ABUZ DE INCREDERE?!
ABUZ DE INCREDERE?!
Un angajat de proba al unei societati de transporturi este trimis intr-o cursa, avand la el un card care ii permitea alimentarea cu combustibil a masinii pe care o conducea si care apartinea firmei (la fel si cardul).
Desi nu mai era nevoie (rezervorul era plin), angajatul de proba plateste de pe card o cantitate considerabila de combustibil, fara insa ca acest combustibil sa ajunga in rezervorul masinii.
Este sau nu abuz de incredere, de ce, si daca nu, ce infractiune este?
Multumesc!
Desi nu mai era nevoie (rezervorul era plin), angajatul de proba plateste de pe card o cantitate considerabila de combustibil, fara insa ca acest combustibil sa ajunga in rezervorul masinii.
Este sau nu abuz de incredere, de ce, si daca nu, ce infractiune este?
Multumesc!
In cazul infractiunii de delapidare subiectul activ este de 2 ori calificat.. el are pe de o parte, calitatea de functionar public sau functionar, iar pe de alta parte, calitatea de administrator sau gestionar de bunuri care apartin unei persoane juridice...in concluzie nu se poate retine delapidare!
Eu zic ca-i abuz ...desi recunosc ca m-am gandit olecuta si la 208 CP
Eu zic ca-i abuz ...desi recunosc ca m-am gandit olecuta si la 208 CP
Parca era vorba de angajat in proba,mijloc de transport,card,abuz de incredere,o fetita dezbracata sumar va luat mintile la toti,d-le Wittmann te credeam om serios.
Speta prezentata este complicata deoarece soferul nu este angajat,dar pentru a afla incadrarea corecta fa o plingere la parchet sunt mai luminati ca noi,asa se spune.
Speta prezentata este complicata deoarece soferul nu este angajat,dar pentru a afla incadrarea corecta fa o plingere la parchet sunt mai luminati ca noi,asa se spune.
Nu cred ca omu si-a insusit cardul ...... asa ca, obiect material al infractiunii este fie suma de bani de pe card, fie combustibilul, iar in acest caz obiectul material este consumptibil. Problema e ca m-am grabit si am gresit. Pana la urma chestia asta nu are nici o relevanta deoarece bunul nu a fost dat in proprietate ci, dupa parerea mea in administrare, deci din punctul asta de vedere poate fi vorba de abuz de incredere.
Pe de alta parte, consider ca omu indeplineste conditiile impuse pentru a fi considerat functionar. Legea are o formulare destul de larga: "orice persoana", "indiferent cum a fost investita", "insarcinare de orice natura", "retribuita sau nu". Avea in folosinta si administrare bunuri ale firmei.....
Asa ca raman la parerea mea: delapidare.
Pe de alta parte, consider ca omu indeplineste conditiile impuse pentru a fi considerat functionar. Legea are o formulare destul de larga: "orice persoana", "indiferent cum a fost investita", "insarcinare de orice natura", "retribuita sau nu". Avea in folosinta si administrare bunuri ale firmei.....
Asa ca raman la parerea mea: delapidare.
Pentru edificare am deschis manualul.gstefan5 wrote:Asa ca raman la parerea mea: delapidare.
Uite ce am gasit: " relativ frecvent apare in practica problema calificarii faptei soferului care sustrage fie din carburantii pt. functionarea autovehiculului, fie din marfurile pe care le transporta. In legatura cu prima ipoteza observam ca delapidarea este exclusa, deoarece nu exista o gestiune sau administrare a obiectului material."
In ac. sens exista si decizii de indrumare a Supremului (3836/1971, 1/1972), in sens contrar (delapidare) dec.pen nr. 375/1980 Trib. jud. C. Severin.
Consider ca in speta este un "abuz atipic" .