Situatie INEDITA. Proces echitabil?
Situatie INEDITA. Proces echitabil?
Partea vatamata sesizeaza cu plangere, in 2001 Parchetul Galati. Se fac cercetari, se dispune inceperea urmaririi penale si prin Ordonanta, in final , se dispune scoaterea de sub urmarire penala. Ordonanta este din 2002. Aceasta Ordonanta nu este infirmata si nici atacata.
In 2004, partea vatamata sesizeaza cu plangere Parchetul Hunedoara pentru aceleasi fapte si faptuitor. Se fac cercetari, sund depuse la dosar doar actele puse la dispozitie de partea vatamata (societate) si este audiat numai reprezentantul partii vatamate. Se fac acte de cautare fata de faptuitor-invinuit.
Este trimis in judecata.
In fond se depune la dosar Ordonanta Parchetului Galati. Instanta condamna inculpatul.
In apel......
Ce se poate cere?
Putem discuta de un proces echitabil?
Care ar fi solutia pentru a se asigura un proces echitabil?
Situatie este reala.
In 2004, partea vatamata sesizeaza cu plangere Parchetul Hunedoara pentru aceleasi fapte si faptuitor. Se fac cercetari, sund depuse la dosar doar actele puse la dispozitie de partea vatamata (societate) si este audiat numai reprezentantul partii vatamate. Se fac acte de cautare fata de faptuitor-invinuit.
Este trimis in judecata.
In fond se depune la dosar Ordonanta Parchetului Galati. Instanta condamna inculpatul.
In apel......
Ce se poate cere?
Putem discuta de un proces echitabil?
Care ar fi solutia pentru a se asigura un proces echitabil?
Situatie este reala.
Oricum ordonanta nu are autoritate de lucru judecat si urmarirea poate fi reluata daca nu este vorba despre o infractiune care se urmareste la plangerea prealabila (in situatia asta daca a expirat termenul de 2 luni, plangerea ar fi tardiva), sau daca nu a fost atacata solutia cu plangere la instanta si instanta a respins plangerea.
Recunosc insa ca n-am inteles prea bine speta expusa.
Recunosc insa ca n-am inteles prea bine speta expusa.
Cinstit vorbind, n-am observat ca partea vatamata este o societate
.
Exista totusi un caz in Codul penal in care si societatea putea fi parte vatamata si punerea in miscare a actiunii penale era conditionata de plangerea prealabila.
Este vorba despre tulburarea de posesie care, pana recent, se urmarea la plangerea prealabila.
Nu cred insa ca in speta asta ar fi vorba despre art. 220 Cod penal asa ca ai dreptate krisstina, n-am fost atent.

Exista totusi un caz in Codul penal in care si societatea putea fi parte vatamata si punerea in miscare a actiunii penale era conditionata de plangerea prealabila.
Este vorba despre tulburarea de posesie care, pana recent, se urmarea la plangerea prealabila.
Nu cred insa ca in speta asta ar fi vorba despre art. 220 Cod penal asa ca ai dreptate krisstina, n-am fost atent.
In conditiile in care ordonanta proc nu are autorit de lucru judecat, cred ca este posibila trimiterea in judecata a inculpatului.
Oricum, intrebarea lui Romcos este extrem de imprecisa si pe alaturi, deoarece situatia expusa nu are nici o legatura cu cerinta procesului echitabil(recomand calduros CBirsan si CL Popescu in legat cu institutiile CEDO, pt a nu mai fi folosite dupa ureche)
Oricum, intrebarea lui Romcos este extrem de imprecisa si pe alaturi, deoarece situatia expusa nu are nici o legatura cu cerinta procesului echitabil(recomand calduros CBirsan si CL Popescu in legat cu institutiile CEDO, pt a nu mai fi folosite dupa ureche)
Mai dricarule, eu te provocasem odata pe tine la o discutie serioasa pe probleme de CEDO dar ai fugit si nu ai mai aparut pe forum cateva luni.dricaru wrote:...recomand calduros CBirsan si CL Popescu in legat cu institutiile CEDO, pt a nu mai fi folosite dupa ureche)
Te-ai documentat in timpul asta?