martori
Portivit art. 62, 202(1)(2), 287 CPP, organele de urmarire penala si instantele de judecata sunt obligate sa stranga probe necesare pentru aflarea adevarului si pentru lamurirea cauzei penale sub toate aspectele in vederea justei solutionari a acesteia; organele judiciare aduna probe atat in favoarea cat si in defavoarea invinuitului sau inculpatului. De asemenea in cursul procesului penal PARTILE pot propune probe si cere administrarea lor, cererea poate sa fie respinsa daca aceasta nu este concludenta, utila.
daca doar singura victima, dar si agresorul, poate sti care sunt acele persoane care au fost in preajma celor doi in momentul comiterii infractiunii, si care ar putea vorbi despre ceea ce s-a intamplat de fapt.
evident ca faptuitorul nu are nici un interes sa furnizeze astfel de date...
nu trebuie in acest caz ca victima sa aduca la cunostinta organelor identitatea acestor persoane? vor fi ele obligate sau nu sa se prezinte in aceasta faza de cercetare a infractiunii?
evident ca faptuitorul nu are nici un interes sa furnizeze astfel de date...
nu trebuie in acest caz ca victima sa aduca la cunostinta organelor identitatea acestor persoane? vor fi ele obligate sau nu sa se prezinte in aceasta faza de cercetare a infractiunii?
am raspuns ca PARTILE (INCLUSIV PARTEA VATAMATA) pot cere proba cu martori!!!!
potrivit art. 83 CPP martorilor le revin 2 OBLIGATII:
- sa se infatiseze la locul, ziua si ora aratate in citatie;
- sa declare tot ce stiu cu privire la aspectele cauzei;
in cazul nerespectarii celor 2 obligatii martorii pot fi sanctionatiastfel incalcarea de catre martor a obligatiei de a se prezenta la organele judiciare se sanctioneaza cu amenda intre 1 mil si 10 mil (lei vechi), de asemenea daca declaratia martorului nu corespunde realitatii, adica nu declara tot ce stie in legatura cu faptele cauzei atrage aplicarea unei sanctiuni penale pt. savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa.
potrivit art. 83 CPP martorilor le revin 2 OBLIGATII:
- sa se infatiseze la locul, ziua si ora aratate in citatie;
- sa declare tot ce stiu cu privire la aspectele cauzei;
in cazul nerespectarii celor 2 obligatii martorii pot fi sanctionatiastfel incalcarea de catre martor a obligatiei de a se prezenta la organele judiciare se sanctioneaza cu amenda intre 1 mil si 10 mil (lei vechi), de asemenea daca declaratia martorului nu corespunde realitatii, adica nu declara tot ce stie in legatura cu faptele cauzei atrage aplicarea unei sanctiuni penale pt. savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa.
am inteles foarte bine ce spui. multumesc.
ce nu inteleg este urmatorul aspect: o persoana poate avea aceasta calitate de martor dupa inceperea procesului penal? in faza premergatoare acestui proces, organele trebuie sa "ancheteze" diverse persoane. pot fi aceste persoane considerate martori si sa li se aplice in consecinta prevederile art 83 CPP?
ce nu inteleg este urmatorul aspect: o persoana poate avea aceasta calitate de martor dupa inceperea procesului penal? in faza premergatoare acestui proces, organele trebuie sa "ancheteze" diverse persoane. pot fi aceste persoane considerate martori si sa li se aplice in consecinta prevederile art 83 CPP?
MARTOR = Potrivit art. 78 CPP persoana care are cunostinta despre vreo fapta sau despre vreo imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in PROCESUL PENAL poate fi ascultata IN CALITATE DE MARTOR!!!! procesul penal incepe cu faza de Urmarire Penala, actele premergatoare nu fac parte din procesul penal!!!
daca eu fac o plangere sau un denunt cu privire la incalcarea legii penale, din cate imi dau eu seama, procesul penal nu incepe in mod automat. exista o perioada in care se fac cercetari in legatura cu comiterea sau nu a infractiunii.
1)aceasta este perioada premergatoare de care vorbesti?
