Pana unde se poate ajunge...

Vesti de interes.
BABI

Pana unde se poate ajunge...

Post by BABI » 24 Nov 2006, 15:32

A-ti vazut clipul publicitar. Auzi-ti opinia unui judecator:
Revoltati de clipul publicitar din cadrul campaniei anticoruptie lansat de ministrul Justitiei, Monica Macovei, judecatorii ieseni au anuntat ca sunt dispusi sa demisioneze, propunand colegilor lor din tara sa ii urmeze.

Judecatorul Aurel Dublea, de la Curtea de Apel Iasi:
"Pentru ca omul de rand o sa vada acest clip in care judecatorul ia mita de la un inculpat chiar in sala de judecata o sa interpreteze orice decizie judecatoreasca nefavorabila ca un gest de coruptie din partea completului de judecata. Nu-mi era frica sa fiu judecator, insa acum o sa-mi fie frica. Propun ca toti judecatorii din tara sa-si dea demisia in semn de protest."

Judecatoarul Mona Pivniceru:
"Banii veniti prin fondurile Phare pentru aceasta campanie au fost folositi in mod gresit de Monica Macovei. Este posibil sa o dam in judecata pe Monica Macovei pentru abuz in serviciu. Ar trebui ca organele statului sa-i prinda pe cei corupti fara sa murdareasca intregul sistem."

Vrem sa o vedem si pe-asta.

norocel

Re: Pana unde se poate ajunge...

Post by norocel » 24 Nov 2006, 15:59

BABI wrote:A-ti vazut clipul publicitar. Auzi-ti opinia unui judecator:... Vrem sa o vedem si pe-asta.
A-m vazut si a-m auzit ??? :-D :-D :-D

serafim

Post by serafim » 25 Nov 2006, 01:54

:( 8O si .... ce parere ai ?

deeea

Re: Pana unde se poate ajunge...

Post by deeea » 25 Nov 2006, 13:40

Cei corupti au fost loviti cu clipul asta exact in punctul lor sensibil!
Curios este ca tocmai cei care se simt cu musca pe caciula fac scandal.
Judecatorul din ziua de azi trebuie sa inteleaga o data pentru totdeauna ca el nu e Dumnezeu!!
:cafea:

norocel

Post by norocel » 26 Nov 2006, 20:28

serafim wrote::( 8O si .... ce parere ai ?
1. Referitor la "a-m vazut" sau la "a-m auzit"??? :mrgreen:
2. Vorbind acum serios, parerea mea este ca adevaratele probleme in justitie sunt altele:
- insuficienta pregatire profesionala;
- numarul mare de cauze si timpul insuficient pentru studiul dosarelor si pentru clarificarea situatiei de fapt;
- lipsa rolului activ in cauzele in care conform directivelor europene si practicii CEDO judecatorul ar trebui sa intervina pentru a asigura echilibrul intre cei aflati in conflict (principiul egalitatii armelor) etc

leustean

Post by leustean » 26 Nov 2006, 20:36

eu sint un pic cam ramas in urma si habar nu am despre ce clip si despre ce campanie este vorba, dar ma intreb si eu...
cum s-a ajuns oare sa se scrie in HALUL acesta in limba romana?
atat vreau sa stiu si nimic mai mult.
e oare posibil ca un absolvent de drept (sau un absolvent de facultate, in genere) sa scrie in HALUL in care a scris BABI mai sus?
stiiiiiiu... imi vor sari multi oameni in cap, spre apararea unor greseli "minore".
nu doresc sa stau si sa explic si nici sa polemizez cu nimeni in aceasta privinta : cam cat de grava a fost greseala, cam cat de indulgenti trebuie sa ne manifestam cu astfel de analfabeti.
doresc sa spun doar atat : ca este inadmisibil si RUSINOS!!! :| :| :|

Baltazar

Post by Baltazar » 26 Nov 2006, 23:23

Sunt convins ca exista si in justitie uscaturi, dar clipul acela induce justitiabililor ideea de generalizare a coruptiei in salile de judecata. Nu este corect pentru cei mai multi care isi sacrifica viata personala pentru a solutiona jdemii de dosare intr-un ritm si stress cum nu va imaginati. (Un exemplu doar, o judecatoare care nu s-a tratat de o boala incurabila pentru ca avea de motivat nu stiu cate dosare, iar pe patul de spital, aflata in ultima faza a bolii si constienta de acest lucru, motiva hotarari...) Si da, din aceasta cauza mai si gresesc.

Riscul acestei campanii este pierderea totala a increderii justitiabililor in actul de justitie, cu haosul de rigoare...

