Donatie pe numele minorului

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
libelula

Donatie pe numele minorului

Post by libelula » 18 Aug 2005, 19:49

Proprietara unui imobil donat de catre tatal copilului sau si instituit cu uzufruct viager, doreste sa-l doneze la randul sau minorului aflat in grija sa.Poate sa faca mama,respectiv proprietara, donatie fiului sau fara acordul tatalui care are drept de uzufruct?

lawprofile

Post by lawprofile » 18 Aug 2005, 20:26

Sigur,ii doneaza nuda proprietate fara a fi nevoie de acordul uzufructuarului.E nevoie si de acordul autoritatii tutelare.

krisstina

Post by krisstina » 19 Aug 2005, 05:19

Esti sigur, Lawprofile, ca cel care are dreptul de uzufruct nu trebuie sa-si dea acordul?

dinubocos

Post by dinubocos » 19 Aug 2005, 14:17

Eu cred ca nudul proprietate nu are nevoie de acordul uzufructuarului.
Nudul proprietar pastreaza dispozitia asupra bunului si-l poate instraina sau greva.
Atat timp cat dreptul sau de uzufruct nu este afectat in vreun fel, uzufructuarul nu poate sa se opuna unui astfel de act.
Parerea mea.

lawprofile

Post by lawprofile » 19 Aug 2005, 14:59

krisstina wrote:Esti sigur, Lawprofile, ca cel care are dreptul de uzufruct nu trebuie sa-si dea acordul?
Da

krisstina

Post by krisstina » 19 Aug 2005, 19:06

Nudul proprietar are nevoie de acordul uzufructuarului pentru a stabili sediul unei firme in imobilul respectiv?

dinubocos

Post by dinubocos » 19 Aug 2005, 19:47

Stabilirea sediului tine de atributul de folosinta. Folosinta apartine uzufructuarului. Da. Trebuie sa-si dea acordul.

lawprofile

Post by lawprofile » 19 Aug 2005, 20:30

krisstina wrote:Nudul proprietar are nevoie de acordul uzufructuarului pentru a stabili sediul unei firme in imobilul respectiv?
Nu mai pune atatea intrebari,ia manualul de CONTRACTE SPECIALE si citeste-l de 200 de ori

krisstina

Post by krisstina » 21 Aug 2005, 06:32

Unii nu se pot abtine de la a fi rautaciosi. Spune-mi, ce ai obtinut, satisfactia exprimarii superioritatii, recunoasterea celorlalti sau ce?

Propune-le administratorilor sa organizeze examene de admitere si de definitivat pentru cine vrea sa intre pe forum.

Multumesc, oricum, pentru sfat. Totusi, nu o sa-l urmez. Pentru mine, sa citesc CONTRACTE SPECIALE de 20 de ori ar fi suficient, numai ca as pune in continuare intrebari si tu nu ai mai sti raspunsurile. Si mi-ar ramane timp sa mai citesc si altceva, care poate m-ar implini mai mult.

Am observat ca si tu ai intrebari. De ce nu consulti bibliografia?

lawprofile

Post by lawprofile » 21 Aug 2005, 11:50

krisstina wrote:Unii nu se pot abtine de la a fi rautaciosi. Spune-mi, ce ai obtinut, satisfactia exprimarii superioritatii, recunoasterea celorlalti sau ce?

Propune-le administratorilor sa organizeze examene de admitere si de definitivat pentru cine vrea sa intre pe forum.

Multumesc, oricum, pentru sfat. Totusi, nu o sa-l urmez. Pentru mine, sa citesc CONTRACTE SPECIALE de 20 de ori ar fi suficient, numai ca as pune in continuare intrebari si tu nu ai mai sti raspunsurile. Si mi-ar ramane timp sa mai citesc si altceva, care poate m-ar implini mai mult.

Am observat ca si tu ai intrebari. De ce nu consulti bibliografia?
Relaxeaza-te,daca vrei sa ajungi avocat trebuie sa fi mai dura!In plus eu pun intrebari justificate.Fi barbata,KRISSTINA!

roxanagalateanu

Post by roxanagalateanu » 21 Aug 2005, 12:01

nu are nevoie de acordul uzufructuarului, cel putin asta inteleg eu prin faptul ca nudul proprietar are dreptul de a dispune de lucru, respectand atributele ce apartin uzufructuarului (e din cartea de Drepturi Reale, nu Contracte Speciale :) )

ainsof

Post by ainsof » 21 Aug 2005, 12:10

Nudul proprietar are drept de dispozitie juridica si nu materiala si nu are dreptul de folosinta care apartine uzufructuarului.
Pentru stabilirea sediului intr-un spatiu pentru care exista un drept de uzufruct trebuie acordul uzufructuarului.

krisstina

Post by krisstina » 21 Aug 2005, 12:40

Prima intrebare am pus-o pentru ca am auzit un notar cerand declaratia uzufructuarului ca este de acord cu vanzarea imobilului.

In schimb, pentru o avocata nu a constituit nici o problema lipsa acordului uzufructuarului la inregistrarea sediului a doua asociatii non-profit cu care proprietarul a incheiat contracte de comodat.

Se vede treaba ca teoria si practica nu coincid.

Lawprofile, pace.

ainsof

Post by ainsof » 21 Aug 2005, 12:42

krisstina wrote:In schimb, pentru o avocata nu a constituit nici o problema lipsa acordului uzufructuarului la inregistrarea sediului a doua asociatii non-profit cu care proprietarul a incheiat contracte de comodat..
Nudul proprietar nu are atributul folosintei asa ca nu poate incheia contracte de comodat pentru acel bun.

krisstina

Post by krisstina » 21 Aug 2005, 12:44

Ei, uite, eu, personal, asa nuda cum ma vezi, am facut-o.

Nu va contrazic pe voi, va spun ce s-a intamplat si de ce am fost asa uimita.

Post Reply