Am mare nevoie de un sfat!

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
GabrielaSad

Am mare nevoie de un sfat!

Post by GabrielaSad » 10 Sep 2005, 01:44

Tocmai am venit din oras cu prietenul meu si la sfarsitul unei seri minunate s-a intamplat un lucru care sa strice toata buna dispozitia sfarsitului sesiunii: prietenul meu a lovit un cos de gunoi dintr-un parc. La fata locului erau niste jandarmi, dintre care unul sustine ca l-a vazut si a venit dupa noi cerandu-i sa se legitimeze. Celalalt jandarm i-a spus ca a tulburat linistea publica, conform articolului 8, desi in jur erau o posta, o banca, magazine si doar la o distanta de aprox 30-50 m erau case, ale caror lumini erau stinse. I-a scris un proces verbal si a spus ca va lua amenda intre 2 mil si 10 mil lei. Prietenul meu nu a semnat procesul verbal. Intrebarile mele sunt: va primi citatie acasa avand in vedere ca nu a semnat procesul verbal? Este posibil sa trabuiasca sa plateasca o asemenea suma avand in vedere ca sunt 2 martori(eu si prietenul meu) contra 1? Va rog frumos sfatuiti-ma cum ar fi mai bine sa facem, deoarece prietenul meu nu isi permite sa plateasca o asemenea suma sincer nu a tulburat pe nimeni, desi stie ca a gresit...
Astept raspunsurile voastre si va multumesc anticipat
Gabriela

fira

Post by fira » 10 Sep 2005, 02:25

va primi acasa procesul verbal. Revino cu un mesaj cind se intimpla acest lucru si in functie de cum e intocmit vom incerca sa-ti dam si niste sfaturi pentru a-l contesta (cu succes) in instanta.

GabrielaSad

Post by GabrielaSad » 10 Sep 2005, 08:52

Buna ziua si multumesc pentru raspuns!
Inca ceva: e posibil ca domnii jandarmi sa nu trimita procesul verbal acasa daca nu doresc acest lucru, sau sunt obligati in caz ca l-au intocmit sa il trimita?
Multumesc mult pentru raspuns. Voi reveni cand va primi procesul verbal.
Sa aveti o zi buna!

iresistible77

Post by iresistible77 » 10 Sep 2005, 09:27

fira wrote:va primi acasa procesul verbal. Revino cu un mesaj cind se intimpla acest lucru si in functie de cum e intocmit vom incerca sa-ti dam si niste sfaturi pentru a-l contesta (cu succes) in instanta.
eu as fi de parere ca in astfel de cazuri nu ar trebui sa ajutam pentru a fi contestate astfel de fapte , pentru ca astfel de oameni trebuie sa plateasca pentru faptele lor daca vrem sa devenim o tara civilizata,si mi se pare normal sa plateasca amenda
daca stie ca nu-si permite sa plateasca de ce nu s-a gandit inainte

ca sa mergi pe premiza ca poti contesta un proces verbal incheiat de cineva care doreste sa-si faca treaba si sa faca ceva pentru imbunatatirea imaginii acestei tari, inseamana ca legile sunt facute pentru a fi incalcate si in concluzie haideti sa facem fratilor tot ce ne trece prin cap ca oricum scapam!!!!!!!!NU?

GabrielaSad

Post by GabrielaSad » 10 Sep 2005, 10:51

iresistible77 wrote:
fira wrote:va primi acasa procesul verbal. Revino cu un mesaj cind se intimpla acest lucru si in functie de cum e intocmit vom incerca sa-ti dam si niste sfaturi pentru a-l contesta (cu succes) in instanta.
eu as fi de parere ca in astfel de cazuri nu ar trebui sa ajutam pentru a fi contestate astfel de fapte , pentru ca astfel de oameni trebuie sa plateasca pentru faptele lor daca vrem sa devenim o tara civilizata,si mi se pare normal sa plateasca amenda

ca sa mergi pe premiza ca poti contesta un proces verbal incheiat de cineva care doreste sa-si faca treaba si sa faca ceva pentru imbunatatirea imaginii acestei tari, inseamana ca legile sunt facute pentru a fi incalcate si in concluzie haideti sa facem fratilor tot ce ne trece prin cap ca oricum scapam!!!!!!!!NU?

Nu am cerut nimanui sa ma ajute sa contest fapta lui, ceream doar niste sfaturi legale avand in vedere ca nu ne invata nimeni cum ar trebui sa procedam in astfel de cazuri.
Oricine mai greseste si desi prietenul meu si-a dat seama de aceasta chiar dupa fapta si a vrut sa puna gunoaiele la loc (care erau 2-3 foi de hartie), nu a fost ascultat.
Nu esti si de parere ca astfel de persoane ar trebui sa umple puscariile iar cei care fac fapte mult mai grave sa stea pe la terase razand de primii dintre acestia? Nu?

flaviusnet

Re: Am mare nevoie de un sfat!

Post by flaviusnet » 10 Sep 2005, 10:52

Art. 2. - Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni :
1). savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi, obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice;
am citat din legea 61/1991, cu modificarile ulterioare..ma gandesc ca aceasta este inca sediul materiei pt sanctionarea actelor ce tulbura ordinea si linistea publica..
in lata ordine de idei,consider abuziva masura luata de jandarm, pt doua motive:
-nu avea competenta sa constate contraventia, fiind nevoie de 2 martori...aici trebuie sa stim in ce conditii s-a incheiat procesul verbal,daca nu cumva ai fost trecuta ca martor..fara stirea ta.in acest caz procesul verbal este perfect valabil
-prin fapta savarsita de prietenul tau apreciez ca nu s-a incalcat dispozitia instituita in alineatul prim:"de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice".Bineinteles,ca daca pe langa lovirea efectiva a cosului, el a mai realizat si injurii sau a apelat si forme zgomotoase de manifestare,atunci situatia e alta

GabrielaSad

Post by GabrielaSad » 10 Sep 2005, 11:18

flaviusnet wrote:Art. 2. - Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni :
1). savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi, obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice;
am citat din legea 61/1991, cu modificarile ulterioare..ma gandesc ca aceasta este inca sediul materiei pt sanctionarea actelor ce tulbura ordinea si linistea publica..
in lata ordine de idei,consider abuziva masura luata de jandarm, pt doua motive:
-nu avea competenta sa constate contraventia, fiind nevoie de 2 martori...aici trebuie sa stim in ce conditii s-a incheiat procesul verbal,daca nu cumva ai fost trecuta ca martor..fara stirea ta.in acest caz procesul verbal este perfect valabil
-prin fapta savarsita de prietenul tau apreciez ca nu s-a incalcat dispozitia instituita in alineatul prim:"de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice".Bineinteles,ca daca pe langa lovirea efectiva a cosului, el a mai realizat si injurii sau a apelat si forme zgomotoase de manifestare,atunci situatia e alta
Multumesc mult pentru raspuns!
Domnii jandarmi au invocat art 8, nu stiu exact din ce lege.
Nu cred ca am fost trecuta ca martor deoarece nu mi s-a cerut buletinul de identitate, sau nu am fost intrebata de numele meu.
Prietenul meu nu a realizat nici un fel de injurii, nici in momentul lovirii cosului nici pe domnii jandarmi ulterior, si nici nu a apelat la forme zgomotoase de manifestare.
In acest caz poate fi considerat nevalabil procesul verbal?
Va multumesc mult inca o data!

flaviusnet

Post by flaviusnet » 10 Sep 2005, 11:36

atunci asteapta sa ti se comunice copie de pe procesul verbal si te sfatuiesc sa nu intreprinzi nimic,in sensul de a plati amenda.asteapta sa faca ei urmatoarea miscare,in sensul ca vei fi chemata in instanta,acolo unde te vei putea apara incocand motivele aratate de mine.
Din ce mi-ai spus tu,repet,intrevad oarecare nelegalitati la incheierea procesului verbal, asa ca nu trebuie sa te ingrijoreze foarte mult situatia.

fira

Post by fira » 10 Sep 2005, 14:39

iresistible77 wrote: eu as fi de parere ca in astfel de cazuri nu ar trebui sa ajutam pentru a fi contestate astfel de fapte , pentru ca astfel de oameni trebuie sa plateasca pentru faptele lor daca vrem sa devenim o tara civilizata,si mi se pare normal sa plateasca amenda

las-o ca macane. cind o sa vad "organul" ca-si face intr-adevar treaba si nu umbla cu ciupeli si intimidari militienesti, cind o sa se poarte civilizat, atunci poate ca n-o sa dau sfaturi d-astea.

