amnistie-minori

Discutii privind procedura penala
Post Reply
sechmet

amnistie-minori

Post by sechmet » 20 Oct 2005, 08:00

Instanta a aplicat infractorului minor, pentru o anumita fapta, masura educativa a internarii intr-un centru de reeducare.
Daca intervine o lege prin care faptele de natura celei savarsite de minor sunt amnistiate, instanta poate sa admita o contestatie la executare si sa modifice hotararea initiala in sensul schimbarii sanctiunii din masura educativa in pedeapsa si sa constate ca a intevenit amnistia?
Daca nu poate, atunci nu este dezavantajat infractorul minor fata de cel major?

krisstina

Post by krisstina » 21 Oct 2005, 05:27

In nici un caz nu cred ca s-ar proceda cum ai pus tu problema:
- instanta sa schimbe masura educativa in pedeapsa pentru ca minorul sa beneficieze de amnistie si asta in urma contestatiei la executare.

Teoretic, nu ar fi dezavantajat minorul "caruia i se asigura posibilitatea de a dobandi invatatura necesara" fata de major. Masura educativa ar trebui sa fie in favoarea minorului.

Apoi, cred ca depinde de ce-l asteapta pe copil acasa, daca are asa ceva.

sechmet

Post by sechmet » 21 Oct 2005, 07:49

Totusi daca ne gandim ca instanta a aplicat o masura educativa si nu o pedeapsa ca urmare a faptului ca a apreciat ca fiind mai scazut pericolul social, si daca mai tinem cont si de faptul ca daca se aprecia ca fapta prezinta un grad de pericol social mai ridicat, se aplica o pedeapsa care ar fi fost aministiata, ajungem la concluzia ca este mai aspru pedepsit minorul care, in concret, denota o periculozitate sociala mai scazuta.
Si atunci, cum rezolvam situatia?

krisstina

Post by krisstina » 21 Oct 2005, 08:10

Facem o propunere legislativa sa scoata masura internarii intr-un centru de reeducare din art. 119 (2) c.p. actual preluat si in noul c.p. acum, pana nu intra in vigoare.

Mi se pare ca legea actuala este clara - minorul sta cel putin un an acolo.

sechmet

Post by sechmet » 21 Oct 2005, 08:13

Si cel care a primit pedepasa va fi eliberat ca urmare a amnistiei.

krisstina

Post by krisstina » 21 Oct 2005, 11:55

Nu a primit pedeapsa in sens penal, ci o sanctiune.

Crezi ca ar fi bine pentru minor?

norocel

Post by norocel » 21 Oct 2005, 12:43

De ce spui ca inchisoarea este numai o sanctiune si nu o pedeapsa?
Pentru minor este bine sa existe egalitate de tratament.
Si despre ce reeducare vorbim noi cand el stie ca daca ar fi comis fapta in asa fel incat judecatorul ar fi putit aprecia ca merita sa i se aplice pedeapsa inchisorii beneficia de amnistie?
Deci fapta mai grava atrage consecinte mai usoare si cea mai usoara consecinte mai grave.

krisstina

Post by krisstina » 21 Oct 2005, 12:48

Eu ziceam ca internarea intr-un centru de reeducare este o sanctiune.

norocel

Post by norocel » 21 Oct 2005, 12:54

In privinta internarii ai dreptate, este doar sanctiune dar sa nu uitam ca este totusi privativa de libertate.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 21 Oct 2005, 12:56

Kristina, ai vazut vreodata cum arata un "centru de reeducare"?
daca nu, iti spun eu. Este o puscarie cu alt titlu

krisstina

Post by krisstina » 21 Oct 2005, 13:00

Te cred, Atto. Si care ar fi solutia legala?

mariusms

Post by mariusms » 21 Oct 2005, 18:37

In nici un caz nu se va amnistia masura educativa. Iar darea unei pedepse prin inlocuirea masurii educative ar incalca puterea lucrului judecat.

dricaru

Post by dricaru » 22 Oct 2005, 19:43

Achiesez Marius sms-mms-etc
Se amnistiaza doar pedepsele si nu se adauga la lege
Asa e in penal
E un act de clementa al legiuitorului si nu se aplica decit acolo unde vrea sufletul lui.
Ca nu ti se pare tie echitabil etc...nu are relevanta.

Post Reply