contestatie la executare - somatie de plata

Discutii privind procedura civila
cristinuzza

contestatie la executare - somatie de plata

Post by cristinuzza » 22 Sep 2005, 18:48

speta este in felul urmator:

C (creditor) da in judecata pe D(debitor) pe OG 5/2001. pierde actiunea. alege o alta instanta competenta teritorial si material si face o alta cerere pentru emiterea somatiei de plata impotriva lui D, nu se prezinta nimeni din partea lui D la termene, nu se apara in nici un fel si, prin urmare, C castiga.

intrebarea mea este: dupa inceperea executarii silite, D are temei juridic sa faca o contestatie la titlu in care sa solicite anularea hotararii instantei invocand fondul? poate sa invoce prin contestatia la executare autoritatea de lucru judecat?

sint chiar curioasa ce ziceti si cum argumentati. astept rabdatoare totusi! :) :floare:

elis

Post by elis » 22 Sep 2005, 18:50

D a formulat actiune in anulare in a doua procedura?

cristinuzza

Post by cristinuzza » 22 Sep 2005, 18:51

nu

elis

Post by elis » 22 Sep 2005, 18:54

Procedura de citare a fost corecta?

cristinuzza

Post by cristinuzza » 22 Sep 2005, 18:57

procedura de citare se face prin publicitate, pentru ca debitoarea nu e de gasit la sediu. din adresa de la ORC rezulta ca si-a suspendat temporar si voluntar activitatea

elis

Post by elis » 22 Sep 2005, 19:07

Iti spun parerea mea dar nu am la indemana OG nr. 5/2001 si vorbesc din amintiri asa ca s-ar putea si sa gresesc.
Ordonanta de respingere nu are autoritate de lucru judecat.
Am intrebat daca in a doua procedura s-a facut actiune in anulare pentru ca daca nu s-a facut atunci se poate contesta titlul pe calea contestatie la executare (asa imi amintesc).

cristinuzza

Post by cristinuzza » 22 Sep 2005, 19:15

o, eu la asta nici nu m-am gandit, drept sa-ti spun :oops:

eu ma gandeam doar ca nu poate fi invocat in instanta, cu ocazia contestatiei la executare, art. 399 alin 3/C.Proc.Civ. - care e temeiul juridic pentru invocarea motivelor de fond in cadrul contestatiei la executare.

nu am nici eu la indemana OG 5/2001. trebuie sa sap sa o gasesc pe net, ca sunt si mai incetosata acum :mrgreen:

elis

Post by elis » 22 Sep 2005, 19:19

Eu asa imi amintesc ca scrie in OG nr. 5/2001.
Daca nu o gasesti spune-mi si iti trimit eu maine varianta actulizata.

cristinuzza

Post by cristinuzza » 22 Sep 2005, 19:27

Am gasit-o! Iar articolul cu contestatia la executare nici nu e printre cele abrogate/modificate. Nu pot sa cred ca n-am retinut chestia asta cu posibilitatea anularii titlului prin contestatie la executare... :x In fine, urmeaza inca o rafuiala cu mine insami azi.

Iti multumesc, Elis, pentru promptitudine. :floare:

Aaa, stai, ca mai am o problema... in timpul judecarii cererii pe OG 5/2001, se poate cere modificarea obiectului cererii in sensul schimbarii cererii intr-o actiune formulata pe dreptul comun, cu rezerva achitarii taxei de timbru la valoare si a prezentarii dovezii concilierii?

indian

Post by indian » 24 Sep 2005, 20:38

Nu, "in timpul judecarii cauzei" nu mai poti cere acest lucru.
Cererea se va judeca in temeiul OG 5.
Daca instanta apreciaza ca elementele litigioase prezente in cauza impiedica judecarea pe calea OG 5, atunci respinge cererea iar tu ai varianta de formulare a cererii pe calea dreptului comun.

tristan

Post by tristan » 26 Sep 2005, 09:27

Eu cred ca se poate invoca exceptia aut. de lucru judecat!
A introdus o a doua cerere tot pe OG.5 si nu pe calea dreptului comun.
Nu are autoritate de lucru judecat ordonanta de respingere, dar sa te indrepti impotriva aceluiasi debitor tot pe calea Og 5, nu cred. Trebuia facuta actiune pe dreptul comun.

Art 399/3n este vorba de executarea silita facuta in baza unui titlu executoriu care nu este emis de o instanta de judecata! Deci?


Ce credeti?

cristinuzza

Post by cristinuzza » 26 Sep 2005, 10:13

indian wrote:Nu, "in timpul judecarii cauzei" nu mai poti cere acest lucru.
Cererea se va judeca in temeiul OG 5.
Daca instanta apreciaza ca elementele litigioase prezente in cauza impiedica judecarea pe calea OG 5, atunci respinge cererea iar tu ai varianta de formulare a cererii pe calea dreptului comun.
Iti multumesc pentru raspuns, dar eu zic totusi ca pot modifica obiectul cererii. Art. 132/C.p.c. permite reclamantului sa-si modifice cererea pana la prima zi de infatisare. Inca nu a fost prima zi de infatisare. Nu vad de ce in cazul asta nu s-ar putea merge pe dispozitiile de la articolul asta... Exista vreo dispozitie expresa contrara pe care n-o stiu oare?

tristan

Post by tristan » 26 Sep 2005, 10:21

Cristinuzza!

Poti implini sau modifica cererea dar pe cea care ai facut-o! Nu ceea ce vrei tu, din somatie la plata sa ceri judecarea pe dreptul comun la cerere facuta pe OG 5!

cristinuzza

Post by cristinuzza » 26 Sep 2005, 10:52

Pana la prima zi de infatisare se pot modifica: partile, obiectul cererii si chiar si temeiul juridic al acesteia, cel putin I. Les asa interpreteaza art. 132/C.p.c.. Prin urmare, de ce n-as putea sa modific temeiul juridic aici din OG5/2001 in C.civ., C.Com. + Cpc?

kko

Post by kko » 26 Sep 2005, 15:43

Tristan, unde scrie ca nu se poate ?????
In conditiile in care s-ar depune si dovada concilierii, ce exceptie ai invoca tu in sensul "ca nu se poate asa ceva"...

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests