dreptul legal de acces -utlitati publice

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
ainsof

dreptul legal de acces -utlitati publice

Post by ainsof » 14 Aug 2005, 09:50

Pentru unele constructii speciale de utilitate publica (conducte de gaz, apa, linii electrice etc) prin legi speciale este prevazut un drept de acces pe terenul pe care sunt amplasate pentru lucrari de reparatii si intretinere, cu singura obligatie de a despagubi proprietarul pentru prejudiciile cauzate cu ocazia executarii lucrarilor.
Este o servitute care trebuie notata in CF sau nu ?

kinga

Post by kinga » 15 Aug 2005, 13:50

Da trebuie notat in CF.

kinga

Post by kinga » 15 Aug 2005, 13:53

Scuze, am "mancat" un a.
Trebuie notata la CF. Chiar astazi a trebuit sa fac o conventie cu electrica prin care recunoastem dreptul acestora de a patrunde in incinta unui spatiu detinut de noi, in vederea efectuarii de lucrari la un transformator.

excalibur

Post by excalibur » 15 Aug 2005, 15:20

Este dezmembramant sau doar un drept de trecere?

kinga

Post by kinga » 15 Aug 2005, 15:38

Cred ca este servitute de trecere. Pe terenul societatii noastre trec conductori electrici subterani, in favoarea unei alte parcele. In CF se specifica: se constituie servitute de trecere pentru asigurarea trecerii conductorilor electrici subterani...in favoarea parcelei....

dinubocos

Post by dinubocos » 16 Aug 2005, 08:07

servitute de trecere este atat pentru trecerea conductorilor cat si pentru accesul echipelor de interventie/intretinere

excalibur

Post by excalibur » 16 Aug 2005, 18:17

Am citit recent, intr-o carte scrisa de V. Stoica, parerea ca in aceste cazuri nu vorbim desore servituti ci despre drepturi legale de trecere, de acces, si ca nu sunt dezmembraminte ale dreptului de proprietate ci doar limitari in exercitiul dreptului de proprietate.

kinga

Post by kinga » 17 Aug 2005, 07:53

Teoria e teorie. Ieri am semnat o conventie cu electrica.
Scrie clar: se minstituie in favoarea electrica dreptul de uz si dreptul de servitute.

alrofa

Post by alrofa » 17 Aug 2005, 08:29

servitute de trecere. si eu am avut aceeasi situatie ca si kinga, dar cu regia termo

dinubocos

Post by dinubocos » 17 Aug 2005, 11:32

Are si V. Stoica dreptate: pana la urma si servitutea este tot un drept. Ca-i legal, ca-i conventional-dupa caz.
Da nu cre ca poate intra in ograda mea fara acordul meu.
Ati vazut cum s-a largit notiunea de legitima aparare.

norocel

Post by norocel » 17 Aug 2005, 11:41

Dinule, distinctia este importanta pentru ca servitutea este un dezmembramant al dreptului de prorietate pe cand dreptul de trecere este doar o limitate a exercitiului dreptului de proprietate.
Si in Codul civil exista aceasta distinctie intre servitutea dezmembramant si dreptul legal sau conventional de trecere.

Post Reply