angajat la firma mi se propune sa dau factura pentru salar

inregistrari contabile, taxe si impozite, expertize contabile, evaluari, TVA
Post Reply
leo26

angajat la firma mi se propune sa dau factura pentru salar

Post by leo26 » 20 Jul 2006, 10:10

iata problema. sunt angajat la o firma. fac traduceri si am pe cartea de munca salarul minim (normal din motive de contributii la asigurarea etc) dar in mana primesc mai mult, in functie de cat traduc. fiind si persoana fizica pe langa asta, angajatorul a venit cu ideea ca eu sa-i dau factura pe ce primesc in plus. mie mi se pare ca nu stie cum sa-si mai deduca din cheltuieli. este adevarat ca eu daca il dau factuta el si-o pune la deduceri cheltuieli pe firma?
intrebarea este: in cazul in care mie salariul pe care il primesc in mana mi se impoziteaza cu 10% mie imi convine sa renut la acest lucru si sa dau factura? pentru ca eu nu vad vre-un avantaj..dar nu sunt expert contabil. la cat de mult insista angajatorul si incearca sa ne abureasca am impresia ca noi avem doar de pierdut la faza asta...in vreme ce el , doar de castigat.

Pelerinul

Post by Pelerinul » 20 Jul 2006, 19:13

Esti sigura ca platesti doar 10%?
Situatia ar trebui sa fie reciproc avantajoasa. Si asta in sensul ca daca este sa-i dai factura pe sumele incasate, atunci ar trebui sa incasezi de la el suma bruta stabilita pentru munca ta si nu suma neta!
Facturile emise de tine reprezinta cheltuieli deductibile pentru firma respectiva in masura in care intre tine si acea firma exista incheiat un contract de antrepriza.

leo26

Post by leo26 » 21 Jul 2006, 13:23

da. mi-am calculat intodeauna cu 10% in minus si asa am primit. plus ca ni s-a zis de la incepul ca asa primim doar cu 10% impoziat pt ca restul de 6% cica se scoate cu deducerile hmmm..si cu jumatea din profit care nu se declara..adaug eu

wittmann

Post by wittmann » 21 Jul 2006, 20:12

Din modestele mele cunostinte de contabilitate, as zice ca in ceea ce te priveste ar fi acelasi lucru.

leo26

Post by leo26 » 22 Jul 2006, 09:30

wittmann wrote:Din modestele mele cunostinte de contabilitate, as zice ca in ceea ce te priveste ar fi acelasi lucru.
recunosc ca eu am ramas cu ideea in cap ca angajatorul are totusi ceva de castigat de pe faza asta mai mult decat mine. eu totusi nu inteleg cum ar putea fi acelasi lucru intre primit impozitat cu 10% in mana si pe factura impozitat 16%..in cazul in care nu am cheltuieli deducatibile.

as mai avea o intrebare: firma trebuie sa justifice banii care ii ies din ea? tot ma inebuneste ca trebuie sa justifice salariile suplimentare si ca le pune pe statul de plata la colaboratori? ma cam indoiesc de faza asta. atunci de ce nu ne-a pus noua de la inceput salariul real pe cartea de munca si gata?? o firma plateste impozit pe profit da? si salariile conteaza doar la CAS si pensii deci e in interesul angajatorului sa fie cat mai mici corect? in rest la ce mai conteaza salariile?? mai exista vre-un impozit de care eu nu am aflat?

Post Reply