati in camera de consiliu pentru a se decide cu privire la incredintarea acestora unuia din parinti.
Se poate cere stabilirea unei pensii de intretinere si pe calea unei ordonante presedintiale (fara a exista un proces de divort pe rol), daca sotii sunt despartiti in fapt si sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 581 C.pr. civ (in principal va trebui sa dovediti caracterul urgent al cererii).Trebuie sa mai stiti ca ordonanta astfel obtinuta are caracter vremelnic (pana la data cand se va da o solutie in cadrul procesului privind solutionarea cererii de divort).
Competenta de judecata apartine judecatoriei care ar fi competenta sa judece si cererea privind divortul (de regula este competenta instanta de la ultimul domiciliu comun al sotilor, daca cel putin un sot locuieste in aceasta circumscriptie)
Pensia de intretinere pentru copii se stabileste in cota de pana la 1/4 din veniturile stabile ale celui obligat la intretinere, pentru 1 copil, 1/3 pentru 2 copii , 1/2 pentru 3 sau mai multi copii.
Nu se iau in calcul veniturile ocazionale si sumele care se platesc pentru conditii deosebite de munca, pentru refacerea capacitatii de munca a salariatului si alte venituri de acest fel.
La stabilirea cuantumului pensiei de intretinere, in principiu nu intereseaza alte obligatii de plata ale celui obligat la intretinere, dar se tine cont de celelalte obligatii de intretinere pe care le are fata de alte persoane (desigur in ordinea stabilita de lege).

Francesca

Post by Francesca » 03 Oct 2004, 10:07

Eu sunt avocat din Dolj, la ceea ce au raspuns colegii mei as avea de adaugat ca la noi in Dolj, in practica, divortul este separat si intotdeauna se formeaza dosar separat pentru partaj, mai mult decat atat se suspenda pana la rezolvarea definitiva si irevocabila a divortului. Intai trebuie sa va divortati si apoi sa solicitati partajarea bunurilor comune. De la 1 septembrie termenele se dau cu computerul si in medie un asemenea divort poate dura cam 4-5 luni daca aveti noroc. Cred ca de fapt va intereseaza sa se termine cu bine, nu neaparat imediat.
Av. Simona Leoveanu

procurorul

pt valiana

Post by procurorul » 03 Oct 2004, 10:54

Nu acesta este - din cate stiu eu - scopul acestui site : de a acorda consultatii juridice gratuite . :cry:
Pe de alta parte , gandeste-te ca avocatii au facut si ei o facultate ( si eu am fost pana acum cateva zile avocat , inca mai sunt , dar incompatibil ) , consultatia juridica reprezinta o prestatie , iar orice prestatie trebuie retribuita .
Nu pot intelege persoanele care vin - si vorbesc aici din experienta proprie - si iti solicita - cu un tupeu obraznic - sa le dai asemenea consultatii gratuite . :cry:
Li se pare chiar incorect daca un avocat le spune initial ca onorariul sau este de "x" lei sau euro.
Ceea ce ma enerveaza ... Lumea zice :"Pentru 3 vorbe sa ii dau nu stiu cat...???"
Vorbele acestea vin si ele din carti , cartile acestea costa si ele bani , ca sa le citesti trebuie sa platesti o chirie pe timpul facultatii , trebuie sa mai si mananci... si tot asa... :wink:
Avocatii nu au salarii , traiesc din onorarii ...Clientii , si cei care se obliga printr-un contract avocatial , te mai lasa si cu ochii in soare dupa bani... :cry:
Asa ca...eu zic ca scopul acestui site e sa discutam intre noi , "profesionistii" , cum ai zis tu , nu sa dam consultatii gratuite , si sa ii privam pe colegii avocati de :!: dreptul lor !!! :!:

wittmann

Post by wittmann » 03 Oct 2004, 20:27

nMare vorba ai spus!!! Ca avocat iti dau 100% dreptate.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests