Liceeni basarabeni anchetati

Vesti de interes.
Post Reply
wittmann

Liceeni basarabeni anchetati

Post by wittmann » 26 May 2006, 18:16

POLITIA DIN CHISINAU a inceput ancheta penala, sub invinuirea de "huliganism agravant savirsit in grup" impotriva a 4 elevi de la liceul "Gheorghe Asachi" din Chisinau care protestasera fata de schimbarea inscriptiei de pe frontispiciul institutiei din "liceu romano-francez" in "liceu moldo-francez".

Liceul "Gheorghe Asachi" din Chisinau este cunoscut nu numai ca unul din liceele de elita din capitala Republicii Moldova ci si ca un centru de opozitie la guvernarea comunista si de sustinere a romanismului in Basarabia. In 2001, dupa ce comunistii din Republica Moldova cistigasera prima oara alegerile, elevii acestui liceu au organizat o demonstratie anticomunista, cu intonarea imnului Romaniei.

(Stire din 15 mai)

http://ro.altermedia.info/cealalta-roma ... _4009.html

leustean

Post by leustean » 16 Jun 2006, 14:13

Incerc eu un raspuns, desi imi cer anticipat scuze pentru lipsa de prea mare pricepere asupra subiectului.
Am sa spun ca, in noul context, cel european, nationalismul nu mai reprezinta o valoare primordiala. Dimpotriva, a te declara nationalist inseamna a te declara extremist, asa incat poti atrage asupra-ti intregul oprobiu public.
Egalitatea in fata legilor, regulilor, cutumelor, a dus in timp, in mod paradoxal, la anihilarea importantei radacinilor etnice.
Ceea ce este esential este doar (si se spera sa ramana) patrimoniul cultural.
Cum se poate insa conserva acest patrimoniu cultural, in conditiile in care lumea continua sa se amestece si sa devina omogena, este iarasi o problema la care unii istorici, politologi cauta sa gaseasca raspunsuri.
Iata de ce unii nu renunta la acest nationalism, cu tot excesul pe care sint constienti ca il poate provoca uneori.
Se afirma pe de o parte ca nu este nevoie de sangerosul nationalism, pe de alta parte ca, in contextul acestei lumi alienate, este nevoie de nationalism mai mult ca oricand.
Se pare ca nu este atat de usor sa impaci ambele tendinte : omul care se inchina noilor valori europene va uita de traditiile natiei sale, ceea ce negresit reprezinta o pierdere.
Lumea se schimba : oamenii sint considerati egali peste tot (sau, cel putin, se mimeaza excelent aceasta egalitate) si, ca efect, traditiile dispar.
Desi egalitatea nu a fost conceputa cu acest scop, acesta este efectul sau nociv, adiacent.
Sintem martorii violentelor manifestatii anti-globalizare, desi nu prin violenta se va putea evita tragedia pierderii identitatii.
Parerea mea este ca procesul este ireversibil : nu ne mai putem intoarce in timp, pe vremea afirmarii valorilor nationale.
S-a ajuns la aceasta solutie pentru ca acest nationalism exacerbat a dat nastere in genere razboaielor si de pe urma lor au avut de profitat politicieni extremisti.
Pe de alta parte insa, ajungand sa ne consideram o "mare natiune europeana", pierdem poate ceea ce este mai pretios din fiinta noastra : traditia. Ma refer la adevarata traditie, nu la mimarea acesteia prin intampinarea conducatorilor altor state la aeroport cu paine si cu sare.
Ni se cere, iata, sa le permitem maghiarilor auto-determinarea.
Poate ni se pare ciudat, dar in timp o vom face, incetul cu incetul.
Va veni Uniunea Europeana si peste Moldova, peste cativa zeci de ani.
Si atunci romanii de acolo nu vor mai avea de suferit, vor fi lasati sa scrie, sa citeasca, sa se manifeste plenar ca romani.
Nu glumesc cand spun ca aceasta mare Europa va cuprinde poate chiar si refractara Rusie.
Vom deveni atunci cu adevarat acea mare natiune europeana, dar si cu reversul medaliei, acela ca nu vom sti din ce familie ne tragem si NU NE VA MAI INTERESA PUR SI SIMPLU. Desigur, si alte pierderi de rigoare : vor disparea eroii nationali (si natiunile, se stie, au mare nevoie de eroi si eroism, se identifica cu acestia), vor disparea traditiile, cultura, va fi poate o existenta trista si searbada si plictisitoare.
Moldova este acum int-o faza anterioara din punct de vedere al "dezvoltarii" fata de cea a Romaniei, tara care, prin recunoasterea drepturilor tuturor si oriscui face un mare pas inspre marea familie de natiuni europene. In timp, vom avea inclusiv casatorii intre homosexuali, ceea ce acum ni se pare de neconceput...cine ne poate garanta ca nu chiar copiii nostri vor fi cei care vor avea nevoie de asemenea uniuni?...
Romania vrea sa se integreze.
Se va integra.
In Romania fierbe acest ferment al integrarii, si sub influenta lui, incepem sa devenim "toleranti", poate de multe ori chiar impotriva vointei noastre si cu mirarea aferenta pentru ciudateniile unor reguli.
Ce sa ii explicam taranului de la tara necesitatea eutanasierii purcelului?
Treptat, aceste reguli vor inceta sa ne mai para ciudate.
Vom evolua si noi mai rapid sub influenta noilor tendinte.
Atunci poate ca ii vom iubi pana la sufocare pe maghiari, cine mai stie, nu ne vom mai alarma intr-atat cand vor dori sa isi organizeze mitinguri.
Pana atunci insa, este cale lunga, dar vom ajunge acolo, tocmai sub imperiul regulilor din exterior care ne preseaza si care ne vor schimba conceptiile.
Peste moldoveni nu au venit asemenea reguli. Nu inca.
Ei sint inca in faza incipienta.
Ei lupta haiduceste in paduri pentru drepturile lor.
Ei sint in perioada romantica, a manifestarii plenare a eroismului.
Am putea sa ii invidiem ca mai au inca aceasta sansa.
Sintem, desiguri, liberi sa le luam partea si sa devenimi indignati fata de ceea ce li se intampla. Si o si facem, dar nu putem sa nu regretam in acelasi timp ca noi am depasit aceasta etapa a romantismului luptei pentru popor si nu mai avem prin urmare posibilitatea sa facem la fel ca ei.
Dar, daca privim in ansamblu, vedem ca ne aflam intr-un punct al progresului, pe care candva, plictisiti, il vor atinge si ei.
Noi nu mai avem aceasta posibilitate : traim in deplina libertate si o valorificam sau, dimpotriva, ne batem joc de ea.
Avem altfel de eroi : iata, eroul nostru a devenit Gigi Becali.
Nu o spun eu, ci un sondaj de opinie realizat se pare de TVR...
In fine, nu stiu daca ati inteles acest lung mesaj al meu. Ceea ce imi doresc este insa sa nu fi fost GRESIT inteles.
Este un mesaj CONSTATATOR, atata tot.
Concluzia este : ceea ce li se intampla moldovenilor este din cauza lipsei de progres pe scara valorilor politice. In timp, acest conservatorism politic, etnic si uman (pana la urma) va fi depasit, libertatea va triumfa si vor ajunge si ei sa imbratiseze noile idei, sa faca parte din noua tendinta, desi cu pierderile de rigoare, despre care am vorbit. In acel moment noi ne vom pune probabil problema :ii lasam sau nu pe homosexuali sa adopte copii, de vreme ce le vom fi declarat ( la acel moment) uniunile ca fiind legale...
Ulimele mele randuri condamna de fapt acest exces de libertate, voi fi extrem de dezamagit sa traiesc asemenea vremuri.

krisstina

Post by krisstina » 18 Jun 2006, 11:44

leustean wrote:Se pare ca nu este atat de usor sa impaci ambele tendinte : omul care se inchina noilor valori europene va uita de traditiile natiei sale, ceea ce negresit reprezinta o pierdere.
"E o mare dezbatere. Incepand cu Revolutia Franceza, prin grija de a unifica toti francezii in jurul Republicii si a valorilor ei, "libertate, egalitate, fraternitate", s-a ajuns la eliminarea diferentelor regionale, deci si lingvistice. Astazi, datorita procesului de unificare europeana, cat si datorita faptului ca unificarea nationala s-a realizat, culturile regionale cer o mai mare recunoastere. Regiunile cer sa le fie recunoscute limba, muzica, obiceiurile, astfel incat toate acestea sa fie regasite in ansamblul comunitatii nationale. Ceea ce e legitim.
(...)
Asa se considera azi, dar e un fel de rasturnare a situatiei, caci Revolutia Franceza, apoi Napoleon si Republica a III-a au incercat in mod sistematic sa desfiinteze regionalismul, caracteristic Frantei regaliste si Vechiului Regim, si sa stabileasca o cultura nationala laica, centralizatoare si iacobina. Pe atunci trebuia sa ne aparam fata de dusmanii din interior si din exterior. In prezent, are loc o miscare inversa, in favoarea regionalismului, caci nu mai exista amenintari vizibile, iar Europa dizolva statele - natiuni. Aceasta e o evolutie generala in Europa."

Jerome Clement, "Ce este cultura? In dialog cu fiica mea.", Ed. Nemira, 2005, pg. 14-16.

leustean

Post by leustean » 18 Jun 2006, 16:01

Printre altele, se pare ca la baza ideologiei comuniste au stat ideile iluminismului francez, afirmat plenar in cadrul Revolutiei Franceze (Libertee, Egalitee, Fraternitee). (Cu accentele ascutite pe penultimul "e", nu imi permite tastatura).
Un amanunt interesant : C.A. Rosetti, revolutionar fervent in Revolutia lui Pasnopt si militant petru drepturile natiunii romane si pentru unificarea romanilor intr-o tara neatarnata, independenta si "dodoloata", ei bine, acest ilustru personaj, carturar, publicist, revolutionar, intemeietor al natiunii romane, si-a numit una dintre fiice ...Libertatea. :roll:
Am citit recent acest lucru in cartea Ioanei Parvulescu, "In intimitatea secolului al XIX-lea", pe care v-o recomand calduros. Gasiti acolo amanunte despre jurnalul acestui om politic, care trecea intreaga sa viata personala prin filtrul intereselor natiunii, parand din acest motiv un pic ridicol in ochii cititorului contemporan, care nu ar mai proceda astfel decat cu riscul de a parea...atins.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 28 guests