ascultarea inculpatului prin... Skype?

Discutii privind procedura penala
norocel

ascultarea inculpatului prin... Skype?

Post by norocel » 01 Jul 2006, 09:05

Ce ziceti ar fi legala ascultarea unui inculpat prin Skype? :razz:
Ma refer la comunicare si audio si video.

krisstina

Post by krisstina » 01 Jul 2006, 09:31

Parerea mea este ca nu. S-ar incalca principiul nemijlocirii, contactului direct, "propriis sensibus", care ar putea fi usor inselate. Si cum ar semna invinuitul sau inculpatul declaratiile?

Mai este art. 74 din Codul de procedura penala:

Ori de cate ori invinuitul sau inculpatul se gaseste in imposibilitate de a se prezenta pentru a fi ascultat, organul de urmarire penala sau instanta de judecata procedeaza la ascultarea acestuia la locul unde se afla, cu exceptia cazurilor in care legea prevede altfel.

wittmann

Post by wittmann » 01 Jul 2006, 10:42

Mai bine folosim Google Talk (unii spun ca ar fi mai bun). :grin:

Acum serios vorbind, martorul poate fi ascultat fara a fi prezent fizic, in baza art 86 ind 2 CPP. Cat despre modalitatea tehnica efectiva de transmitere a datelor, legea nu indica acest lucru. Ar trebuie sa exista la nivelul MJ un sistem securizat de videoconferinta care sa fie folosit in astfel de situatii.

norocel

Post by norocel » 01 Jul 2006, 12:06

Ma gandeam la o modaliatate ieftina :mrgreen:

krisstina

Post by krisstina » 01 Jul 2006, 12:25

wittmann wrote:martorul poate fi ascultat fara a fi prezent fizic, in baza art 86 ind 2 CPP.
Vezi, ai indicat un text de lege pentru o situatie cu totul speciala. Ascultarea inculpatului prin Skype inca nu e prevazuta in cpp.

wittmann

Post by wittmann » 01 Jul 2006, 13:15

Aaaa, era vorba de inculpat... Acum am vazut. :grin:

Mili

Re: ascultarea inculpatului prin... Skype?

Post by Mili » 01 Jul 2006, 15:50

Norocel wrote:Ce ziceti ar fi legala ascultarea unui inculpat prin Skype? :razz:
Ma refer la comunicare si audio si video.
Daca omul este la Ibiza sa cheltuie banii in asteptarea prescriptiei si tine neaparat sa vorbeasca si cu anchetatorii... :roll:
Desi le-ar putea trmite si o vedere :mrgreen:
Serios vorbind, daca ar exista un text de lege, care sa indeplineasca toate conditiile pentru a fi accesibil si previzibil, cu garantii suficiente, cred ca se poate deroga de la procedura comuna. Trebuie respectata totodata proportionalitatea masurii. Vorbim pe terenul art. 6 CEDO, banuiesc...
Teoretic se poate apela la orice operator de telecomunicatii, nu vad de ce nu ar fi Skype, insa linia ar trebui sa fie una speciala si sa respecte toate conditiile confidentialitatii.

norocel

Post by norocel » 01 Jul 2006, 16:33

Am pus intrebarea pentru ca stiu ca exista discutii pe tema ascultarii inculpatului prin sisteme de telecomunicatii speciale, fara deplasarea acestuia la sediul instantei (am auzit ca la Pitesti ar functiona un astfel de sistem).
Astfel de sisteme, spun unii, ar fi foarte bune dar si foarte costisitoare, motiv pentru care s-au intrebat altii, de ce nu se folosteste Skype-ul ? :razz:

wittmann

Post by wittmann » 02 Jul 2006, 07:59

Norocel wrote:Am pus intrebarea pentru ca stiu ca exista discutii pe tema ascultarii inculpatului prin sisteme de telecomunicatii speciale, fara deplasarea acestuia la sediul instantei (am auzit ca la Pitesti ar functiona un astfel de sistem).
Nu stiu cat de procedural ar fi o astfel de ascultare, atat timp cat nu este reglementata in CPP.

justmailme

Post by justmailme » 17 Jul 2006, 07:34

In instantze se face download la Skype? Ce parere are administratorul de retea? Lasand la o parte problemele de ordin procedural, nu cred ca se poate apela la un program instalat fara licentza in reteaua de calculatoare a MJ. La Romtelecom macar ai un contract, se poate depune la dosar o dovada ca a existat o convorbire telefonica, in ziua de... la ora de... intre posturile telefonice nr cutare si cutare.
Apoi vine individul si isi contesta convorbirea, zice ca ai vorbit cu tata si trebuie sa faci expertiza de identificare a vocii si vorbirii, ca in cazul tembelului terorist musulmano-ortodox de la Timisoara...
Repet, asta lasand la o parte impedimentele de ordin procedural.

Baltazar

Post by Baltazar » 17 Jul 2006, 20:20

Ascultarea inculpatului se face numai in fata instantei, nu exista nici text legal care sa permita ascultarea acestuia de la distanta, si nici vreo logica. Inculpatul trebuie sa apara in fata instantei ca sa-si sustina punctul de vedere, sa-si faca apararile si, daca este gasit vinovat, sa raspunda penal. De la distanta raspunde mai greu :-D

@norocel: exista mijloace tehnice de ascultare a martorilor de la distanta nu numai la Pitesti, ci la mai multe instante... le-am vazut eu :grin: :grin: :grin:

Evident, exista o retea securizata, ascultarea se face cu distorsionarea vocii si a imaginii, iar persoana de la celalalt capat al firului este, garantat, chiar persoana ce trebuie ascultata :mrgreen:

mariusms

Post by mariusms » 18 Jul 2006, 06:26

Imi permit sa intervin si sa mai adaug ca prezenta inculpatului este chiar necesara. Argumentez cu art. 136 alin. 1 C.p.p. , unde, pentru a se asigura nesustragerea de la urmarire, judecata si executarea pedepsei, se poate lua fata de invinuit sau inculpat o masura preventiva.
Respecte.

mariusms

Post by mariusms » 19 Jul 2006, 23:38

Si inca ceva, de ce sa vorbeasca instanta cu inculpatul la telefon, daca-l poate aduce cu mandat !? (art. 183 alin. 2). Ce-ar fi ca inculpatul sa se supere si sa inchida telefonul. Sac. :-D

norocel

Post by norocel » 20 Jul 2006, 06:25

Si daca ar fi o judecatorie care nu are asigurate conditiile pentru a fi adusi in siguranta inculpatii?
Recunosc ca nu ma prea pricep la penal dar intrebari am voie sa pun, nu?

mariusms

Post by mariusms » 20 Jul 2006, 06:43

Norocel, mai si glumim, nu?
:cafea: :cafea:

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest