Somatie de plata

Discutii privind procedura civila
alinav

Somatie de plata

Post by alinav » 03 Oct 2005, 16:36

Am primit o somatie de plata, in calitate de debitor, prin care mi se imputa o suma de 9.000 RON. In contract se mentioneaza faptul ca partile vor aplica mai intai procedura amiabila si apoi vor veni in instanta. Acets lucru nu s-a intamplat. Eu am achizitionat o aplicatie soft, exista un proces verbal ca aceasta s-a instalat, apoi mai multe procese verbale in care s-au adus modificari dar nu am proces verbal ca aceasta aplicatie functioneaza. Si chiar nu functioneaza, si acesti bani urmau sa fie platiti in mom in care se finaliza acest lucru.
Daca invoc in instanta faptul ca nu s-a adoptat procedura amiabila si acel proces verbal de mai sus nu exista, exista motive suficiente ca instanta sa respinga aceasta somatie?

mariusms

Post by mariusms » 03 Oct 2005, 17:13

Cred ca actiunea se va respinge, daca in contract este prevazuta procedura amiabila.
Dar poti sa-i actionezi si tu pentru "a face". Nu prea se admit reconventionale pe somatie, dar poti actiona pe dreptul comun. Convoaca-i la concilierea directa prevazuta la art. 720^1 C.pr.civ. Sau doar apara-te, dar nu vad de ce sa nu-i chemi sa faca aplicatia sa mearga, mai ales ca presupun ca ai si o garantie.
Succes. Electa una via.

adviser45

Post by adviser45 » 03 Oct 2005, 19:31

mariusms wrote:Cred ca actiunea se va respinge, daca in contract este prevazuta procedura amiabila.
Succes. Electa una via.
Pas...... Nu e un motiv ptr a fi respinsa. alinav posteaza contr. Daca sunt de purtat discutii pe fond si creanta nu indeplineste acea "triada" prevazuta de ordonanta 5, avand in vedere ca in prima parte somatia are un caracter necontencios, atunci cred ca ai sanse.

mariusms

Post by mariusms » 03 Oct 2005, 19:43

Nu inteleg, Adviser. Fii te rog mai explicit. Alinav are tot interesul ca actiunea pe somatie sa fie respinsa. Chiar daca pe somatie nu se cere convocarea la concilierea directa, daca au prevazut in contract procedura amiabila care nu s-a indeplinit, atunci se aplica principiul autonomiei de vointa.

alinav

Post by alinav » 04 Oct 2005, 09:22

Va multumesc pentru raspunsuri. Nu prea pot sa postez acest contract deoarece are 10 pagini, dar pot sa va spun urmatoarele: Obiectul contractului iil constituie utilizarea de catre beneficiar a aplicatiei, asa cum a fost realizata si prezentata de catre prestator si descrisa in continuare....si urmeaza o descriere a aplicatiei , ce contine...module, etc.La pret este specificat faptul ca aceasta aplicatie are o valoare de ... si se va plati esalonat in 12 rate lunare in valoare de ..../luna, prima rata incepand cu data de 01.03.2004. Noi am platit aceste rate, cu exceptia partial a ratei din 01.01.2005 si rata din 01.02.2005. de la aceste date pana in luna iunie avem mai multe procese verbale de instalare a unor bucati din soft si modificari, deoarece unele functii nu mergeau. La obligatiile beneficiarului, adica ale mele este stipulat faptul ca trebuie sa pun la dispozitia autorului personal ce utilizeaza aplicatia pentru pregatire. Aceasta pregatire nu a avut loc. Ce puteti sa mai spuneti acum? Pot sa spun ca am platit pana acum niste bani degeaba si acest soft nu este implementat?
In somatie scrie ca Aplicatia a fost implementata si cu aceasta ocazie s-a incheiat un proces verbal de predare primire. Acest proces verbal nu este anexat de catre cealalta parte. De fapt ei nu au anexat nici un proces verbal.

alinav

Post by alinav » 04 Oct 2005, 09:24

Si inca ceva. Erau obligati sa-mi dea garantie. Nu am nici o garantie.

fgh771

Post by fgh771 » 04 Oct 2005, 12:08

introdu o actiune in anulare, sau daca ai pierdut termenul va trebui sa faci o contestatie la executare, unde intri pe fond si poti invoca neexecutarea contractului, pe langa alte aparari.

