Desfiintarea arestului preventiv
Desfiintarea arestului preventiv
Este o propunere buna,dar ce ne facem cu ucigasii,tilharii si violatorii unde ii ducem stii tu vreun loc ia spune daca tot ti sa aprins becu.
Daca se va dovedi ca este nevinovat, ceea ce nu ar trebui sa se intample decat in cazuri cu totul si cu totul exceptionale, pentru ca masura nu poate fi dispusa decat in cazul in care sunt probe sau indicii temeinice ca invinuitul/inculpatul, a savarsit o fapta prevazuta de legea penala, atunci poate cere despagubiri.
Depinde cum pui problema aici . Cum bine a zis Excalibur masura arestarii se dispune , numai daca sunt probe temeinice impotriva sa. Nu e un argument solid faptul ca mai sunt si arestatzi preventiv nevinovatzi .
Nu ce se intampla cu cei 1% ar trebui sa ne preocupe in mod deosebit , caci probabil dupa ce se vor "odihni" cateva zile in arest , vor primi cateva miliarde prin bunavointza CEDO, ca in cazul PDnistului parca , arestat de noul sef PNA. Adevarata problema cred ca sunt cei 99% vinovati , criminali , violatori etc , care se vor plimba "libera la mare" scaldatzi in razele soarelui si mana prezumziei de nevinovatzie , gresit intzeleasa !
n.r.- procentele sunt fictive si parerea ...strict personala.
Nu ce se intampla cu cei 1% ar trebui sa ne preocupe in mod deosebit , caci probabil dupa ce se vor "odihni" cateva zile in arest , vor primi cateva miliarde prin bunavointza CEDO, ca in cazul PDnistului parca , arestat de noul sef PNA. Adevarata problema cred ca sunt cei 99% vinovati , criminali , violatori etc , care se vor plimba "libera la mare" scaldatzi in razele soarelui si mana prezumziei de nevinovatzie , gresit intzeleasa !
n.r.- procentele sunt fictive si parerea ...strict personala.
....Nu ce se intampla cu cei 1% ar trebui sa ne preocupe in mod deosebit , caci probabil dupa ce se vor "odihni" cateva zile in arest, vor primi cateva miliarde prin bunavointza CEDO, ca in cazul PDnistului parca , arestat de noul sef PNA. Adevarata problema cred ca sunt cei 99% vinovati , criminali , violatori etc , .....
Gresit. Problema sunt tocmai acei 1% care stau in arest in baza unor probe indoielnice sau, mai grav, sunt condamnati la ani grei de inchisoare, desi sunt nevinovati (v. cazul lui Petre Tundrea, care a fost condamnat pe nedrept si a stat 12 ani in inchisoare pentru o fapta pe care nu a comis-o. Cam cat crezi ca trebuie sa-i dea CEDO pentru viata care a pierdut-o ?) Daca acei criminali si violatori de care vorbeai vor fi condamnati, vor ajunge in cele din urma dupa gratii peste 3, 5, 10 sau 15 ani. Insa pentru cel arestat pe nedrept si achitat intr-un final, cam greu sa-i dai inapoi timpul petrecut inchisoare.
Wittmann - Nu stiu daca arestul preventiv sau judecata in libertate(ca despre asta vorbeam) ar influentza intrnun fel erorile judiciare , unele asa cum ai aratat foarte grave. Lasarea invinuitului in libertate nu cred ca e o solutzie in vederea limitarii erorilor. Iar faptul ca cei gresitzi vor ajunge totusi dupa gratii, nu ne incalzeshte cu nimik, atata timp cat ii lasam in libertate dupa comiterea unor fapte penale grave , sa mai comita si altele , ca oricum vor fi pedepsitzi ... nu ?
am inteles ca un politist englez poate retine un presupus faptuitor chiar si fara mandat pe o perioada de pana la 14 zile, pe simpla convingere personala...iar noi am vrea sa ii condamnam dar sa ii lasam si in libertate de dragul principiului respectarii drepturilor pe care tot ei le-au incalcat cu stiinta si de multe ori nu numai o data 8O .
in plus arestarea se face numai atunci cand exista probe temeinice cu priv. la savarsirea faptei si in anumite conditii si o procedura nu tocmai simpla.
in plus arestarea se face numai atunci cand exista probe temeinice cu priv. la savarsirea faptei si in anumite conditii si o procedura nu tocmai simpla.
dupa cum mai discutam cu cineva,consider ca actuala legislatie este un pas inainte fata de situatia in care si procurorul putea lua aceasta masura preventiva.dar este necesar,iar aceasta nu poate avea o incadrare legala-este necesar ca judecatorul sa nu "puna botul"la dosarul inaintat de organele de cercetare,respectiv procuror,care de multe ori este intocmit cu rea-credinta,ci trebuie sa aprecieze in mod real imprejurarile de fapt in care s-a produs infractiunea si sa tina cont mai ales de latura personala a invinuitului/inculpatului.
sa fie eliminata masura...hm..asta e cam trasa de par
sa fie eliminata masura...hm..asta e cam trasa de par
freedom asa e...pt naivi..ceilati pur si simplu ii impusca pe simpla impresie ca sunt imbracati ca teroristi.
(intelegi ,sper, trimiterea).
Oricum mi se pare ca vorbiti despre dispunerea arestului preventiv ca urmand o procedura de genul: vine procurorul, ii trage o privire de sus in jos respectivului, se scarpina la ceafa si zice spre judecatorul aflat undeva intr-un colt " asta trebuie arestat!" iar judecatorul, umil zice"hai!"
. Asa ar rezulta mult-trambitatele erori judiciare.
Eu una cred ca sunt destul de rare iar atunci cand se intampla consideratul pagubit are cale deschisa si intinsa spre CEDO...(desi uita multi ca hotararile lor nu impart despagubiri pe banda si nu toate sunt sunt solutionate favorabil lor doar pt ca scrie pe ele"incalcarea drepturilor".):o

Oricum mi se pare ca vorbiti despre dispunerea arestului preventiv ca urmand o procedura de genul: vine procurorul, ii trage o privire de sus in jos respectivului, se scarpina la ceafa si zice spre judecatorul aflat undeva intr-un colt " asta trebuie arestat!" iar judecatorul, umil zice"hai!"

Eu una cred ca sunt destul de rare iar atunci cand se intampla consideratul pagubit are cale deschisa si intinsa spre CEDO...(desi uita multi ca hotararile lor nu impart despagubiri pe banda si nu toate sunt sunt solutionate favorabil lor doar pt ca scrie pe ele"incalcarea drepturilor".):o
da ,stiu ca trebuie sa se epuizeze caile de atac interne! Am zis-o la modul general..si am si deviat un pic de la subiect.
cred ca cu acel "intotdeauna despagubiri pentru simplul motiv ca nu exista nici o alta modalitate de reparare a situatiei."te referi la mai mult decat pentru un "simplu" arest preventiv de 10 sau de 30 de zile.
te-as si contrazice dar...nu imi place sa o fac doar de dragul conversatiei(recunosc ca nu am cunostinte decat vagi cu privire la hotararile cedo, ca proaspat-absolventa
).
promit sa ma documentez (mai ales ca au luat o asa mare amploare si a devenit visul tuturor "infractorilor"raniti.)

cred ca cu acel "intotdeauna despagubiri pentru simplul motiv ca nu exista nici o alta modalitate de reparare a situatiei."te referi la mai mult decat pentru un "simplu" arest preventiv de 10 sau de 30 de zile.
te-as si contrazice dar...nu imi place sa o fac doar de dragul conversatiei(recunosc ca nu am cunostinte decat vagi cu privire la hotararile cedo, ca proaspat-absolventa

promit sa ma documentez (mai ales ca au luat o asa mare amploare si a devenit visul tuturor "infractorilor"raniti.)
Cauta o hotarare CEDO prin care sa nu se fi acordat despagubiri unei perosane care a fost lipsita pe nedrept de libertate.
Nu cred ca o sa gasesti decat in situatia in care a primit despagubiri in fata instantelor nationale.
Sunt hotarari in care CEDO spune ca prin recunoasterea incalcarii dreptului de catre Curte se obtine o suficienta reparatie, dar aceste hotarari au in vedere alte drepturi care pot fi reparate in aceasta modalitate.
Si sa stii ca 10 zile este o perioada nepretuita in viata unui om.
Ai spus ca politistii englezi pot retine fara nici o autorizare din partea instantei o persoana pentru 14 zile.
Imi permit sa nu te cred decta daca imi indici o sursa oficiala din care sa ma pot documenta.
Nu cred ca o sa gasesti decat in situatia in care a primit despagubiri in fata instantelor nationale.
Sunt hotarari in care CEDO spune ca prin recunoasterea incalcarii dreptului de catre Curte se obtine o suficienta reparatie, dar aceste hotarari au in vedere alte drepturi care pot fi reparate in aceasta modalitate.
Si sa stii ca 10 zile este o perioada nepretuita in viata unui om.
Ai spus ca politistii englezi pot retine fara nici o autorizare din partea instantei o persoana pentru 14 zile.
Imi permit sa nu te cred decta daca imi indici o sursa oficiala din care sa ma pot documenta.
de curand am auzit asta intr-un reportaj la tv... cum ca politistii englezi pot retine si fara a fi nevoie de mandat, urmand ca, in cazul in care se stabileste ca necesar sa se adreseze tribunalului cu propunere de arestare. este dreptul tau sa nu ma crezi... dar ai in vedere si incidentul cu presupusul terorist-om dovedit nevinovat ,ucis(cu toata prezumtia de nevinovatie 8O )...
pt documentare incearca..."code of criminal procedure"englez ???
pt documentare incearca..."code of criminal procedure"englez ???