Tot ce pot spune este ca initiativa ministrei, desi laudabila, putea fi concretizata intr-un mod mai fericit.

mikaela

Post by mikaela » 27 Nov 2006, 09:23

[quote="leustean"]
cum s-a ajuns oare sa se scrie in HALUL acesta in limba romana?
atat vreau sa stiu si nimic mai mult.
e oare posibil ca un absolvent de drept (sau un absolvent de facultate, in genere) sa scrie in HALUL in care a scris BABI mai sus?

problema este urmatoarea.......pe vremuri, cind nu existau n facultati de drept particulare ci doar de stat, una din probele de examen era gramatica (parca asa tin minte). Acum la facultatea de drept intra oricine indiferent care ii sunt cunostintele de limba romana........pacat.

Melinda

Post by Melinda » 27 Nov 2006, 12:41

[quote="leustean"]
e oare posibil ca un absolvent de drept (sau un absolvent de facultate, in genere) sa scrie in HALUL in care a scris BABI mai sus?[/quote].

Nimeni nu este perfect, nici tu.

Se pare ca in afara de tine, pe nimei, nu deranjeaza greselile gramaticale ale lui BABI sau chiar daca le-au sesizat, nu recurg la astfel de critici pt. ca au cunostinte despre bunele maniere (fiind absolventi de drept). :evil:

BABI

Post by BABI » 27 Nov 2006, 13:12

Recunosc ca am gresit la redactarea textului, dar nu din cauza gramaticii, totul se datoreaza faptului ca postarea pe site a mesajului l-am facut in timpul programului si prin tastarea gresita a unor caractere. Oricum, nu sunt singurul care gresesc, am vazut pe forum si alte greseli gramaticale, dar nu le-am comentat atat de dur.

aiurel

Post by aiurel » 27 Nov 2006, 14:56

Si acest mesaj a fost scris in timpul programului?

"totul se datoreaza faptului ca postarea pe site a mesajului l-am facut in timpul programului si prin tastarea gresita a unor caractere"

leustean

Post by leustean » 27 Nov 2006, 15:09

leustean wrote:stiiiiiiu... imi vor sari multi oameni in cap, spre apararea unor greseli "minore".
nu doresc sa stau si sa explic si nici sa polemizez cu nimeni in aceasta privinta : cam cat de grava a fost greseala, cam cat de indulgenti trebuie sa ne manifestam cu astfel de analfabeti.
sint unii care au o anumita idee despre ce inseamna sa ai maniere.
e dreptul lor, opozabil "erga omnes", trebuie prin urmare respectat de toata lumea si nu este permisa incalcarea sa.
eu nu voi face exceptie de la regula.
in acelasi timp insa, este si dreptul meu de a-mi pune anumite intrebari, legate spre exemplu de cine a fost mai intai : oul sau gaina?
asadar : cine e mai nemanierat?
cel care pute a transpiratie in troleibuz si care mai si ridica din aripioare, agatandu-se de bara de deasupra capului tau sau cel care vomita, neputandu-si ascunde greata?
in acord cu principiile anumitor forumisti, cel din urma este vinovatul si, asa fiind, ar trebui sa isi inghita propria voma.
din politete, desigur...

chiar atat de dispusi sa fim noi oare incat sa ne complacem in incultura, in mediocritate si in regula lui "merge si asa"?
probabil ca este si aceasta o cale, dupa cum o alta cale este si aceea de a nu tolera astfel de "valori".
sa ne-o urmam fiecare pe a lui, asadar.
nu am nimic impotriva.
imi veti da insa voie si mie sa am si eu dreptul de a observa si de a critica si, daca acest gest este atat de grosolan si de nemanierat, imi veti permite si sa ma simt in totala contradictie cu astfel de reguli ...de "politete".
de ce? in lumina principiilor enuntate, care trebuie sa functioneze ambivalent, nu-i asa?
in plus, eu raman la parerea mea, aceea ca pentru un jurist este elementar sa stie sa se exprime, cu atat mai mult cu cat stiinta dreptului este o stiinta umanista si, asa fiind, conteaza foarte mult si CUM vorbesti/scrii, nu numai CE anume comunici.
in acest domeniu, regulile gramaticale sint, daca vreti, o conditie "ad validitatem".
fara ele nu se poate.
sau da, se va putea, dar cel care va accepta sa se prezinte astfel "in lume" va trebui sa accepte si rusinea aferenta.
la urma urmei, nici nu cred ca este o asa de mare scofala.
pentru unii.
pentru altii, daca rusinea mai exista, e un inceput bun.
dar sa clamezi dreptul de a face greseli de tipul acesta, e ca si cum ai clama dreptul de a face doar patru clase primare...
(si nu la babi ma refer).
nu are nimeni nimic cu cei care doresc sa fie astfel : foarte bine, sa fie si sa ramana astfel, la acest nivel, dar sa nu pretinda ca dupa cele patru clase primare sa primeasca si diploma de facultate!
si inca facand morala!

