comunicare dispoztiv

Discutii privind procedura penala
Post Reply
dorinus

comunicare dispoztiv

Post by dorinus » 13 Oct 2006, 15:55

Inculaptul este judecat in lipsa, fiind plecat din tara, lucru cunoscut de instanta. Este citat atat prin afisare la sediul consiliului local, cat si la adresa din buletin, in judetul Olt.
Comunicarea sentintei se realizeaza prin afisare la consiliul local.

La reintoarcerea in tara, inculpatul este prins si acum este in executarea pedepsei. De mentionat ca nu a delcarat apel peste termen, acum un astfel de apel fiind evident tardiv.

Inculpatul afirma ca, in mod gresit, a fost citat in judetul Olt, nemailocuind acolo de mai bine de 10 ani, iar la data cand a fost judecat avea flotant pe Suceava si chiar daca era plecat in strainatate la acea adresa mai locuia si soacra lui, precum si alte persoane. Agentul pocedural a afirmat ca la adresa din jud.Olt nu mai locuieste nimeni de mult timp.

Si aici vine intrebarea...
1) potrvit art. 363 al.3 cpp, pentru partile care au lipsit atat de la dezbateri cat si de la pronuntare termenul de apel curge de la comunicarea copiei de pe dispozitv.
2) potrivit art. 177cpp partea se citeaza la adresa unde locuieste; daca nu e cunoscuta, la locul de munca si daca nici acesta nu e cunoscut prin afisare.
3)art. 182cpp celelalte acte se comunica potricit dispozitiilor prevazute in acest capitol (cap2, citarea, comunicare...)

Deci comunicarea prin afisare este una valabila, s-au respectat regulile de procedura sau sentinta trebuia comunicata si la adresa unde locuieste (cea de pe flotant), cu toate ca atat in timpul UP cat si al judecatii inculpatul a fost temporar plecat din tara ?

Pentru ca, desigur, daca inculpatului nu i-a fost comunicata sentinta, atunci apelul ar fi in termen si ar fi mult mai usor de demonstrat ca procedura de citare a fost viciata, obtinand astfel o rejudecare.

multumesc anticipat pt eventuale sugestii. :)

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests