Un cetatean roman se casatoreste in Romania cu o cetateana germana, dupa casatorie sotii luand numele reunite (Baicu-Plersch).
Sotii se muta in Germania dar dupa un an divorteaza. Instanta germana desface casatoria facand aplicarea codului civil german, insa nu stipuleaza nimic cu privire la numele pe care il vor purta sotii dupa divort.
Sotul se intoarce in Romania si obtine recunoasterea hotararii pronuntate in Germania. Tribunalul Bucuresti citeaza partile cu numele avute de acestea inaintea casatoriei (Baicu, respectiv Plersch) iar nu cu numele pe care acestea l-au purtat in timpul cat au fost casatoriti (Baicu-Plersch). Nici in hotararea instantei romane nu se mentioneaza expres ca sotii isi vor relua numele avute anterior casatoriei.
In toate actele de stare civila si de identitate ale fostului sot este mentionat ca nume de familie numele Baicu.
Expirandu-i pasaportul, fostul sot se prezinta la Serviciul de pasapoarte unde i se cere hotararea de divort pentru a dovedi ca a revenit la numele purtat anterior casatoriei. Cum acest fapt nu era mentionat expres nici in hotararea de divort pronuntata in Germania si nici in cea de recunoastere pronuntata in Romania, se refuza eliberarea pasaportului pe numele de Baicu.
Cum se poate dovedi ca sotii au dobandit numele avute anterior casatoriei ? Opereaza prevederile art. 40 al. 3 C.fam. ? Daca da, in ce mod (de drept sau este nevoie de o actiune in constatare) ?
Numele sotilor dupa divort
M-ai cam bagat in ceata cu acest caz si n-am stiut da o solutie exacta, asa ca am trecut la doctrina. Si am gasit asa:
"Cererea fostului sot, care a purtat in timpul casatoriei numele de familie al celuilalt sot (aici intervin eu: s-ar putea extinde aceasta afirmatie si cu privire la numele lor reunite) de a reveni la numele purtat anterior casatoriei, formulata pe cale principala, ulterior divortului, nu este admisibila. Tot ca urmare a autoritatii de lucru judecat a hotararii de divort care a solutionat problema numelui, s-a apreciat ca nu mai poate fi repusa in discutie nici chiar in cadrul altei proceduri - contencios administrativ - redobandirea de catre sot a dreptului de a purta in viitor numele avut in timpul casatoriei". A doua fraza este preluata din motivarea CSJ, s. de cont. adm., dec nr.3360/2000, publicata in revista Dreptul nr.12/2001, pag. 162.
Asa ca pentru mai multe detalii mergi la biblioteca.
Din interpretarea a ceea ce am scris revenirea la numele anterior ar trebui sa opereze de drept, fara actiune in constatare.
A, si inca ceva: cartea din care am citat este Alexandru Baccaci - Dreptul familiei, ed. All Beck, pag 166
"Cererea fostului sot, care a purtat in timpul casatoriei numele de familie al celuilalt sot (aici intervin eu: s-ar putea extinde aceasta afirmatie si cu privire la numele lor reunite) de a reveni la numele purtat anterior casatoriei, formulata pe cale principala, ulterior divortului, nu este admisibila. Tot ca urmare a autoritatii de lucru judecat a hotararii de divort care a solutionat problema numelui, s-a apreciat ca nu mai poate fi repusa in discutie nici chiar in cadrul altei proceduri - contencios administrativ - redobandirea de catre sot a dreptului de a purta in viitor numele avut in timpul casatoriei". A doua fraza este preluata din motivarea CSJ, s. de cont. adm., dec nr.3360/2000, publicata in revista Dreptul nr.12/2001, pag. 162.
Asa ca pentru mai multe detalii mergi la biblioteca.
Din interpretarea a ceea ce am scris revenirea la numele anterior ar trebui sa opereze de drept, fara actiune in constatare.
A, si inca ceva: cartea din care am citat este Alexandru Baccaci - Dreptul familiei, ed. All Beck, pag 166
dat fiind faptul ca instanta germana nu s-a pronuntat instanta romana ce a facut recunoasterea nu se putea pronunta nici ea caci nu a fost investita.
Solutia este redobandirea numelui avut anterior pe cale administrativa cf L119 cu privire la actele de stare civila (schimbarea de nume)
Dureaza cam mult insa daca nu te deplasezi personal pe la Primarie, politie, SIEIP si inapoi la primarie.
Actiune in constatare nu vad pe ce motiv iar de drept SIGUR NU!
Solutia este redobandirea numelui avut anterior pe cale administrativa cf L119 cu privire la actele de stare civila (schimbarea de nume)
Dureaza cam mult insa daca nu te deplasezi personal pe la Primarie, politie, SIEIP si inapoi la primarie.
Actiune in constatare nu vad pe ce motiv iar de drept SIGUR NU!