Oamenii aia incearca sa imbunatateasca imaginea tarii si sa-si faca treaba?
Ma faci sa rid. Deocamdata fac o treaba buna in sens contrar

GabrielaSad

Post by GabrielaSad » 10 Sep 2005, 18:33

GabrielaSad wrote:Buna ziua si multumesc pentru raspuns!
Inca ceva: e posibil ca domnii jandarmi sa nu trimita procesul verbal acasa daca nu doresc acest lucru, sau sunt obligati in caz ca l-au intocmit sa il trimita?
Multumesc mult pentru raspuns. Voi reveni cand va primi procesul verbal.
Sa aveti o zi buna!
Imi raspundeti va rog si la intrebarea aceasta?
Multumesc mult!

wittmann

Post by wittmann » 10 Sep 2005, 20:39

Sunt obligati sa il trimita. In caz contrar termenul de contestare al pv curge la nesfarsit.

GabrielaSad

Post by GabrielaSad » 21 Sep 2005, 10:50

flaviusnet wrote:atunci asteapta sa ti se comunice copie de pe procesul verbal si te sfatuiesc sa nu intreprinzi nimic,in sensul de a plati amenda.asteapta sa faca ei urmatoarea miscare,in sensul ca vei fi chemata in instanta,acolo unde te vei putea apara incocand motivele aratate de mine.
Din ce mi-ai spus tu,repet,intrevad oarecare nelegalitati la incheierea procesului verbal, asa ca nu trebuie sa te ingrijoreze foarte mult situatia.
Am primit procesul verbal. Dupa cum spuneati si dumneavoastra a fost invocat art.2, desi atunci sunt 100% sigura ca domnii jandarmi ne-au aratat si ne-au dat sa citim art.8...din pacate nu am retinut exact legea..
De asemenea, eu nu am fost citata ca martor, insa a fost pusa ca martor o oarecare Moldovan Ana. Am ramas socati si eu si prietenul meu deoarece atunci nu era nimeni cu noi si nici in jurul nostru. Initial am crezut ca este o doamna care locuieste in apropiere, dar verificand adresa de pe procesul verbal am constatat ca dansa locuieste in alt cartier.
Aceasta cu siguranta este o ilegalitate. Din acest motiv (la sfaturile unui prieten de-al sau) prietenul meu s-a hotarat sa conteste procesul verbal, intocmind un model de contestatie, si chemandu-ma pe mine ca martor.
De asemena, in procesul verbal scrie ca prietenul meu a facut ZGOMOTE de natura sa tulbure linistea publica, insa el a lovit cosul de gunoi doar o data.
Pentru ca nu ne putem permite un avocat va trebui sa se reprezinte singur.
Va rog mult sfatuiti-ne cum e mai bine sa facem in acest caz!

diaboliq

Post by diaboliq » 21 Sep 2005, 11:42

martora de care vorbesti cred ca nu face decat sa confirme faptul ca la intocmirea pv de contraventie nu a fost de fata contravenientul.
verifica daca nu au trecut 30 de zile de la data [i]coliziunii[/i] cu cosul de gunoi si data la care ai primit procesul verbal
nici nu trebuia sa fi citata ca martora. te va chema prietenul tau prin contestatie.esti martorul lui.
da tot nu am inteles: ce a avut prietenul tau cu bietul cos? :evil:

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 21 Sep 2005, 11:54

mai verifica si daca la rubrica "alte observatii" sau "obiectiuni" sau cum s-o chema apare macar o semnatura a prietenului tau.
Conform legii sunt obligati sa dea posibilitatea contravenientului sa formuleze obiectiuni, sub sanctiunea nulitatii pvcsc.
mare grija ce scrii in contestatie
daca vrei mai multe sfaturi iti scriu pe privat.

GabrielaSad

Post by GabrielaSad » 21 Sep 2005, 12:04

[quote="diaboliq"]martora de care vorbesti cred ca nu face decat sa confirme faptul ca la intocmirea pv de contraventie nu a fost de fata contravenientul.
verifica daca nu au trecut 30 de zile de la data [i]coliziunii[/i] cu cosul de gunoi si data la care ai primit procesul verbal
nici nu trebuia sa fi citata ca martora. te va chema prietenul tau prin contestatie.esti martorul lui.
da tot nu am inteles: ce a avut prietenul tau cu bietul cos? :evil:[/quote]

poate suna cam prostesc ce voi intreba.. dar chiar nu ma pricep la lucruri din astea :? contravenientul fiind cine? (poate scrie pe procesul verbal dar prietenul meu e din alta localitate si acum e acasa.. procesul verbal fiind la el :oops: ) cu ce ma ajuta lucrul acesta(ca "martora de care vb ...etc")?
nu au trecut 30 de zile :(
cineva mi-a spus mai sus ca pentru ca pv sa fie legal ar fi trebuit sa fiu scrisa ca martor.
cat despre ultima intrebare.. unii au metode ciudate de a-si se manifesta bucuria :oops:

Post Reply