S-A MODIFICAT LEGEA ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE!

Vesti de interes.
Post Reply
dem

S-A MODIFICAT LEGEA ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE!

Post by dem » 22 Jul 2006, 09:28

Prin Legea nr.286/2006, publicata in Monitorul Oficial, partea I, nr.621/18.07.2006, s-au adus importante modificari si completari Legii administratiei publice locale nr.215/2001.
Modificarile au intrat in vigoare din 21 iulie 2006 si, la o prima privire, se refera in principal la:
- posibilitatea unitatilor administrativ-teritoriale de a se asocia, in conditiile O.G. 26/2000 pentru a forma asociatii de dezvoltare intercomunitara, sprijinite de Guvern prin "programe nationale de dezvoltare";
- mentionarea expresa a faptului ca unitatile administrativ-teritoriale "sunt subiecte juridice de drept fiscal, titulare ale codului de inregistrare fiscala si ale conturilor deschise la unitatile teritoriale de trezorerie, precum si la unitatile bancare. Unitatile administrativ-teritoriale sunt titulare ale drepturilor si obligatiilor ce decurg din contractele privind administrarea bunurilor care apartin domeniului public si privat in care acestea sunt parte, precum si din raporturile cu alte persoane fizice sau juridice, in conditiile legii.";
- gruparea si sistematizarea atributiilor consiliilor locale, judetene, ale primarilor si presedintilor consiliilor judetene;
- primarii oraselor si municipiilor au posibilitatea de a forma un cabinet al primarului, iar primarii comunelor de a-si numi un consilier personal;
- "aparatul propriu de specialitate al consiliului local" se transforma in "aparatul de specialitate al primarului";
- "CAPITOLUL VI ind.2
Administratorul public
Art. 120, ind.4. - (1) La nivelul comunelor si oraselor, primarul poate propune consiliului local infiintarea functiei de administrator public, in limita numarului maxim de posturi aprobate.
(2) Numirea si eliberarea din functie a administratorului public se face de primar, pe baza unor criterii, proceduri si atributii specifice, aprobate de consiliul local. Numirea in functie se face pe baza de concurs.
(3) Administratorul public poate indeplini, in baza unui contract de management, incheiat in acest sens cu primarul, atributii de coordonare a aparatului de specialitate sau a serviciilor publice de interes local.
(4) Primarul poate delega catre administratorul public, in conditiile legii, calitatea de ordonator principal de credite.
Art. 120 ind.5. - (1) La nivelul judetelor, presedintele consiliului judetean poate propune consiliului judetean infiintarea functiei de administrator public, in limita numarului maxim de posturi aprobate.
(2) Numirea si eliberarea din functie a administratorului public se fac de presedintele consiliului judetean, pe baza unor criterii, proceduri si atributii specifice, aprobate de consiliul judetean. Numirea in functie se face pe baza de concurs.
(3) Administratorul public poate indeplini, in baza unui contract de management, incheiat in acest sens cu presedintele consiliului judetean, atributii de coordonare a aparatului de specialitate sau a serviciilor publice de interes judetean.
(4) Presedintele consiliului judetean poate delega catre administratorul public, in conditiile legii, calitatea de ordonator principal de credite.
Art. 120 ind.6. - (1) Asociatiile de dezvoltare intercomunitara pot decide desemnarea unui administrator public pentru gestionarea serviciilor de interes general care fac obiectul asocierii.
(2) Recrutarea, numirea si eliberarea din functie a administratorului public al asociatiilor de dezvoltare intercomunitara se fac pe baza unei proceduri specifice de catre consiliile de administratie ale acestora si sunt aprobate prin hotarari ale consiliilor locale si consiliilor judetene respective."
- "Art. II. - (1) Secretarii comunelor care, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, nu au studii superioare isi pot pastra functia publica cu obligatia ca, in termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, sa absolve o forma de invatamant superior de lunga durata in specialitatea stiinte juridice sau administratie publica, sub sanctiunea eliberarii din functie.
(2) Pana la data de 31 decembrie 2006, sub sanctiunea incetarii raportului de munca, acestia vor prezenta documente care dovedesc situatia lor scolara, care sa le permita indeplinirea in termen a obligatiei prevazute mai sus."
:cafea: :cafea: :cafea:

procuror

Post by procuror » 22 Jul 2006, 09:41

Treaba asta cu administratorul public este foarte interesanta. 8-) Si extrem de utila pentru primarii care vor sa mai scape de responsabilitati. :mrgreen: Mai ales cele legate de calitatea de ordonator principal de credite. :)

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest