modificare raport parti sociale detinute in SRL
modificare raport parti sociale detinute in SRL
Daca, in urma unui contract de cesiune de parti sociale, se modifica raportul partilor sociale detinute de asociatii unui SRL, actul aditional la actul constitutiv trebuie sa primeasca data certa, la fel ca actul constitutiv al societatii.
Intrebare: contractul de cesiune de parti sociale, pe care il incheie asociatii in prealabil, trebuie sa primeasca si el data certa?
Intrebare: contractul de cesiune de parti sociale, pe care il incheie asociatii in prealabil, trebuie sa primeasca si el data certa?
salut
daca in actul aditional se specifica faptul ca partile sociale se cesioneaza cu titlu gratuit intre asociati (si oricum nu e vorba de contract de vanzare-cumparare actiuni in cazul SRL-ului, termenii "cumparare de actiuni" sau "cumparare de societati" fiind lamentabili - nu suntem la piata), modificandu-se poate si raportul de participare la profit si pierderi (care nu este obligatoriu sa fie proportional cu cotele aportate la capital), nu mai e nevoie de incheierea unui contract de cesiune de parti sociale. e de ajuns actul aditional, care dobandeste data certa prin parafa unui consilier juridic, avocat sau notar (dar de ce sa castige notarii?). de remarcat: consilierul juridic are aceeasi putere cu care e investit un avocat cand vine vorba de contracte ce nu privesc terenuri si cladiri. nu stiati?
Re: salut
Sunt curioasa de unde vine aceasta putere ?! Din statut?!4wings wrote: actul aditional, care dobandeste data certa prin parafa unui consilier juridic, avocat sau notar (dar de ce sa castige notarii?). de remarcat: consilierul juridic are aceeasi putere cu care e investit un avocat cand vine vorba de contracte ce nu privesc terenuri si cladiri. nu stiati?
Temeiul legal nu stiu....din pacate... o fi vorba de vreo norma interna primita de cei de la ORC.
Drept ca, in ultima vreme imi cer sa atest actele redacatate de mine,sa aplic stampila de consilier juridic ( chiar daca nu sunt angajata societatii respective), iar in imputernicire sa specific functia de consilier juridic.
Drept ca, in ultima vreme imi cer sa atest actele redacatate de mine,sa aplic stampila de consilier juridic ( chiar daca nu sunt angajata societatii respective), iar in imputernicire sa specific functia de consilier juridic.
salut
dragi colegi, nu neaparat textul de lege, cat mai ales cutuma juridica a dus la practici care nu pot fi contestate, precum posibilitatea incheierii unor contracte de inchiriere, locatiune, vanzare-cumparare de bunuri mobile (precum o masina de exemplu), contracte de comodat, contracte de prestari servicii, contracte de administrare, contracte de asociere in participatiune etc., de catre consilieri juridici inscrisi in Tabloul Consilierilor Juridici, afisat pe geamurile fiecarui Tribunal. inca nu e o reglementare clara care sa delimiteze atributiile fiecarei "bresle", dar e clar ca un consilier sau un avocat nu se poate baga la acte de vanzare-cumparare de terenuri, pentru ca ele se incheie in forma autentica, iar simpla data certa nu echivaleaza cu o incheiere de autentificare. de asta aminteam de terenuri si case. oricum, pentru cei care nu cunosc, am dat cu titlu de exemplu 2 articole din legea consilierilor juridici, respectiv statutul organizarii profesiei lor, pentru a reaminti ce are voie sa faca un consilier juridic si ce nu are voie sa faca.
LEGE nr. 514 din 28 noiembrie 2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic
Art. 4. "Consilierul juridic in activitatea sa asigura consultanta si reprezentarea autoritatii sau institutiei publice in serviciul careia se afla ori a persoanei juridice cu care are raporturi de munca..... avizeaza si contrasemneaza actele cu caracter juridic."
STATUT din 29 iulie 2004 al profesiei de consilier juridic
In temeiul Legii nr. 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 867 din 5 decembrie 2003, al prevederilor art. 9, 40, 41 si 45 din Constitutie, republicata, Congresul Extraordinar al Colegiilor Consilierilor Juridici din Romania adopta prezentul statut:
Art. 10
a)Activitatea profesionala a consilierului juridic se realizeaza prin:
- consultatii si cereri cu caracter juridic in toate domeniile dreptului;
- redactarea de opinii juridice cu privire la aspecte legale ce privesc activitatea acesteia;
- redactarea proiectelor de contracte, precum si negocierea clauzelor legale contractuale;
- asistenta, consultanta si reprezentarea juridica a persoanelor juridice si a altor entitati interesate;
redactarea de acte juridice, atestarea identitatii partilor, a consimtamantului, a continutului si a datei actelor incheiate, care privesc persoana juridica in favoarea careia consilierul juridic exercita profesia;
- avizarea si contrasemnarea actelor cu caracter juridic;
- verificarea legalitatii actelor cu caracter juridic si administrativ primite spre avizare;
- semnarea la solicitarea conducerii, in cadrul reprezentarii, a documentelor cu caracter juridic emanate de la persoana juridica sau de la institutia publica reprezentata;
b) avizele pentru legalitate si conformitate vor fi insotite de semnatura si parafa profesionala;
SUBSECTIUNEA G: Interdictii
Art. 24
(1)Consilierul juridic nu poate asista sau reprezenta parti cu interese contrare in aceeasi cauza sau in cauze conexe si nu poate pleda impotriva partii care l-a consultat mai inainte in legatura cu aspectele litigioase ale pricinii.
(2)Consilierul juridic nu poate fi ascultat ca martor si nu poate furniza relatii nici unei autoritati sau persoane cu privire la cauza care i-a fost incredintata, decat daca are dezlegarea prealabila, expresa si scrisa din partea partii in cauza, in conditiile legii.
(3)Calitatea de martor are intaietate fata de calitatea de consilier juridic, cu privire la faptele si imprejurarile pe care acesta le-a cunoscut inainte de a fi devenit aparator al vreunei parti in cauza.
(4)Daca a fost ascultat ca martor, consilierul juridic nu mai poate desfasura nici o activitate profesionala in acea cauza.
(5)Consilierul juridic nu poate indeplini functia de expert, interpret sau traducator in cauza in care este angajat.
LEGE nr. 514 din 28 noiembrie 2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic
Art. 4. "Consilierul juridic in activitatea sa asigura consultanta si reprezentarea autoritatii sau institutiei publice in serviciul careia se afla ori a persoanei juridice cu care are raporturi de munca..... avizeaza si contrasemneaza actele cu caracter juridic."
STATUT din 29 iulie 2004 al profesiei de consilier juridic
In temeiul Legii nr. 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 867 din 5 decembrie 2003, al prevederilor art. 9, 40, 41 si 45 din Constitutie, republicata, Congresul Extraordinar al Colegiilor Consilierilor Juridici din Romania adopta prezentul statut:
Art. 10
a)Activitatea profesionala a consilierului juridic se realizeaza prin:
- consultatii si cereri cu caracter juridic in toate domeniile dreptului;
- redactarea de opinii juridice cu privire la aspecte legale ce privesc activitatea acesteia;
- redactarea proiectelor de contracte, precum si negocierea clauzelor legale contractuale;
- asistenta, consultanta si reprezentarea juridica a persoanelor juridice si a altor entitati interesate;
redactarea de acte juridice, atestarea identitatii partilor, a consimtamantului, a continutului si a datei actelor incheiate, care privesc persoana juridica in favoarea careia consilierul juridic exercita profesia;
- avizarea si contrasemnarea actelor cu caracter juridic;
- verificarea legalitatii actelor cu caracter juridic si administrativ primite spre avizare;
- semnarea la solicitarea conducerii, in cadrul reprezentarii, a documentelor cu caracter juridic emanate de la persoana juridica sau de la institutia publica reprezentata;
b) avizele pentru legalitate si conformitate vor fi insotite de semnatura si parafa profesionala;
SUBSECTIUNEA G: Interdictii
Art. 24
(1)Consilierul juridic nu poate asista sau reprezenta parti cu interese contrare in aceeasi cauza sau in cauze conexe si nu poate pleda impotriva partii care l-a consultat mai inainte in legatura cu aspectele litigioase ale pricinii.
