Pot solicita schimbarea incadrarii juridice a faptei in apel daca nu am formulat aceasta cerere pe fond?
Speta pe scurt: Izbucneste o cearta intre ciobanii asezati langa foc. Pentru a aplana discutiile, inculpatul apuca bata de langa el si loveste in directia lui X. Il nimereste insa pe Y in cap, acesta se prezinta la spital dupa 10 zile, este operat.Concluziile certificatului med.-legal:lipsa de substanta osoasa, 70 zile ingrijiri, viata pusa in pericol.
Inc. este trimis in judecata pentru art.20 rap. la art.174 c.p.
Convenim cu inc. sa solicitam schimbarea incadrarii juridice in vatamare corporala grava si probam inclusiv cu p.vat. - pozitia psihica a inc., lipsa intentiei si motivului de a ucide, o singura lovitura, prieten bun cu p.vat. inainte si dupa, l-a ingrijit a doua zi, a achitat toate despagubirile civile solicitate.
Inc se razgandeste si imi solicita in mod expres sa pun concluzii pe incadrarea initiala, de aplicare a unei pedepse sub min cu circumstante atenuante si suspendare sub supraveghere. aceleasi concluzii sunt formulate si de parchet.
Instanta condamna inc la 4 ani inchisoare cu privare de libertate.
in apel, inc doreste reiterarea cererii de suspendare sub supraveghere. Avand in vedere practica I.C.C.J. potrivit careia limita de 15 ani priveste limita din norma incriminatoare si nu cea rezulatata din aplicarea art.20 c.p., deci nu este posibila suspendarea, pot solicita schimbarea incadrarii juridice in apel?
Sau sa incerc totusi sa obtin o ped cu suspendare? Astept cu interes parerile voastre!
Schimbarea incadrarii juridice in apel - posibil?
nu vad cum ai putea obtine o pedeapsa cu suspendare pt incadrarea initiala, de tentativa de omor
cred ca da, nu exista nici un impediment in a cere schimbarea incadrarii juridice in apel
mi se pare ca e vb de mai degraba de VCG decat de tentativa de omor si nu stiu de ce te-ai lasat convinsa de inculpat sa renunti la ideea de a obtine pt el o incadrare mai usoara :?
cred ca da, nu exista nici un impediment in a cere schimbarea incadrarii juridice in apel
mi se pare ca e vb de mai degraba de VCG decat de tentativa de omor si nu stiu de ce te-ai lasat convinsa de inculpat sa renunti la ideea de a obtine pt el o incadrare mai usoara :?
Nu stiu zau, dar mi-e greu sa cred ca si Parchetul a pus concluzii pe suspendare. Sincer, daca e asa, atunci e cam deplasat, atata vreme cat procurorul e avocatul statului si odata ce a trimis o persoana in judecata pune concluzii pe condamnare, de regula cu executare in regim de detentie. Mai ales ca e tentativa de omor si implicit pericol social extrem.
Dar sa lasam astea la o parte. Ideea e ca nu trebuia sa asculti de inculpat, pt. ca nu el este acela care are studii juridice, si trebuia sa mergi pe vatamare corp. grava, comisa cu intentie repentina. Si da, aici mergea suspendarea.
Ca sa revin la ceea ce ne-ai intrebat: DA, se poate cere schimbarea incadrarii juridice in apel, dat fiind pe de o parte caracterul devolutiv al acestuia (vezi art. 371 alin. (2) c. proc. pen.) cat si pe de alta parte dat fiind faptul ca fiecare persoana trebuie sanctionata pentru ceea ce a facut concret, iar nu pentru ceea ce se presupune doar ca ar fi vrut sa faca. Altfel spus, justa incadrare juridica a faptei si implicit justa individualizare a pedepsei.
Dar sa lasam astea la o parte. Ideea e ca nu trebuia sa asculti de inculpat, pt. ca nu el este acela care are studii juridice, si trebuia sa mergi pe vatamare corp. grava, comisa cu intentie repentina. Si da, aici mergea suspendarea.
Ca sa revin la ceea ce ne-ai intrebat: DA, se poate cere schimbarea incadrarii juridice in apel, dat fiind pe de o parte caracterul devolutiv al acestuia (vezi art. 371 alin. (2) c. proc. pen.) cat si pe de alta parte dat fiind faptul ca fiecare persoana trebuie sanctionata pentru ceea ce a facut concret, iar nu pentru ceea ce se presupune doar ca ar fi vrut sa faca. Altfel spus, justa incadrare juridica a faptei si implicit justa individualizare a pedepsei.
Giovanni, Parchetul chiar a pus concluzii pe suspendare, poate si fata de disp. art. 86/1 al.2 C.p. care exclud infractiunea de vatamare corporala grava de la suspendare.
Acest text legal, precum si unele solutii pronuntate in practica de tribunale a determinat alegerea inc, care a preferat sa exploateze o sansa minima de suspendare decat o condamnare sigura, chiar si la o ped mai blanda.
In ceea ce ma priveste, nu am fost convinsa de inc sa pun concluziile expuse, ci acesta mi-a limitat in mod expres mandatul ( si mi-a zadarnicit munca de peste un an de zile :-| )
Multumesc pentru raspunsuri, voi incerca in continuare sa-l conving pe inc sa-si schimbe pozitia in apel cu toate ca e hotarat sa-si incerce "sansa " pana la capat!
Acest text legal, precum si unele solutii pronuntate in practica de tribunale a determinat alegerea inc, care a preferat sa exploateze o sansa minima de suspendare decat o condamnare sigura, chiar si la o ped mai blanda.
In ceea ce ma priveste, nu am fost convinsa de inc sa pun concluziile expuse, ci acesta mi-a limitat in mod expres mandatul ( si mi-a zadarnicit munca de peste un an de zile :-| )
Multumesc pentru raspunsuri, voi incerca in continuare sa-l conving pe inc sa-si schimbe pozitia in apel cu toate ca e hotarat sa-si incerce "sansa " pana la capat!