am mai spus-o cuiva pe acest forum, o repet : daca greselile gramaticale sint atat de neinsemnate incat sa ne putem simti relaxati ori de cate ori scriem si ne exprimam "becaliceste", de ce sa ne mai suparam cand sintem corectati?
ar trebuie sa ne doara...undeva, parca asa se spune.
ar trebui "sa ni se rupa".
parca acesta este limbajul.
iar cel care atrage atentia nu are decat sa se duca in biiiip-ul lui, nu?
sau macar sa mearga la un control, de care-o fi el : psihiatric, psihologic, oftalmologic, ba poate si ginecologic (si sa isi asume odata "forumistic" sexul, fie si dupa ce a fost dezvelit in public, sa afle mahalaua daca e un el, daca e o ea...).
sa il trimitem la doctor : asta da politete!
si, acestea fiind zise, hai sa "ne radem" de el dupa aceea, daca tot nu e din gasca noastra si vrea sa fie...altfel!
intr-adevar, politetea celor care consacra regulile de conduita pe forumuri (si cu siguranta nu numai pe acesta) se confirma de fiecare data...
iar parerea lor se va impune de-acum in vecii vecilor (era sa zic amin).
se stie de ce : este parerea celor multi...

asadar, ma simt in postura unuia care ar merita sa se supuna oricarui control, de care-o fi el : la cap, la picioare, de testare a cunostintelor juridice (cat traiesti inveti si ceea ce ai invatat nu mai uiti).
nu ma simt perfect.
iar daca cineva imi va atrage atentia asupra unei greseli, fie si de gramatica, intrucat nu pretind ca le voi fi stiind pe toate, am sa accept cu rusine, dar am sa imi asum greseala.
in nici un caz nu mi-as minimaliza-o, ci m-as intreba cum am ajuns acolo.
si,atunci abia, m-as intreba "PANA UNDE SE POATE AJUNGE?..."

iata, imi declar o prima greseala : mi-am propuis sa nu polemizez pe aceasta tema si am facut-o.
probabil ca nu pentru ultima oara, cu toate ca asta imi propun de fiecare data, sub lozinca lui "nu meritan.
sint convinsa ca multa lume pateste la fel ca mine.
salutari tuturor si mai mult simt al umorului, mai putin al omorului.

Pelerinul

Post by Pelerinul » 27 Nov 2006, 15:24

Clipul respectiv nu ar trebui sa iste atatea "pozitii".
Un judecator profesionist si cinstit nu are de ce sa se simta atins de un astfel de clip. Opinia publica nu este chiar atat de inculta cum vor unii sa para. Nu vom crede in corpore ca toti judecatorii sunt corupti.
Prea multa sensibilitate la unii judecatori, de ce oare?

In plus, dincolo de mesajul clar lansat catre justitiabili: "nu da mita!" se mai transmite un mesaj subliminal: statul face ceva impotriva coruptiei. Chiar daca face mai mult clipuri, e un inceput.

O vorba veche spune ca daca cineva spune ceva urat despre tine si nu are dreptate, ignora si mergi mai departe. Daca are dreptate ia seama si indreapta situatia. Poate ca pentru unii judecatori asta ar fi calea de a indrepta situatia: sa-si dea demisia.

mariusms

Post by mariusms » 27 Nov 2006, 15:43

Coruptia este o problema veche, de cand au aparut primele forme de organizare.
Dar cand vorbim de magistrati, ministrul ar trebui sa umble cu mai multe perechi de manusi (asta ca sa aiba mainile curate). :mrgreen:
Cand se incearca constientizarea unor probleme, solutia nu este lovirea in increderea in jsustitie care si asa este destul de precara (fie si pentru ca in procese mai intotdeauna pierde cineva). Solutia nu este generalizarea ci particularizarea unor cazuri (adica ceva concret).
Problema nr. 1 este numarul mic de magistrati. Restul depinde de fiecare in parte.

mikaela

Post by mikaela » 27 Nov 2006, 16:55

Nu cred ca judecatorii cinstiti se simt vizati.....

Cred ca daca totusi exista judecatori corupti nici macar alora nu le pasa....

Asa ca...tot inainte :-(

Post Reply