Prin Decizia nr. 513/2006, publicata in Monitorul Oficial nr. 598/2006, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional art. 16 ind.1 din Legea nr.51/1995, cu urmatoarea motivare:
"Curtea retine ca dispozitiile art.16 indice 1 din Legea nr.51/1995 instituie o conditie suplimentara pentru primirea in profesia de avocat, profesie liberala, a persoanelor care au atins o anumita varsta si care indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru a fi primite in profesia de avocat, si anume de a solicita aceasta cu cel putin 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare in sistemul de pensii si asigurari sociale din care fac parte. Curtea constata ca aceasta conditie suplimentara are in vedere, in mod exclusiv, un criteriu de varsta, criteriu care, in cazul de fata, nu poate constitui o justificare obiectiva si rationala cu privire la diferenta de tratament juridic la care este supusa o anumita categorie de persoane. In acest context, aplicarea unui astfel de criteriu incalca principiul egalitatii consacrat de textul art.16 alin.(1) din Constitutie, chiar daca art.4 alin.(2) din Constitutie nu include, in mod expres, varsta in cadrul principiilor de nediscriminare. De altfel, enumerarea cuprinsa in art.4 alin.(2) din Constitutie are un caracter enuntiativ si nicidecum unul limitativ, avand in vedere dispozitiile art.20 alin.(1) din Constitutie raportate la art.14 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si ale art.2 pct.1 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, potrivit carora exercitarea drepturilor si libertatilor recunoscute sa fie asigurata fara nici o discriminare ce ar putea rezulta din "orice alta situatie" pe langa criteriile de nediscriminare expres enumerate.
Curtea constata ca, desi instituirea unor conditii pentru primirea in profesia de avocat reprezinta optiunea legiuitorului, astfel de conditii nu pot fi impuse cu scopul de a discrimina o anumita categorie de persoane - a persoanelor deja pensionate pentru limita de varsta sau a celor care au mai putin de 5 ani pana la implinirea varstei de pensionare - in raport cu celelalte categorii de persoane, fara a exista vreo justificare rationala si obiectiva.
De altfel, in sensul celor de mai sus, Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene, prin Hotararea din 22 noiembrie 2005, pronuntata in cauza W. Mangold contra R. Helm, referitor la stabilirea unui criteriu de varsta in materia incheierii contractelor de munca, a statuat ca "o [...] legislatie, care retine varsta muncitorului ca unic criteriu de aplicare a unui contract de munca cu durata determinata, fara sa se fi demonstrat ca fixarea unui prag de varsta [...] este in mod obiectiv necesara pentru atingerea unui obiectiv de insertie profesionala [...], trebuie sa fie considerata ca depasind cadrul potrivit si necesar pentru a atinge obiectivul urmarit".
art. 16 ind.1 din Lg. 51/1995 este neconstitutional
Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 3 guests