Problema unui act de donatie facut in USA...

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
m_p

Problema unui act de donatie facut in USA...

Post by m_p » 31 Aug 2004, 12:54

Va salut!!!

Ma confrunt cu urmatoarea problema si nu stiu cui sa ma mai adresez pentru rezolvare - in Romania!
Am un unchi, domiciliat in USA, batran (88 ani!) - care, in anul 1995/96 mi-a facut un act de donatie (pentru toate bunurile lui imobiliare din Romania, confiscate prin decr 223/1974 la plecarea lui din tara (casa+curte si un teren arabil!)) la un notar public american, cu mandat inca valabil pana in anul 2007.
Ce s-a intamplat intre timp???
Casa a fost inchiriata din anul 1988 unui mare mahar din orasul X si mai apoi a fost vanduta prin legea 112 tot lui - bineinteles, conform unei sume modice. Vanzarea s-a facut ilegal, pentru ca noi deja depuseseram toate actele necesare revendicarii in termenul cerut de legea 112 - si cu toate astea, s-a vandut! Pentru curtea casei probabil ca au un contract de inchiriere.
La sfarsitul anului trecut, i-a fost restituit terenul arabil unchiului meu, insa nu in intregime, si a fost intabulat in C.F. Si acum survine problema donatiei.
Cand am primit actele in 96, le-am verificat la cel mai tare notar din orasul Y si a zis ca sunt OK, fapt pentru care am dormit linistiti.
Cand a sosit momentul inscrierii actului de donatie in CF, adica trecerea terenului pe numele meu - si cred ca la presiunile facute de mahar (de curand decedat!), au fost invocate urmatoarele pe incheierea data de Judecatoria orasului X:
1) actul de donatie nu este contract de donatie;
2) nu este parafat de Consulatul General al Romaniei din New York;
3) suprafata terenului retrocedat este mai mica decat cea inscrisa in actul de donatie.
Fiind in audienta la Judecatorie mi s-a recomandat calduros si cu zambetul pe buze sa obtin "un nou contract de donatie, cu apostila ambasadei Ro din USA si mai vorbim".
Problema acuta care se pune - este ca unchiul meu este bolnav si inapt mintal si nu mai pot conta pe un astfel de ajutor din partea lui.
In concluzie, astept cateva pareri autorizate legate de acest caz - si in acelasi timp, as fi extrem de interesat sa gasesc unul dintre avocatii destoinici ai Romaniei care sa preia acest caz spre rezolvare, pe baza actelor existente, contra unui procent (discutabil!) din valoarea de piata a terenului, vandabil dupa intabularea lui pe numele meu. Si la punctul 2, ar urma o noua actiune in instanta (pe prima am ratat-o!) pentru anularea contractului de vanzare-cumparare a casei, incheiat intre icral si ex-maharul si probabil inca o actiune pentru recuperarea terenului aferent casei.
Mentiuni - am facut toate demersurile legale in timp - inclusiv cele prevazute de legea 10. Orasul X, este un mare oras din vestul tarii.
Pentru alte detalii, ma puteti contacta via e-mail.
In speranta ca am reusit sa fiu explicit, va multumesc anticipat pentru eventualele solutii si va doresc toate cele bune!!!

Cu stima,
m_p

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 31 Aug 2004, 13:34

Nu unchiul ci oricine se poate duce cu actul de donatie existent la supralegalizare (apostila reprezinta, de fapt, o supralegalizare)
daca mai exista cineva in Statele Unite ca sa poata face treaba asta cel mai bine este sa mergeti la notarul care a legalizat donatia (care este un act unilateral deci nu un contract, ea trebuie sa indeplineasca anumite conditii de forma, adica sa fie incheiata in forma autentica si sa se prevada in ea cine e donatarul, cine donatorul si ce bunuri se doneaza si daca donatia este cu sarcini sau nu. La aceasta chestie, in lipsa de mentiune, se apreciaza ca este fara sarcini)
Veti merge deci la notarul care a legalizat donatia in SUA sa aplice apostila pe act pentru a fi valabil recunoscut in Romania.
In ce priveste vanzarea casei catre nu stiu ce mahar, legea 10 prevedea un termen (care s-a tot prelungit insa a expirat de tot prin vara lui 2002) in care se puteau introduce actiunile in anularea contractelor de vanzare cumparare incheiate in mod fraudulos pe L112. Daca ai ratat acest termen casa e dusa.
In ce priveste terenul datele sunt insuficiente.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 31 Aug 2004, 13:37

Ce nu inteleg eu insa e ce e chestia aia "cu mandat inca valabil pana in 2007". Donatia nu e un act cu termen si este esentialmente irevocabila (cu unele mici exceptii care nu intra in discutie aici.
sa fie cumva vorba despre o procura si nu un act de donatie?

m_p

Pt attorneyatlaw

Post by m_p » 31 Aug 2004, 14:17

nu am putea comenta pe yahoo messenger de exemplu??? merge foarte greu acest editor si m-a umplut de nervi deja...
oricum, eu va voi raspunde si pe acest forum - un pic mai tarziu, ca dureaza...

m_p

Pt attorneyatlaw

Post by m_p » 31 Aug 2004, 14:18

vine si raspunsul...

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 31 Aug 2004, 14:21

din pacate nu ca n-am.
yahoo_messenger adica

m_p

Raspunsul...

Post by m_p » 31 Aug 2004, 14:51

OK...
Legat de supralegalizat stiu calea - insa nu stiu daca este cazul sa o urmez - daca ei zic ca nu e bun actul.
Legat de mandat, era vorba de mandatul notaritzei.
Legat de teren - in actul de donatie este trecuta suprafata de 9740 mp si in fapt, s-au restituit 9260 mp.
Legat de legea 10, da, am depus notificarea in termen.
Ce anume vi s-a parut a fi neclar legat de teren???

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 01 Sep 2004, 10:38

Dat fiind faptul ca in CF intabulezi cat ai si nu cat ai fi putut avea nu pricep ce legatura are faptul ca in actul de donatie e trecuta o suprafata mai mare decat cea restituita.
Tu de fapt prezinti ca act de proprietate decizia de restituire a terenului, intabulezi ce e inscris in ea, actul de donatie iti foloseste numai ca sa intabulezi pe numele tau si nu pe al unchiului.
Nu stiu sa-ti spun daca e bun sau nu actul ca nu l-am vazut insa de principiu daca cuprinde toate clauzele necesare si indeplineste forma ceruta de lege pentru a fi valabil poate fi intitulat si "bilet de tramvai" ca tot donatie este.
Acuma, fara suparare, e greu si inutil sa dai consultatii "dupa ureche".
Daca insa ti-au dat o incheiere de respingere a intabularii aceea se ataca in 15 zile de la comunicare, cu apel.
Asta este calea de urmat.
Ca sa-ti fi putut spune mai multe ar fi trebuit sa vad actele.

m_p

...

Post by m_p » 01 Sep 2004, 11:16

Da, am facut apel in termenul legal si nimic!
Am scris in mesajul de baza ca a fost vorba de presiuni facute local si interesul era sa ne respinga actul de donatie sub orice forma pentru a nu putea folosi terenul. Terenul este situat in spatele casei si a unei bune parti de curte (astea fiind la strada!) si ca sa ajung la acest teren si la utilitati il deranjam pe mahar. Plus ca terenul era folosit de mahar si ii culegea roadele - fiind vorba de o livada intinsa. Maharul era si jurist pe langa ce facea si avea relatii stranse peste tot. Asta e!!! Ghinion!!!

andriipopa75

Post by andriipopa75 » 28 Sep 2004, 16:39

cred ca ar fi bine sa mergeti cu "actul de donatie" la un notar din orasul "y" si sa acceptati donatia in fata notarului, in forma autentica

m_p

...

Post by m_p » 30 Sep 2004, 20:05

...Am fost - am acceptat donatia si nu a fost "acceptat" contractul de donatie la Judecatorie. Oricum, le-am trimis din nou in state sa le mai premeneasca un pic si statul american, bineinteles, ca tot pe banul meu...

Vom vedea!!!
Oricum, voi posta solutia finala si pe acest forum pentru a da aripi sau pentru a mai taia din ele pentru cei care se afla in situatii asemanatoare si care vor sa apeleze la astfel de solutii - nefericite!

Toate cele bune!
M. P.

Post Reply