ATX2003

Post by ATX2003 » 04 Oct 2005, 13:34

somatia de plata poti sa o respingi relativ usor, spunand ca desi ti-au facturat tu nu poti plati ceva de care nu beneficiezi.de aici discutia duce la fondul cauzei, iar pe somatie de plata nu se dezbate fondul,instanta urmand a respinge somatia.

adviser45

Post by adviser45 » 07 Oct 2005, 08:59

Somatia de plata nu poate fi respinsa pe simplul motiv ca in contract este prevazuta procedura amiabila..........

mariusms

Post by mariusms » 07 Oct 2005, 15:40

Motiveaza, te rog. :lol:

simmy

Post by simmy » 07 Oct 2005, 17:28

Majoritatea judecatorilor din orasul meu nu iti accepta somatia de plata daca nu ai procedura prelabila indeplinita, mi-a explicat D-na judecator: Intr-adevar procedura prealabila nu e prevazuta in OG5 , dar atat eu cat si colegii mei consideram ca og5 se completeaza cu dispozitiile din c.pr.civ., si aceasta procedura pt. noi e obligatorie"

Asha ca uneori nu tine numai de lege cat si de cel ce judeca.

mariusms

Post by mariusms » 07 Oct 2005, 19:45

Eu am tinut cont de clauza expusa de autorul topicului. Este vointa partilor si instanta nu poate sa nu tina cont de ea. Ai dreptate Simmy, sunt instante care cer procedura convocarii la concilierea directa si pe somatie.

constelatia

Post by constelatia » 07 Oct 2005, 21:21

poti sa obtii respingerea cererii fara doar si poate.Procedura concilierii este prevazuta in mod obligatoriu inainte de a introduce cererea in judecata conf.art 720 ind.1 C.pr.civ. cu atat mai mult cu cat, clauza este prevazuta in contract.
apoi, atata timp cat nu befeficiati de serviciile pentru care ati contractat, nici nu se pune problema ca nu va fi respinsa.
contestatia la somatia de plata este obligatorie insa prin care invoci si faptul ca suma ceruta nu este certa lichida si exigibila atata tipm cat contractul este in derulare si cealalta parte nu executa in mod corespunzator contractul.

Scorpion

Post by Scorpion » 07 Oct 2005, 23:10

Procedura somatiei de plata este o procedura speciala, derogatorie de la dreptul comun, este o procedura sumara si cu caracter urgent, in care nu se pune in discutie fondul dreptului! trebuie facuta dovada indeplinirii mai multor conditii nu numai a celor mereu URLATE / creanta certa, lichida si exigibila.....creanta trebuie sa fie si asumata prin inscris si sa se refere la o suma de bani.
In cadrul somatiei de plata nu se pune in discutie fondul dreptului / certitudinea creantei si care rezulta fara dubii din acte/inscrisuri.
Daca admitem teza ca procedura concilierii prealabile este imperativ necesara ca in dreptul comun atunci nu cred ca somatia de plata ar mai fi o procedura derogatorie decat cu privire la taxa judiciara de timbru si aceasta deoarece prinindeplinirea procedurii s-ar deschide calea posibilitatii de a uza de toate probele admise de lege! ceea ce incadrul somatiei de plata ca procedura derogatorie, speciala nu se poate! deoarece se refera la o creanta certa, lichida si exigibila se refera la o suma de bani si este asumata prin inscris. Decii dovada se face cu inscrisuri in cadrul somatiei, inscrisuri prin care debitorul isi asuma obligatia ca va plati o suma de bani(contract executat, facturi acceptate la plata, si alte inscrisuri asemanatoare, recunoasteri de debite, confirmari de sold ).
Daca fiind indeplinite conditiile somatiei de plata s-ar impune legalmente concilierea prealabila nu vad instanta care ar admite o cerere intemeiata pe OG5 in situatia in care prin P.V. de conciliere s-ar contesta cu rea credinta suma.

Prin urmare, in cadrul procedurii somatiei de plata concilierea prealabila nu este necesara........unde ar mai fi urgenta instituita prin OG 5? care ar mai fi derogarile??? nesemnificative.

Cu stima,
Adi

Crtistina

Post by Crtistina » 08 Oct 2005, 09:11

Eu as mai adauga un argument impotriva cerintei procedurii prealabile in cazul somatiei de plata.

Succesiunea modificarilor legislative sugereaza acest lucru. In textul O.G. dinainte de 2002 exista un articol care spunea: Art. 11. - Prevederile prezentei ordonante se completeaza cu dispozitiile Codului de procedura civila. (articol abrogat de Lg. 295/2002)

Se pune intrebarea de ce legiuitorul a simtit nevoia sa intervina. Ar fi absurd sa spunem ca dispozitiile Cpcv nu se aplica absolut deloc, pt ca sunt absolut necesare derularii unei proceduri in fata instantelor de judecata. In consecinta cred ca se refera la anumite dispozitii speciale, ca de ex. procedura cocilierii.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests