tristan wrote:la respingerea contestatiei la executare instanta in motivare , a retinut ca l-am reincadrat, ca l-am platit, dar e problema cu cele 30 de zile, care dupa parerea lor trebuiesc platite in intregime desi in aste 30 de zile sunt si simbete si duminici! De asta a respins contestatia.
Am contestat si titlul AHO prima oara, cerind lamuriri, dar nu am ridicat problema zilelor, ce dracu nu este arhicunoscut ca nu se platesc sarbatorile legale si sf de saptamina!
Exista vreun act in care se reglementeaza ca nu se platesc decit zilele din regimul normal de lucru?
va rog sa mi-l spuneti daca este!
MULTUMESC!
din cate stiu eu, nu exista nici in codul muncii, nici in CCM la nivel national o formulare expresa cum ca zilele de repaus(sambata, duminica) nu se platesc.
dar, cred ca interpretand coroborat mai multe dispozitii din codul muncii se poate ajunge la concluzia asta.
in primul rand, codul prevede ca pentru munca prestata salariatul are dreptul la un salariu exprimat in bani, salariul fiind, prin urmare contravaloarea muncii.
pentru stabilirea in concret a timpului lucrat, de care se va tine cont la calcularea salariului, tot codul muncii dispune ca angajatorul are obligatia sa tina evidenta orelor de munca prestate, atfel incat remunerarea sa fie proportionala cu timpul efectiv lucrat.
de altfel si hotararea de guvern care stabileste cuantumul salariului minim pe economie, il raporteaza la numar de ore lucrate/luna (171,333 ore in medie pe luna, care corespund unui nr. de ~21/22 zile lucratoare).