(2)Consilierul juridic nu poate fi ascultat ca martor si nu poate furniza relatii nici unei autoritati sau persoane cu privire la cauza care i-a fost incredintata, decat daca are dezlegarea prealabila, expresa si scrisa din partea partii in cauza, in conditiile legii.
(3)Calitatea de martor are intaietate fata de calitatea de consilier juridic, cu privire la faptele si imprejurarile pe care acesta le-a cunoscut inainte de a fi devenit aparator al vreunei parti in cauza.
(4)Daca a fost ascultat ca martor, consilierul juridic nu mai poate desfasura nici o activitate profesionala in acea cauza.
(5)Consilierul juridic nu poate indeplini functia de expert, interpret sau traducator in cauza in care este angajat.
In lipsa unei prevederi legale exprese, statutul nu poate fi considerat asa ceva, data certa data de un consilier nu este opozabile tertilor. Iti dai seama ce efecte ar pute avea asta intr-un eventual litigiu?
Nu cred ca putem vorbi de o cutuma in conditiile in care simulacru asta de lege, a consilierului, a aparut de vreo doi ani. Pentru a se inpamantenii o cutuma este nevoie de o practica unitara, ceea ce nu e cazul, mult mai indelungata.
Kinga, mi s-a cerut si mie dar am cerut sa imi arate temeiul legal pentru aceasta solicitare si ghici? De atunci nu imi mai cer nimic de felul asta. Pe act scriu doar: redactat in n exemplare la data de.....
Va veni momentul cand in practica vor exploda pur si simplu aceste acte certificate ca data de consilieri.
Nu cred ca putem vorbi de o cutuma in conditiile in care simulacru asta de lege, a consilierului, a aparut de vreo doi ani. Pentru a se inpamantenii o cutuma este nevoie de o practica unitara, ceea ce nu e cazul, mult mai indelungata.
Kinga, mi s-a cerut si mie dar am cerut sa imi arate temeiul legal pentru aceasta solicitare si ghici? De atunci nu imi mai cer nimic de felul asta. Pe act scriu doar: redactat in n exemplare la data de.....
Va veni momentul cand in practica vor exploda pur si simplu aceste acte certificate ca data de consilieri.
salut
da, aveti si voi dreptate, intr-adevar legea consilierului juridic este un simulacru si nu poate fi vorba de cutuma. dar la oficiul registrului comertului din judetul Uniunii Consilierilor Juridici de care apartin eu (sa fie si aceasta institutie un simulacru oare?) referentii preiau acte semnate si parafate de consilieri juridici, cum spuneati voi, si al caror numar va creste pe viitor. tot felul de acte aditionale. insa e vorba de consilierii care lucreaza pentru mari companii, cu imputerniciri din partea AGA. de curand am debutat si eu intr-un astfel de grup de firme si mi-e greu. uite, la mine in actele aditionale exista mereu un punct suplimentar care precizeaza ca "se imputerniceste consilierul juridic cutare, sa ne reprezinte, sa ne faca, sa ne dreaga...si sa semneze prezentul act aditional". sa mor eu daca nu-i asa, si am dus deja 3 firme cu astfel de acte aditionale la registru. dar ce ne mai miram, ca si legislatia societatilor, modificata prin acea lege 359 de anul trecut, care a anulat toate termenele de predare a actelor catre beneficiari, e total in aer si lasata la libera apreciere a unei judecatoare delegate? (la noi la registru colcaie numai de judecatoare - si tinere, daca au 30 de ani, manca-le-ar tata). ok baieti, respect!
Mufa, nu-i doar o greseala de redactare...capitalul social al unui SA este impartit pe actiuni care reprezinta titluri de valoare ce pot fi tranzactionate pe o piata organizata (adica sunt negociabile)mufa wrote:corect.
m-am repezit sa lansez inrebarea si am gresit.
SRL cu actiuni nu s-a pomenit.
se pare ca avem un vanator de greseli, nu-i asa?
marim atentia!
La un SRL situatia este alta...capitalul social este impartit in parti sociale...iar partile sociale nu sunt titluri tranzactionabile pe piata organizata (partile sociale nu pot fi reprezentate prin titluri negociabile).
Eu zic ca este o mare diferenta de regim juridic intre partile sociale si actiuni.
Ai alta parere?