Valabilitate acte
Valabilitate acte
Au valabilitate actele semnate de administratorul unei societati daca cestea poarta doar semnatura sa, nu si stampila societatii?
nu am intalnit pannacu in procesele-verbale (pe care le intocmesc aproape zilnic) mentiunea de mai sus. Oricine poate imita o semnatura....deci, trebuie neaparat si o stampila. La farmacie spre exemplu....reteta nu este valabila daca nu are parafa si stampila medicului.sahu wrote:are mentiunea n valabil fara stampilan,

Re: Valabilitate acte
Parerea mea este ca sunt valabile. Semnatura este forma de exprimarea a acordului de vointa, exteriorizat si este suficienta pentru ca un act sa ia nastere in mod valabil.bobocel wrote:nu sunt valabile
Asa cum semnatura poate fi falsificata, la fel si o stampila poate fi falsificata, ba poate chiar mai usor.
Din cunostintele mele, nu exista un act normativ care sa reglemeneteze obligativitatea aplicarii stampila pe inscrisurile semnate de administratori in numele societatii.
Subscriu la cele spuse de Pelerinul.
In plus, societatea comerciala este reprezentata in raporturile cu tertii de reprezentantul ei legal desemnat statutar si in conditiile legii . Acest reprezentant isi depune specimenul de semnatura la RC, semnatura lui fiind astfel opozabila tertilor. Stampila include doar datele de identificare ale societatii ; fara semnatura reprezentantului SC, amprenta stampilei nu are nici o valoare juridica.
In plus, societatea comerciala este reprezentata in raporturile cu tertii de reprezentantul ei legal desemnat statutar si in conditiile legii . Acest reprezentant isi depune specimenul de semnatura la RC, semnatura lui fiind astfel opozabila tertilor. Stampila include doar datele de identificare ale societatii ; fara semnatura reprezentantului SC, amprenta stampilei nu are nici o valoare juridica.
Atunci ce rost mai are stampila? Pe langa specimenul de semnatura al administratorului, o societate trebuie sa aiba stampila. Si daca trebuie sa aiba stampila, se deduce ca trebuie sa o si foloseasca, unde altundeva decat in acte? Nici stampila nu certifica semnatura si nici semnatura nu certifica stampila. Ambele fac parte dintr-un intreg.
asa este ildi, dar numai in ceea ce priveste actele contabile.
nu uitati ca in comercial fct. principiul libertatii de probe, proba cu martori fiind admisibila indiferent de valoare, putandu-se proba si actele juridice neconsemnate in scris, de unde eu inteleg valabilitatea actelor juridice chiar in absenta stampilei b.i. cu exceptia cazurilor cand legea cere expres conditia unei semnaturi certificate.
nu uitati ca in comercial fct. principiul libertatii de probe, proba cu martori fiind admisibila indiferent de valoare, putandu-se proba si actele juridice neconsemnate in scris, de unde eu inteleg valabilitatea actelor juridice chiar in absenta stampilei b.i. cu exceptia cazurilor cand legea cere expres conditia unei semnaturi certificate.
Poate daca pe stampila ar fi un text de genul "Zgabeata Iftode - administrator al S.C. X S.R.L."krisstina wrote:Aplicarea stampilei nu are semnificatia faptului ca administratorul actioneaza in aceasta calitate si nu in nume propriu?Fuji wrote:Argumenteaza atunci pentru ce nu ar fi valabil un contract subscris de reprezentantul legal al unei SC fara a avea insa amprenta stampilei alaturi de semnatura ?
In preambulul fiecarui contract se arata partile si de regula persoanele fizice care le reprezinta. Faptul ca administratorul actioneaza in calitatea sa de mandatar nu rezulta in nici un caz din aplicarea stampilei.
Sunt cazuri cand legea prevede expres ca pe un act trebuie sa apara si stampila societatii.
In toate celelalte cazuri consider ca un inscris semnat de administrator in numele societatii si nestampilat este perfect valabil.