legea aplicabila

Discutii privind procedura civila
Post Reply
justitiabilul

legea aplicabila

Post by justitiabilul » 03 Oct 2005, 09:57

potrivit noilor norme cererea de lamurire a dispoyitivului nu mai trebuie exercitata intr-un anumit termen ca in legea veche.
problema e........ daca introduc o astfel de cerere acum cu privire la o sentinta din 1999 este corect ca judecatorul sa imi ridice problema ca ar fi trebuit sa o introduc in termen? deci faptul ca s-ar aplica legea veche si nu cea noua?
avem beneinteles in vedere procedura civila

rxn

Post by rxn » 03 Oct 2005, 10:39

art.725 (4) Hotararile pronuntate inainte de intrarea in vigoare a legii noi raman supuse cailor de atac si termenelor prevazute de legea sub care au fost pronuntate.
Deci cererea de lamurire a hotararii pronuntate in 1999 este supusa termenelor prevazute de Codul de procedura la acel moment

justitiabilul

Post by justitiabilul » 03 Oct 2005, 10:51

pai atunci nici nu exista posibilitatea de a introduce cerere de lamurire a dispozitivului ci numai cerere de indreptare.
Ioan Les este de parere ca, conflictul legilor in timp se sol. potrivit principiului imediatei aplicatiuni a legii noi aceasta pentru ca cel din urma act normativ este destinat sa asigure o mai optima administrare a justitiei.
in situatia mea este vorba, pana la urma, de o cerere nascuta dintr-un fapt anterior noii legi, dar promovata dupa aparitia noi legi

sechmet

Post by sechmet » 03 Oct 2005, 10:56

justitiabilul wrote:pai atunci nici nu exista posibilitatea de a introduce cerere de lamurire a dispozitivului ci numai cerere de indreptare.
Puteai introduce contestatie pentru clarificarea dispozitivului.

justitiabilul

Post by justitiabilul » 03 Oct 2005, 11:10

de acord nu afost introdusa aceasta cerere la momentul respectiv acum partea ce poate face daca nu se poate introduce o cerere de indreptare care ar fi fara termen pentru ca nu indeplineste conditiile (lamurirea consta in preceyarea adresei domiciliului conjugal care a facut obiectul partajului...................instanta in sentinta dispunne impartirea acestuia spunandu-i domiciliu conjugal dar fara sa indice adresa) ca pana la urma e o greseala a acesteia.
si totusi procedura civila nici nu retoactiveaza dar nici nu supravietuieste ci este de imediata aplicare.
dar si mie imi sta in gat art 725 al. 4 pe care nici Ioan Les nu insista

rxn

Post by rxn » 03 Oct 2005, 11:34

la momentul pronuntarii hotararii-1999- Codul de procedura prevedea doar calea indreptarii hotararii, care se putea face oricand, deci nu era supusa vreaunui termen, nu-i asa?
Cred ca ar trebui sa incerci sa urmezi calea procedurala in vigoare la momentul pronuntarii hotararii, adica sa faci o cerere de indreptare a hotararii in temeiul art.281.
Poti sa incerci sa convingi instanta ca neindicarea adresei exacte se incadreaza in notiunea de"greseala materiala strecurata in hotarare". Doctrina is practica la momentul respectiv (cand indreptarea hotararii era singura cale reglementata de lege) erau in sensul ca se pot indrepta orice fel de erori, cu exceptia celor de fond, de judecata, care fac obiectul cailor de atac. In cazul tau nu e vorba de o greseala de judecata, ci de o simpla omisiune, astfel incat eu zic ca e admisibila o cerere de indreptare a erorii materiale.

justitiabilul

Post by justitiabilul » 03 Oct 2005, 11:38

multumesc foarte mult.
intr-adevar ai pus punctul penninn corect este sa imi calific actiunea ca o cerere de indreptare avand in vedere ca aceasta era procedura la momentul respectiv.
multumesc fff mult.

dibmar

Post by dibmar » 05 Oct 2005, 01:26

Vezi ca in acea vreme exista un termen de 15 zile ....nu e bine,cauta ceva pe actualul cod.

justitiabilul

Post by justitiabilul » 13 Oct 2005, 11:40

art. 281 dinainte de 2000 nu prevedea termen pentru indreptare, am verificat.

dibmar

Post by dibmar » 13 Oct 2005, 19:50

Scuzele de rigoare,cred ca am incurcat cu termenul pt.declararea apelului impotriva incheierii date asupra indreptarii; sau chiar am citit ceva despre acest termen...; o sa revin daca mai gasesc textul respectiv.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests