Decizia CEDO in 15 cauze introduse de Organizatia Religioasa "Martorii lui Iehova - Romania" si altii impotriva Romaniei - http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id ... nk=2&cat=4
La data de 11 iulie 2006, Curtea Europeana a Drepturilor Omului s-a pronuntat in 15 cauze impotriva Romaniei, care priveau cererile introduse de Organizatia Religioasa "Martorii lui Iehova - Romania" si 14 reclamanti persoane fizice. Curtea a luat act de incheierea unei conventii de solutionare amiabila intre Guvern si cei 15 reclamanti si a radiat cauzele de pe rol.
Prin cererea introdusa in fata Curtii, Organizatia Religioasa "Martorii lui Iehova" a invocat incalcarea, de catre statul roman, a 6 alin. 1 (dreptul la un proces echitabil), art. 9 (libertatea de religie), art. 13 (dreptul la un recurs eficient) si art. 14 (interzicerea discriminarii) din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. Reclamanta a aratat ca, desi printr-o hotarare definitiva din martie 2000 a Curtii Supreme de Justitie i-a fost recunoscuta calitatea de cult religios, aceasta nu a putut beneficia de drepturile rezultand din acest statut pana in mai 2003, datorita refuzului Secretariatului de Stat pentru Culte de a se conforma hotararii instantei.
Celelalte 14 cereri, formulate de catre membri individuali ai cultului, care au fost condamnati penal pentru faptul ca au refuzat efectuarea serviciului militar alternativ, au privit pretinsa incalcare a art. 6 alin. 1, art. 7 (nici o pedeapsa fara lege), precum si a art. 9, 13 si 14 din Conventie.
Prin conventia de solutionare amiabila, Guvernul roman s-a angajat sa ia o serie de masuri cu caracter individual si general. Masurile individuale vizeaza plata sumei de 12.000 euro catre organizatia reclamanta, precum si asumarea de catre Guvern a obligatiei de a retrage toate recursurile introduse impotriva deciziilor instantelor interne prin care se acorda reparatie pentru prejudiciul suferit de reclamantii persoane fizice ca urmare a condamnarilor penale suferite.
Printre masurile generale se numara asigurarea asistentei religioase in centrele de detentie fara discriminare si in special accesul reprezentantilor organizatiei reclamante in penitenciare pentru a acorda asistenta religioasa persoanelor aflate in executarea unor pedepse privative de libertate, precum si asigurarea informarii tuturor autoritatilor interesate, inclusiv ministere si prefecturi, asupra continutului deciziei Curtii.
Mentionam ca la data de 17 februarie 2006 a fost adoptat Ordinul nr. 610/C/2006 al Ministerului Justitiei, prin care s-a aprobat Regulamentul privind asistenta religioasa in locurile de detentie, care prevede, in art. 1, ca asistenta religioasa in locurile de detentie va fi asigurata cu respectarea libertatii de constiinta si religie a persoanelor detinute, precum si a pluralismului religios, in conditii nediscriminatorii. Ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 326 din 11 aprilie 2006.
De asemenea, Ministerul Finantelor Publice si-a retras recursurile in cauzele interne referitoare la acordarea de despagubiri celor 14 reclamanti persoane fizice
CEDO-Martorii lui Iehova - România
Eu nu doar vazuram ci chiar listaram, ( ups! e voie?) si daduram la neste cunostinte martori sa se bucure.
Si s-au bucurat si mi-au multumit iar eu m-am bucurat de bucuria lor....asa martori cum erau ei.
Habar n-ai Norocel, habar n-ai....
Si daca nu multumesc de fiecare data cand ma luminezi cu cate o decizie pe care, de altfel, trebuia sa o caut si sa gasesc singura, nu inseamna ca nu sunt recunoscatoare.
Mai mult de atat, imediat zic colegilor mei dornici si ei de informatii juridice, dar la fel de leneosi ca mine, sau poate prea ocupati sa caute ei insisi...
Si s-au bucurat si mi-au multumit iar eu m-am bucurat de bucuria lor....asa martori cum erau ei.
Habar n-ai Norocel, habar n-ai....

Si daca nu multumesc de fiecare data cand ma luminezi cu cate o decizie pe care, de altfel, trebuia sa o caut si sa gasesc singura, nu inseamna ca nu sunt recunoscatoare.
Mai mult de atat, imediat zic colegilor mei dornici si ei de informatii juridice, dar la fel de leneosi ca mine, sau poate prea ocupati sa caute ei insisi...