2)in aceasta etapa se pun intrebari unor persoane care nu au calitatea de martor si deci care nu au obligatia de a se prezenta sau spune adevarul?
3)sau in aceasta perioada nu se pun intrebari ci se verifica fapte in sensul prezentei victimei si faptuitorului in momentul si la locul in care a avut loc presupusa agresiune, sau in genul identitatii si adreselor celor doi...
4)cand incepe propriuzis un proces penal?
1)aceasta este perioada premergatoare de care vorbesti?
2)in aceasta etapa se pun intrebari unor persoane care nu au calitatea de martor si deci care nu au obligatia de a se prezenta sau spune adevarul?
3)sau in aceasta perioada nu se pun intrebari ci se verifica fapte in sensul prezentei victimei si faptuitorului in momentul si la locul in care a avut loc presupusa agresiune, sau in genul identitatii si adreselor celor doi...
4)cand incepe propriuzis un proces penal?
actele premergatoare sunt facute pentru a se stabili daca se incepe urmarirea penala sau nu. efectuarea lor nu este necesara in orice cauza penala(deci au caracter facultativ) ci numai cand actele de sesizare nu contin suficiente elemente (pt a le completa sau a le verifica) si chiar si pt a se constata daca nu exista unul dintre cazurile prev de art 10 cpp.
pot fi efectuate anumite verificari, ascultate persoane,facute cercetari la fata locului sau investigatii. Nu pot fi facute perchezitii si nu pot fi luate mas.procesuale.
pot fi efectuate anumite verificari, ascultate persoane,facute cercetari la fata locului sau investigatii. Nu pot fi facute perchezitii si nu pot fi luate mas.procesuale.
multumesc alcali. care este raspunsul intrebarii nr 2 a lui costel? eu unul cred ca persoanele intrebate ar trebui sa spuna adevarul...
eu asi mai intreba si daca aceste persoane sunt invitate in fata celui ce face aceste verificari sau acesta din urma trebuie sa le caute si sa incerce sa stea de vorba acolo unde se gasesc ele... este important pentru mine acest aspect.
eu asi mai intreba si daca aceste persoane sunt invitate in fata celui ce face aceste verificari sau acesta din urma trebuie sa le caute si sa incerce sa stea de vorba acolo unde se gasesc ele... este important pentru mine acest aspect.
Raspund eu la intrebarea 2 :
Persoanele sunt obligate sa dea curs invitatiei autoritatilor judiciare si in afara procesului penal. De regula discutiile cu acestea sunt consemnate intr-un proces-verbal care potrivit art. 224 C.P.P. poate constitui mijloc de proba. In cazul in care aceste persoane denatureaza adevarul facand afirmatii mincinoase sau nedeclarand tot ce stiu cu privire la imprejurarile esentiale cu privire la care au fost intrebate se expun la consecinte sanctionatorii de ordin penal, art. 260 C.P. avand incidenta in cauzele penale, civile, disciplinare sau in orice alta cauza in care se asculta martori. Este adevarat ca, in penal, faptuitorul nu poate fi pedepsit inainte de a se proceda la arestarea inculpatului sau daca nu s-a pronuntat o sentinta ( intrucat poate sa revina la declaratia initiala si aceasta constituie o cauza de nepedepsire).
Persoanele sunt obligate sa dea curs invitatiei autoritatilor judiciare si in afara procesului penal. De regula discutiile cu acestea sunt consemnate intr-un proces-verbal care potrivit art. 224 C.P.P. poate constitui mijloc de proba. In cazul in care aceste persoane denatureaza adevarul facand afirmatii mincinoase sau nedeclarand tot ce stiu cu privire la imprejurarile esentiale cu privire la care au fost intrebate se expun la consecinte sanctionatorii de ordin penal, art. 260 C.P. avand incidenta in cauzele penale, civile, disciplinare sau in orice alta cauza in care se asculta martori. Este adevarat ca, in penal, faptuitorul nu poate fi pedepsit inainte de a se proceda la arestarea inculpatului sau daca nu s-a pronuntat o sentinta ( intrucat poate sa revina la declaratia initiala si aceasta constituie o cauza de nepedepsire).