actiuni posesorii-actiuni petitorii

Discutii privind procedura civila
Post Reply
alcali

actiuni posesorii-actiuni petitorii

Post by alcali » 23 Sep 2005, 11:18

probabil ca ati intalnit subiectul printre cele pentru barou.pentru ca nici eu nu am gasit tratatul care sa dezbata asemanarile si deosebirile amanuntit-asa cum vor fi pe baremul de corectare :fluierat: ..ma gandeam ca am putea face asta impreuna ...prooopriul nostru tratat ;-) ..semnat:un colectiv de capete luminate :mrgreen: vreti?
incepem cu deosebirile. fiecare cate una.

me first:actiunile posesorii urmaresc sa apere posesiunea bunului-deci o situatie juridica de fapt.
actiunile petitorii apara dreptul de proprietate sau alt drept real imobiliar-deci o situatie de drept.

norocel

Post by norocel » 23 Sep 2005, 11:39

Ambele sunt actiuni reale (la asemanari)

Deosebiri:
-Actiunile posesorii nu pun in discutie dreptul de proprietate sau un alt drept real;
-Actiunea poesorie este intotdeauna imobiliara pe cand cea petitorie poate fi si mobilara;
-Actiunea posesorie nu poate fi exercitata concomitent si nici ulterior unei actiuni petitorii ci numai inainte (daca intr-un litigiu posesoriu s epune in discutie dreptul de proprietate litigiul posesoriu se transforma in petitoriu;
-termenele de exercitare sunt diferite (ce ain revendicare este chiar imprescriptibila);
-difera si sub aspectul calitatii procesuale.

dibmar

Post by dibmar » 24 Sep 2005, 01:43

Posesia si folosinta sunt atribute ale proprietatii.
Posesia "ca stare de fapt "se distinge si de posesia"ca atribut al dreptului de proprietate",intrucat aceasta din urma se exercita de proprietar(in virtutea dreptului sau),-starea de fapt se suprapune peste starea de drept-

In actiunea posesorie se poate "cerceta aparenta de drept "in raport cu titlurile prezentate,dar fara ca aceasta sa se transforme in petitorie.

ildi

Post by ildi » 26 Sep 2005, 12:08

Actiunea posesorie poate fi exercitata de catre posesor, de proprietar si chiar impotriva proprietarului, cea petitorie de catre proprietar. Prezinta avantaje in ceea ce priveste posibilitatea de probatiune, deoarece nu pune in discutie dreptul de proprietate.

Post Reply